Vijesti 19.03.2020.

No comments

Županijski Stožer pozvao građane na odgovorno ponašanje

Točno u podne u Karlovcu je održana, sad već, redovita tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Novinarima su se ovaj put obratili zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar i ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nikša Antica.

Dobra je vijest da u našoj županiji nije došlo do porasta broja oboljelih od koronavirusa.

U karlovačkoj bolnici se tako trenutno i dalje nalaze 3 oboljele osobe.
Nikša Antica ovom prigodom je poručio da je Karlovačka županija, rebalansom županijskog proračuna, osigurala dodatnih 320.000,00 kuna koji će poslužiti kao odgovor na novonastalu situaciju.

Nikša Antica pojasnio je za što će konkretno ta sredstva biti iskorištena.
Inače, sa današnjim danom 422 osobe se na području naše županije nalaze u samoizolaciji, a zabilježena su 4 kršenja mjera samoizolacije. Građani, koji se nalaze u samoizolaciji, pozvani su još jednom da poštuju sve mjere i naputke koje su dobili od mjerodavnih službi.
Nova tiskovna konferecija županijskog Stožera bit će održana sutra u Ogulinu.

 

 

 

Zasjedao i ogulinski Stožer civilne zaštite

Jutros je u gradskoj upravi održana još jedna sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, i to u proširenom sastavu. Potvrđene su sve jučer donesene odluke i mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite, koje se mahom odnose na privremenu obustavu rada ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti te o privremenom ograničavanju prelazaka granice Republike Hrvatske. Naime, hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Istaknuto je da su za nadzor i provedbu ovih odluka zaduženi policija i komunalno redarstvo. Važno je da je napomenuti da je unutar Republike Hrvatske i dalje omogućeno slobodno kretanje.
Ravnatelj ogulinske bolnice, dr. Josip Zorko nazočne je izvjestio da je bolnica i dalje u punoj pripravnosti, te da je u potpunosti spremna i za one, eventualno, najgore scenarije. Suočeni su bili sa nedostatkom zaštitne opreme za medicinsko osoblje, ali tom problemu su doskočili na način da krojačice, zaposlenice bolnice, šivaju prijeko potrebne maske i ostalu zaštitnu opremu. Rad liječnika i medicinskog osoblja bolnice organiziran je kroz dvije odvojene grupe koje se izmjenjuju svakih 7 dana te nemaju međusobne kontakte. Na taj se način želi osigurati neometan i siguran rad bolnice, kao i spriječiti pojavnost i širenje koronavirusa. Dr. Zorko se ponovno osvrnuo na nedostatak kadra u vidu spremačica, na što je gradonačelnik Domitrović obećao pronalazak rješenja, iako se radi o formalno pravnom problemu.
Inače, bolnicu je u srijedu obišao dr. Ervin Jančić, nedavno imenovani ravnatelj sve tri bolnice na području Karlovačke županije. Ogulinska bolnica trenutno posjeduje 3 respiratora i 2 pokretna respiratora, a Karlovačka županija će osigurati još 8 dodatnih respiratora, koji bi na odjelu intenzivne njege ogulinske bolnice bili na raspolaganju za, eventualno, najteže bolesnike.
Dom zdravlja Ogulin i dalje radi po posebnom režimu. Policija postupa po dojavama, a tijekom proteklih dana zabilježena su 2 kršenja odredbi o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata na našem području.
Ogulinski Stožer će pojačano vršiti nadzor provedbe određenih mjera i naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite u trgovačkim centrima, a koje se tiču zaštite zdravlja djelatnika i kupaca.
Načelnici okolnih općina iznjeli su problem s nabavom dezinfekcijskih sredstava, a rečeno je da će se i to nastojati što prije riješiti.
Na kraju je istaknuto da je građanima i dalje na raspolaganju dežurni broj ogulinskog Stožera civilne zaštite za sve njihove upite, a broj je, ponavljamo, 522 612.

 

Nema bojazni za pitku vodu

Nakon što je završila sjednica Stožera civilne zaštite, gradonačelnik Dalibor Domitrović je u pratnji pojedinih članova i direktora Vodovoda i kanalizacije Bojana Prebežića, obišao izvorište pitke vode u Desmericama.

“Došli smo obići naše glavno izvorište iz kojeg se napaja cijelo područje grada Ogulina i vidimo da je sve pod kontrolom i sve propisane mjere se provode”, rekao je gradonačelnik Domitrović.

Gradonačelnik komentirao prijedlog ogulinskog DSS-a

Priopćenje Siniše Ljubojevića, gradskog vijećnika i predsjednika DSS-a, putem kojeg traži od gradonačelnika Domitrovića uvođenje hitnih mjera za pomoć obrtima i tvrtkama, komentirao je, u srijedu, upravo gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Ljubojevićevu inicijativu ogulinski gradonačelnik smatra neozbiljnom, jer poduzetnike i obrtnike možemo spasiti jedinio davanjem posla. Čeka nas gospodarska kriza i u skladu s time se treba i ponašati. Neke mjere će se poduzeti, ali treba pričekati razvoj situacije i punjenje proračuna.
Upitan hoće li se, kako se planira, 31. ožujka održati sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina, gradonačelnik je rekao kako će se prvenstveno voditi odlukama i naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite.

 

HND najoštrije osudio ponašanje župana Jelića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo ponašanje karlovačkog župana Damira Jelića, koji je prije par dana na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu Karlovačke županije izdavao zapovijedi i prijetio novinarima riječima: „Ja zapovijedam Hrvatskom radio Karlovcu da o svemu izvještava i ljude s ogulinskog područja, jer ne vidim ovdje ogulinske medije. Možete to smatrati zapovijedi, medij ste u vlasništvu lokalne samouprave.“

Podsjećamo, na ove izjave župana Jelića pripćenjem je odmah reagirala i direktorica Radio Ogulina Dubravka Vuković, između ostalog, traživši, u ime zaposlenika Radio Ogulina, zaštitu od ovakvog ponašanja služebnih osoba.

“Ovakve „naredbe“ medijima, da u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom rade ono što im je u opisu posla, uvredljive su za sve novinare i medije. Krizne situacije ne smiju biti izgovor za ovakve ispade, demonstraciju političke moći.

Posljednji ispad samo još jednom potvrđuje ono na što HND upozorava godinama – nedopustivo ponašanje lokalnih šerifa i njihovu uzurpaciju lokalnih medija, koji su pritom financiranim javnim novcem.

A kad župan već spominje ogulinske medije, upozoravamo kako Radio Ogulin dva dana nije dobio nijednu informaciju Županijskog stožera za civilnu zaštitu, kao ni poziv za spomenutu konferenciju za novinare karlovačkog župana. Isprika za sramotno ponašanje Radio Ogulinu stigla je, ali ne od župana Jelića, nego od članice Županijskog stožera za civilnu zaštitu.

Napominjemo da bi odgovoran čelnik lokalne vlasti, posebice u kriznoj situaciji, informacije bitne za javnost morao učiniti dostupnim svim medijima kako bi došle do svakoga građanina.

HND također apelira na sve medijske redakcije da ovakvim situacijama solidarno dijele informacije i snimljene materijale.” – stoji u priopćenju HND-a, kojeg potpisuje predsjednik Hrvoje Zovko.

Ostanite doma i ostanite s nama!

Radio Ogulin u aktualnoj situaciji svoj je program potpuno prilagodio potrebama i slušateljima, koji nam svakodnevno potvrđuju zadovoljstvo na korektnom i pravovremenom objavljivanju informacija.

Iako malobrojni, povećali smo sadržaje našeg, živog , dnevnog programa koji je ujedno i produžen do 18, a po potrebi i više sati.
Organizirani smo u dvije smjene, dio djelatnika posao obavlja od kuće, a dio je na raspolaganju u svakom trenutku, prema potrebi.

Slušanost je, posebno u ovim danima, vrlo velika, što zaključujemo prema mnogobrojnim javljanjima naših slušatelja, koji se direktno uključuju u naš program.

Nažalost, posljedice će biti neminovne. Naime, pojedini trgovački centri ne mogu sa precinzošću reći hoće li i koji artikli biti na akciji, a brojni gospodarski objekti prisiljeni su zatvoriti svoja vrata. U takvim uvjetima nemaju potrebe za reklamiranjem, pa će direktne posljedice osjetiti i Radio Ogulin.

Jedan, za sad manji dio, naših dosadašnjih poslovnih partnera prisiljen je na otkazivanje ugovora o poslovnoj suradnji, koja će se, kažu nam, nastaviti kad se stanje promijeni. No, do tada treba izdržati. Vjerujemo u potporu većinskog vlasnika, Grada Ogulina, kojem će također proračunska situacija sigurno biti lošija, ali prošli smo i Domovinski rat, pa se nadamo da ćemo i ovu nedaću. Dakle, u ove dane ostanite doma i ostanite s nama.

SKG obustavlja odvoz glomaznog otpada

Iz gradske tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo obavještavaju građane da se, sukladno naputku Stožera civilne zaštite grada Ogulina u provedbi mjera sprječavanja zaraze koronavirusom, do daljnjega obustavlja usluga odvoza glomaznog otpada te da sa radom prestaje i mobilno reciklažno dvorište.
“O nastavku obavljanja navedenih usluga korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, a isti ovisi o naredbama Stožera civilne zaštite. Molimo korisnike usluga za razumijevanje.”- poručuju iz SKG-a.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment