Vijesti 19.02.2020.

No comments

Održana Skupština DVD-a Jasenak

U prostoru Radničkog doma šumarije Jasenak, u nazočnosti brojnih gostiju, uzvanika te članova DVD-a, održana je 59. redovna izvještajna skupština DVD-a Jasenak.
Sjednica je počela intoniranjem državne i vatrogasne himne, te odavanjem počasti, minutom šutnje, svim preminulim vatrogascima kao i članovima DVD-a Jasenak.
Predsjednik DVD-a Nenad Vukadinović pozdravio je sve goste i uzvanike, među kojima su bili gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović,voditelj UŠP Ogulin Dragan Rudančić, načelnik Policijske postaje Ogulin Goran Vukelja, zapovjednilk PVZ Ogulin Marinko Turkalj, te brojni gosti iz prijateljskih društava i to: DVD Sveti Ivan Žabno, Rakitje, Tuškani, Cetingrad, Rakovica, Otočac, San Marino Novi Vinodolski, Bribir, Gomirje, te DVD-i sa područja djelovanja PVZ Ogulin.
Nakon pozdravne riječi predsjednika DVD-a, izvještaj o radu u izvještajnom periodu podnio je zapovjednik DVD-a Rajko Kosanović, istaknuvši pri tome sve aktivnosti Društva. Poseban naglasak dat je na iznimno veliki broj intervencija otvorenog prostora, tri požara objekata, jedna potraga za izgubljenom osobom, te dvije intervencije na zaštiti od poplave na području Ogulina i Karlovca. Isto tako, radilo se na otklanjanju velikog kvara na auto cisterni, te sanacija krovišta na vatrogasnom domu i spremištu. Nakon toga iznesen je i plan rada za 2020.godinu, pri čemu je dat naglasak na nastavak radova na uređenju doma, nabava potrebne opreme, te pronalaženje mogućnosti za sudjelovanja na vatrogasnim natjecanjima. Nakon podnesenih izvještaja brojni gosti i uzvanici poželjeli su domaćinu uspješan rad u narednom razdoblju, uz što manje intervencija, a što više druženja.

Nastavili su druženje uz skromni domjenak i zabavu do ranih jutarnjih sati.

 

Održana tribina o sprječavanju nastanka otpada

Kako spriječiti nastanak otpada u kućanstvu, imali ste priliku doznati na jučer održanoj tribini. Javna tribina je upriličena u ogulinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, u sklopu projekta “Recikliraj za bolje sutra”. Gost predavač bio je Marko Košak iz zagrebačke Zelene akacije. Tijekom javne tribine predavač je, kroz niz pratkičnih primjera i savjeta, malobrojnim posjetiteljima nastojao približiti ovu temu.

Podsjećamo, “Recikliraj za bolje sutra” je zajednički projekt Grada Ogulina i Općine Plaški, a temelji se na izobrazno-informativnim aktivnostima o održivom gospodarenju otpadom.

Cilj projekta je izgradnja svijesti građana Ogulina i Plaškog o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta, a s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

U sklopu projekta bit će organizirane još 3 centralne tribine, a o mjestu i vremenu njihovog održavanja naknadno ćemo vas izvjestiti.

 

“Radi inata jednog čovjeka , cijeli jedan grad je zaobiđen”- kaže SDP-ov Ivan Vuković

Nedavno je održana sjednica Županijske skupštine, podsjeća danas OGportal. Budući da relativno malo njihovih čitatelja, kao i naših slušatelja, prati rad ovog tijela, porazgovarali su s potpredsjednikom Županijske skupštine  iz Ogulina, čelnim čovjekom SDP-a naše županije, Ivanom Vukovićem. Kroz intervju su se dotakli raznih tema.

Na samom početku zamolili su ga na početku da se osvrne na zadnju sjednicu Županijske skupštine. Vuković ju je prokomentirao slijedećim riječima:
“Kao i sve sjednice dosada i ova je prošla u dominaciji župana Jelića i forsiranja njegove većine u klupama. Niti jedan prijedlog, suprotan njegovoj volji , ne može biti prihvaćen. Dnevni red je bio uobičajen. Aktualni sat, rutinske točke uglavnom tehničke prirode. Ovaj put upoznali smo i nove pročelnike, najnovije bliske suradnice i suradnika Župana. Zanimljivo je da je Župan ponovo promijenio sve pročelnike. Prvi put je to učinio kad je preuzeo mandat. Zahvalio se kadrovima bivšeg župana Vučića i imenovao svoje. Nakon dvije godine, zahvalio se i svojima i imenovao najnovije svoje. Nije mi jasno zašto. ? Ipak su i jedni, i drugi i treći „najbolje što HDZ ima“. Bar prema njegovim riječima. Očito se neslaganje sa županovim političkim i upravljačkim manevrima, plaća smjenom i razrješenjem sa dužnosti. Metoda „ili kako ja kažem ili smjena“  način je rada župana Jelića. Mediji prenose samo aktualni sat. Druge teme ili im ne dižu gledanost, ili ne smiju o tome pisati.
U Aktualnom satu komentirao sam najnoviji spin župana, a odnosi se na pretvaranje škola u dječje vrtiće. Priča bi bila lijepa kad ne bi bila posljedica totalne demografske devastacije područja, gdje je upravo HDZ trideset godina na vlasti. Tako se, na primjer, hvali  da je u općini Tounj u školi  80 učenika, pa ima mjesta za 20 korisnika dječjeg vrtića. Ne komentira gdje je nestalo 520 učenika iz Tounjske škole, u kojoj ih je nekada bilo 600! Slična je situacija diljem Županije. Inzistirali smo na raspravi o projektima 407 za 047. Zanima nas status tih projekata, što se radi gdje se radi i koliko to košta. Još čekam odgovor”- rekao je Ivan Vuković.

Kolege s Ogportala pitali su ga, između ostalog, zanemaruje li županija grad Ogulin i kako se to vidi?
Vuković im je ponudio slijedeći odgovor:
“Očit je ignorantski stav župana Jelića prema Ogulinu. Niti na jednoj službenoj manifestaciji gdje se očekuje njegova prisutnost ,  nije se pojavio. Događaj, poput svečanih sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada, neke značajnije obljetnice i slično, za njega ne postoje. Jasno je da mu vlast u Ogulinu ne leži, ali kako voli isticati- on je župan svih građana, pa neka se tako i ponaša.
Ima i konkretan primjer kako se disciplinira nepoćudna vlast. Županijska uprava za ceste je projektirala i ishodila građevinsku dozvolu za Molinarijev most u Puškarićima. Kad je taj most došao u fazu realizacije, u Ogulinu se promijenila vlast. Pa i u Sv. Petru je Mjesni odbor podržao SDP. I , odjednom, Molinarijev most ne treba rekonstruirati! Građevinska dozvola propada, a sredstva se preraspoređuju diljem županije. Danas , tek nakon višemjesečnog inzistiranja kolege Zlatka Mrvoša, isti taj ravnatelj ŽUC-a obrazlaže da je novoizrađena Studija ipak zaključila da most treba ići u rekonstrukciju. Znači, radi inata jednog čovjeka, cijeli jedan grad je zaobiđen.”

Cijeli intervju s Ivanom Vukovićem možete pronaći i pročitati na OGportalu.

 

Glavna migrantska ruta i dalje prolazi kroz županiju

Migrantska ruta koja dijelom i kroz Karlovačku županiju kontinuirano bilježi rast broja ilegalnih i nezakonitih prelazaka, bilo na jugoistočnoj bosansko – hercegovačkoj ili na zapadnoj, schengenskoj granici.

Prema podacima Policijske uprave Karlovačke, vanjska granica Europske unije, ujedno i hrvatsko – slovenska granica, predstavlja policijskim službenicima najveći izazov. Naime, podaci za 2019. godinu pokazuju da je broj ilegalnih prelazaka hrvatsko – slovenske granice na području djelovanja Policijske uprave Karlovačke porastao za više od 300 posto u odnosu na godinu ranije, odnosno iz evidentiranih 346 u 2018. godini, na 1.657 ilegalnih prelazaka u 2019. godini.

S druge strane, slovenska Policijska uprava Novo Mesto na gotovo identičnom graničnom prostoru evidentirala je u 2019. godini ukupno 4.728 ilegalnih prelazaka, što je u odnosu na godinu ranije isto povećanje, tada je, naime, zabilježeno 3.484 istih ilegalnih prelazaka. U Hrvatskoj trenutno nisu poznati podaci o broju vraćanja migranata na temelju međunarodnih sporazuma, no slovenska evidencija pokazuje da je u Hrvatsku prošle godine vraćeno ukupno 11.026 stranaca i to najviše državljana Pakistana, što je trostruko više od godinu ranije.

Iako je sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine praktički “balkanski hot spot” za migrante, Policijska uprava Karlovačka je na hrvatsko -bosanskoj granici evidentirala svega 696 ilegalnih prelazaka, što je u odnosu na godinu ranije povećanje od 100 posto.

Među državljanima koji nezakonito prelaze granice najveći broj dolazi iz sjevernoafričkih zemalja, i to najviše iz Alžira i Maroka, zatim slijede državljani Bangladeša, te bliskog istoka, od Sirije, Afganistana, Iraka, Irana do Turske. Podaci su to koji ujedno ukazuju na promjene migrantskih trendova te su oni danas većim dijelom inicirani i rezultat ekonomskih, a ne ratnih procesa. (Kaportal)

Ogulinci ponovno podržali akciju prikupljanja plastičnih čepova

Vrijedni članovi ogulinske Udruge Perunika i ove srijede ponovno su bili aktivni. Naime, na Trgu Petra Stipetića upriličili su akciju prikupljanja plastičnih čepova. Radi se o svima dobro znanoj akciji pod nazivom “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”.

Velik broj Ogulinaca i danas je, predajući čepove, podržao ovu plemenitu akciju, koju je na razini cijele države pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca.
Podsjećamo, Udruga sa sjedištem u Čakovcu djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti na području Hrvatske. Udruga, koja ima više od 500 članova vodi brigu o oboljelima od leukemije, mijeloma, limfoma, GIST-a, te srodnih hematoloških i onkoloških bolesti. Važno je podsjetiti se da sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa. Na taj način svi možemo pomoći djeci oboljeloj od leukemije i limfoma da nabave skupocjene lijekove.

Palac gore za ogulinske Perunike, ali i sve vas koji ste danas donijeli čepove. Vi koji još niste, već sada možete početi sakupljati plastične čepove, jer će, kako doznajemo, članovi Udruge Perunika vrlo brzo upriličiti novu akciju prikupljanja čepova. Plastične čepove možete, inače, svakog dana odložiti i u poseban spremnik žute boje koji se nalazi ispred ulaza u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ogulin.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment