Vijesti 18.11.2019.

No comments

I u Ogulinu zapaljene svijeće za Vukovar

Dan sjećanja na Vukovar obilježen je sinoć i u Ogulinu, a zahvaljujući akciji pod nazivom „I u mom gradu Vukovar svijetli”. Brojni naši sugrađani, predstavnici lokalne vlasti i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata nakon svete mise, koja je služena u župnoj crkvi Sv. Križa, zapalili su u tišini, niz ulicu Bernardina Frankopana te na Trgu hrvatskih rodoljuba, svijeće u spomen na žrtvu grada heroja i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu. Nositelj ove aktivnosti bila je Udruga Veterana 143. brigade HV-a Ogulin, u suradnji sa svim ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te uz potporu Grada Ogulina.
Podsjećamo, hrvatski Sabor je 1999. godine donio Odluku o proglašenju 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast sudionicima obrane Vukovara – grada simbola Hrvatske slobode.
Danas se Vukovarom kretala Kolona sjećanja, a njezino odredište bilo je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Tamo su najviša državna i ostala brojna izaslanstva, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odala počast poginulima u obrani Vukovara. Vjerujemo da su, kao i svake godine, u Koloni sjećanja bili i Ogulinci.
Valja se sjetiti i Škabrnje, koja je također napadnuta na današnji dan.  Posljedica su  ubijena 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, odnosno, svako domaćinstvo u Škabrnji je nakon tog napada bilo zavijeno u crno. Put Škabrnje jutros su krenuli i brojni Ogulinci, članovi raznih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Među njima su i potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuković i gradski vijećnik Jurica Pribanić, predsjednik županijske organizacije Hrvatskog časničkog zbora Igor Majetić, predsjednica Udruge udovica Mira Rumenović, te pop Ante Luketić.

Dodajmo ovome kako će slijedeće godine, temeljem odluke Vlade RH, 18. studeni biti neradni dan. Bit će to Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

 

Ogulinci za Palčiće!

Na Trgu Petra Stipetića, ali i u Pučkom učilištu u subotu je prevladavala ljubičasta boja. Naime, u 18 sati započeo je kraći glazbeni program, za kojeg se pobrinuo ogulinski sastav Partyano, a povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece. Ovaj je događaj, po 3. put u našem gradu, organizirao ogulinski Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”.
“Svjetski dan prijevremeno rođene djece, inače, se tradicionalno obilježava 17. studenog. Na taj se dan, puštanjem balona na glavnim gradskim trgovima diljem Hrvatske i svijeta, želi podići svijest građana o hrabrim Palčićima i njihovim potrebama. Prerano rođena djeca, zahvaljujući modernoj medicini, danas imaju veće šanse za preživljavanje. No, u početku je to uvijek teška borba za ove mališane koji nisu proveli dovoljno vremena u maternici kako bi se razvili do kraja.” – poručila je to okupljenima u pozdravnom govoru predsjednica ogulinskog Kluba roditelja nedonoščadi, Jelena Radej Lesić.
Na štandu su prikupljane donacije za balone, a prikupljeno je ukupno 950,00 kuna. Kako doznajemo, ovaj iznos bit će uplaćen na poseban račun udruge Oda prijateljstvu koji će otvoriti za njihovu novu humanitarnu akciju. Naime, u tijeku su pripremen za Dječji festival Jagor, a na fetvalu će članovi udruge prikupljati sredstva za liječenje jedne djevojke.
Unatoč kiši, u subotu se okupio dobar broj naših sugrađana, a sve je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja, uputivši riječi podrške Klubu i Palčićima u ime Grada Ogulina.
Organizatori su sugrađane dočekali sa čajem i kuhanim vinom, a ono što nije podijeljeno donirano je ogulinskom Domu za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina. Sve je okončano puštanjem desetaka balona u zrak, a u znak podrške najmanjim i najhrabrijim borcima – Palčićima. Palac gore za Palčiće i od naše ekipe!

 

Ogulin u rujnu zabilježio porast broja noćenja

Čini se da je toplo i ugodno rujansko vrijeme, između ostalog, utjecalo na dobre turističke rezultate u Karlovačkoj županiji. Ogulin je tako u rujnu zabilježio 3.302 noćenja, odnosno 10% više nego lani.

Karlovac je ostvario najviše noćenja – ukupno 7.606, što je 11% više nego u istom mjesecu prošle godine. U brojkama slijedi Slunj sa 7.137 noćenja, no slunjski turistički djelatnici jedini su koji ne mogu biti zadovoljni rujanskim rezultatima, jer se radi o padu od čak 21% u odnosu na lanjski rujan.
Najveći porast od gradova Karlovačke županije, pak, u postotku bilježi Ozalj – čak 35%, ali tamošnji turizam ipak još čini prve ozbiljnije korake, jer u brojci to još uvijek ne djeluje impresivno. Naime, ostvarena su 633 noćenja. Duga Resa je u rujnu imala 3.466 noćenja, što je porast od 3% u odnosu na prošlu godinu.
Među općinama izdvaja se Rakovica koja je već godinama svojevrsni kontinentalni rekorder, ne računajući Zagreb i nacionalne parkove. U rujnu su ostvarili 37.530 noćenja, ali baš kao i susjedi iz Slunja ne mogu biti zadovoljni trendom, jer je riječ o padu od 13% u odnosu na rujan 2018. godine.
Najveći porast u općinama ima Žakanje, no taj je podatak varljiv zbog vrlo malog broja turista i prošle i ove godine. Tako je u rujnu u Žakanju bilo 52 noćenja, no to je čak 620% u odnosu na lanjski rezultat! Najveći pad je, pak, doživio Ribnik, u kojem je ostvareno 235 noćenja, što je čak 57% manje nego lani.

(F)ILMOM okončani X. Dani Ilme de Murske

U skopu X. Dana Ilme de Murske, u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u petak je održana, 2. po redu, (F)ILMA. Naziv (F)ILMA nastao je kombinacijom riječi Ilma i film, pa smo i ove godine imali priliku uživati i zabaviti se u koncertu filmske glazbe. Inače, cilj (F)ILME je popularizacija glazbene i filmske umjetnosti.
Ovogodišnju (F)ILMU zajedničkim su snagama organizirali Pučko učilište i ogulinska Osnovna glazbena škola, koja djeluje pri Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić.
Pod stručnim vodstvom Danijela Vučića, ogulinskoj su se publici predstavili zbor i učenici ogulinske Osnovne glazbene škole, ali i dvoje bivših učenika ove škole. Na glazbenom repertoaru našle su se skladbe iz svima dobro nam znanih filmova. Između ostalog, uživali smo u glazbenim brojevima iz Kralja lavova, Kuma, Star Warsa, Potrage za Nemom, Harrya Pottera, te Vlaka u snijegu.
Obzirom da je subotnji humanitarni koncert Mozartina i prijatelja otkazan zbog tehničkih razloga, (F)ILMOM su okončani X. Dani Ilme de Murske.

 

Prijavite se na prve radionice Ekološkog društva

Ekološko društvo Ogulin, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ogulin, organizira svoje prve kreativne eko radionice koje su namijenjene za djecu od 5 do 13 godina. Radionica Izrada kućica za ptice održat će se u četvrtak, 21. studenog, od 10-12 sati u multimedijalnoj učionici Učilišta. Sudionici će izrađivati kućice za ptice koje će se koristiti kao ekološki ukrasi Bajkovitog Adventa u Ogulinu.
Radionica Izrada božićnih ornamenata od ptičje hrane održat će se u subotu, 23. studenog, od 17:30-19 sati u multimedijalnoj učionici Učilista. Sudionici radionice će, pomoću modlica u obliku božićnih motiva, izrađivati ukrase koji će se koristiti kao ekološki ukrasi Bajkovitog Adventa u Ogulinu.
Voditelji radionica bit će članovi ovog društva, Veronika Vučić, Nika Gračanin i Leonardo Turkalj. Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete putem elektronske pošte na adresu [email protected] .

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment