Vijesti 19.10.2020.

No comments

Tri novooboljele osobe su iz Karlovca

Iz današnjeg priopćenja Stožera civilne zaštite Karlovačke županije doznali smo da u Ogulinu nema novozaraženih osoba. Naime, u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, a sve tri osobe su iz Karlovca. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 667 osoba. U samoizolaciji se nalaze 554 osobe. U Općoj bolnici Karlovac se na liječenju nalazi 37 COVID pozitivnih pacijenata, od čega su 2 osobe na respiratoru, 2 su novoprimljene, dok su 2 premještene u Opću bolnicu Ogulin.

 

 

Proteklog vikenda oštećena bista dr. Tuđmana u Ogulinu

Tijekom proteklog vikenda, za sada, nepoznati počinitelj oštetio je bistu dr. Franje Tuđmana u Ogulinu. Obavještena je policija, napravljen je uviđaj, a mjesto događaju u subotu ujutro obišao je i zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja, koji je, u svoje i gradonačelnikovo ime, oštro osudio ovaj čin. Ubrzo su počele pristizati i ostale reakcije na ovaj događaj. Prva je priopćenjem reagirala vršiteljica dužnosti župana Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin. Podsjetivši na povijesnu ulogu i značaj lika i djela dr. Franje Tuđmana, izrazila je nadu da će nadležne institucije uspjeti pronaći i sankcionirati počinitelje ovog vandalizma.

Ubrzo su se priopćenjem oglasili i iz Županijske organizacije HDZ-a Karlovačke županije. Predsjednik GO HDZ-a grada Ogulina Tomislav Lipošćak je istakao:
“Napad na spomenik dr. Franje Tuđmana napad je na vrijednosti koje on predstavlja, a rezultat je učestalog iskrivljavanja suvremene povijesti i neutemeljene retorike pojedinih aktera. Nažalost, već smo imali prilike čuti od ogulinskog gradonačelnika izjednačavanje Franje Tuđmana s Titom i Pavelićem, a njegovi gradski vijećnici prijetili su bacanjem Tuđmanove slike u rijeku Dobru. Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana stvorena je moderna hrvatska država, izborena pobjeda u časnom i pobjedničkom Domovinskom ratu te diplomatska pobjeda u obliku mirne reintegracije. Hrvatska je pod njegovim vodstvom ušla u Ujedinjene narode i otvoren joj je put u euroatlantske integracije. Predsjednik Tuđman ustrajao je na pomirbi Hrvata kao temeljnoj odrednici ostvarenja državotvornog sna generacija. Žalosno je da danas u Ogulinu postoje skupine kojima smeta lik i djelo dr. Franje Tuđmana i kojima je ovakav primitivizam prihvatljiv. Jednako tako, pozivam sve da ne nasjedaju na ovakve provokacije i ne uvlače se u spiralu primitivizma i vandalizma!”

I v.d. predsjednica ŽO HDZ-a Karlovačke županije Nada Murganić je oštro osudila svaki oblik vandalizma. Između ostalog je istakla: “Šaljem poruku svim našim građanima da su ovakvi napadi dokaz širenja mržnje i mogu biti vrlo opasni. Mogu dovesti u to da se ozljeđuju ljudi, da se gube životi. Molim sve građane da ovakve oblike vandalizma osude i da se sustegnemo od širenja od bilo kakvih oblika mržnje.”

 

 

Na Lipošćakovo priopćenje reagirao Domitrović

Na izjavu Tomislava Lipošćaka, vezanu uz oštećenje spomenika F. Tuđmanu u Ogulinu, ovog jutra stiglo nam je i reagiranje predsjednika GO SDP Ogulin i gradonačelnika Dalibora Domitrovića. U reagiranju stoji:

“Ovaj vikend u gradu Ogulinu dogodila su se dva nemila i ružna događaja na koja moram reagirati.
Prvi je rušenje i devastacija spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, što je vandalski čin uništavanja društvene imovine kao i dokaza jednog povijesnog razdoblja. Još od početka stvaranja Republike Hrvatske kao neovisne države huligani i divljaci uništavaju spomenike i ostalu društvenu imovinu koja se plaća novcem naših građana, stoga najoštrije osuđujem ovaj čin devastacije spomenika i pozivam građane ako imaju bilo kakva saznanja o nemilom događaju da prijave policiji kako bi se počinitelj što prije otkrio i priveo pred lice pravde.

Drugi događaj je sramotno prozivanje mene kao gradonačelnika, od strane predsjednika GO HDZ Ogulin gosp. Tomislava Lipošćaka, da izjednačavam Franju Tuđmana s Titom i Antom Pavelićem, te prozivanje gradskih vijećnika SDP-a za bacanje Tuđmanove slike u rijeku Dobru.

Gospodine Lipošćak, kada je prvi predsjednik RH Franjo Tuđman započeo sa stvaranjem neovisne države Hrvatske imali ste 7 godina, a kad je završio imali ste 13 godina. Pravo glasa na demokratskim izborima stekli ste tek 2000. godine, tako da niste imali mogućnost niti glasati za Franju Tuđmana. Iz toga je jasno vidljivo da niste svjedok tog vremena stoga vas molim da prestanete docirati i lažno optuživati, već pustite vijećnike SDP-a na čelu sa gradonačelnikom da i dalje rade na boljitku i razvoju grada i na stvaranju boljeg i kvalitetnijeg života, kako za sve građane tako i za vas. Već u samom početku vašeg mandata u Gradskom vijeću započeli ste priču i optužbe o micanju križeva i slika Franje Tuđmana.

Gospodine Lipošćak, ovo je 2020. godina, ispred nas su veliki izazovi, zdravstveni, gospodarski i ostali problemi, pustite nas u budućnost dosta nam je vraćanja u prošlost.”

Cijepit će se pacijenti po prioritetima, u dogovorenom terminu

Ravnateljica Doma zdravlja Ogulin, Zlata Kurelac, poslala je medijima obavijest u kojoj navodi:
“Obavještavaju se pacijenti obiteljske medicine da prve doze cjepiva u Domu zdravlja očekujemo ovaj tjedan. Cijepiti će se pacijenti po prioritetima, u dogovorenom terminu, odnosno rasporedu dobivenom od izabranog liječnika obiteljske medicine. Prednost pri cijepljenju imaju životno ugroženi bolesnici, odnosno onkološki bolesnici i teški kroničari. Kako se ne bi stvarale gužve u ordinacijama te kako bi se pridržavali epidemioloških mjera, mole se pacijenti da na cijepljenje dolaze u dogovorenom terminu.”

Priprema se prvijenac Kino kluba Ogulin

Vjerujemo da vam je već poznato da u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin djeluje i Kino klub Ogulin. Trenutno članovi marljivo rade na pripremi njihovog prvijenca. Kino klub Ogulin redovito jednom tjedno održava susrete na kojima se trenutno razrađuju tri scenarija za snimanje kratkih filmova. Scenarij za kratki film “Kasni sati” je u fazi uređivanja dijaloga u scenariju, nakon čega će uslijediti snimanje prvijenca Kino Kluba Ogulin. Klub ukupno broji devet polaznika, a ovim putem pozivaju sve zainteresirane da im se priključe jer mjesta još uvijek ima.
“Nije potrebno nikakvo predzanje već samo dobra volja i motivacija. Sve radionice i događanja u Kino klubu Ogulin su besplatni.”- poručili su iz Kino kluba Ogulin.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment