Vijesti 18.10.2019.

No comments

Nacrt prijedloga gradskog proračuna

Na web stranici Grada Ogulina objavljen je, između ostalog, nacrt prijedloga gradskog proračuna za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu. Ovih dana otvoreno je i javno internetsko savjetovanje, pa iz gradske uprave pozivaju svu zainteresiranu stručnu i širu javnost na dostavu prijedloga, mišljenja i primjedbi vezanih za nacrt prijedloga proračuna Grada Ogulina. Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću je upoznavanje javnosti s nacrtom prijedloga proračuna, te dobivanje stručno utemeljenih mišljenja, primjedbi i prijedloga.

Pisane primjedbe za sudjelovanje u savjetovanju dostavljaju se na e-mail adresu: [email protected] . Nakon provedenog postupka savjetovanja bit će sastavljeno izvješće koje će sadržavati prihvaćene i neprihvaćene primjedbe i prijedloge iz rasprave, a sve će potom biti objavljeno na službenoj internetskoj stranici Grada Ogulina.

Rok za podnošenje mišljenja, primjedbi i prijedloga traje do 15. studenog ove godine.

Nacrt prijedloga gradskog proračuna za slijedeću godinu, te ostale prijedloge nacrta programa, koji su trenutno u postupku javnog internetskog savjetovanja, možete pronaći na slijedećoj poveznici https://www.ogulin.hr/gradska-uprava/savjetovanja/ .

 

Zašto je promjenjena odluka?

OGportal je nedavno objavio članak pod naslovom “Zbog čega je promijenjena Odluka o sufinanciranju Poduzetničke zone Ogulin, nakon što je prošla sve provjere?”
S obzirom da je direktor  Poduzetničke zone Mladen Stipetić naveo niz konkretnih podataka i činjenica, koji govore da ni njemu, a ni mnogima, nije jasno zbog čega je njihova ponuda odbijena, obratili su se nadležnom Ministarstvu  regionalnog razvoja i fondova Europske unije i poslali upit:  zbog čega se sve ovo ovako odvijalo, zbog čega je promijenjena Odluka o sufinanciranju nakon što je prošla sve provjere, odnosno zašto odmah nisu bili isključeni iz postupka , ako su nešto krivo napravili?
Kako na njihov prvi upit više od 20 dana nitko nije odgovarao, upit su ponovili  i tek nakon toga, jučer im je stigao odgovor.
U njemu glasnogovornica navodi:
“Poštovani,
Poziv „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ (referentni broj) KK.03.1.2.03. zatvoren je 22. rujna 2017. godine u kojem roku su dostavljene prijave prijavitelja. Postupak dodjele bespovratnih sredstava za navedeni poziv podijeljen je u tri faze (Faza 1. – Zaprimanje, registracija, administrativna provjera i provjera prihvatljivosti Prijavitelja, Faza 2. – Provjera prihvatljivosti projekta, aktivnosti, izdataka te ocjena kvalitete, Faza 3. – Donošenje Odluke o financiranju) s tim da je za prve dvije faze nadležan SAFU (Posredničko tijelo razine 2), a za fazu 3 Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (Posredničko tijelo razine 1).
Napominjemo kako postupak dodjele za svaku projektnu prijavu završava tek sa donošenjem odluke o financiranju bez obzira koje je tijelo nadležno za pojedinu fazu. Također, svi se prijavitelji redovito obavještavaju o završetku pojedine faze što ne isključuje mogućnost povratka u prethodnu fazu ukoliko su primijećene dodatne nejasnoće. Naime, naknadnom provjerom podataka u fazi pripreme dokumentacije za izradu ugovora može se pojaviti potreba za daljnjom obradom slijedom čega može doći i do Ispravka obavijesti o rezultatima neke od faze postupka sa svim relevantnim podacima te se sukladno navedenom prijavitelju omogućava i novi rok za izjavljivanje prigovora.
Također ističemo, uzimajući u obzir činjenicu da upit nije postavljen od strane Prijavitelja niti njegovog opunomoćenika, kako nadležno tijelo nije u mogućnosti odgovarati na pitanja vezana za postupak dodjele odnosno davati pojašnjenja i obavijesti u vezi s postupkom konkretnog prijavitelja”-navodi  se u odgovoru glasnogovornice, čije nisu saznali.

 

Recikliraj za bolje sutra

Uspješno se nastavlja realizacija projekta “Recikliraj za bolje sutra”. Podsjećamo, radi se o projektu kojeg zajednički provode Grad Ogulin i Općina Plaški, a u 85-postotnom iznosu sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Projekt se provodi na području Grada Ogulina i Općine Plaški do 22.04.2020. godine, a ukupna vrijednost mu je 498.040,00 HRK, dok Europska unija sufinancira projekt u iznosu od 423.334,00 HRK.

Glavni cilj projekta je provedba izobrazno-informativnih aktivnosti kojima se želi doprinijeti željenim pozitivnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom. Svrha provedbe projekta je izgradnja svijesti građana grada Ogulina i Općine Plaški o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom.

Do sada je, u sklopu ovog projekta, u ogulinskim školama i Dječjem vrtiću “Bistrac” odrađen čitav niz edukativnih radionica na temu održivog gospodarenja otpadom. Tako su se ogulinski mališani školarci već počeli upoznavati sa ovom problematikom, a sve radionice su prilagođene njihovom uzrastu. Radionice se ovih dana provode u ogulinskim područnim školama.

U sklopu ovog projekta izrađena je i web, te Facebook stranica istoimenog naziva, a u programu Radio Ogulina emitiraju se emisije na temu održivog gospodarenja otpadom.
Tiskane su i brošure i letci putem kojih se građane želi upoznati sa realizacijom i ciljevima ovog projekta, a one donose i niz zanimljivih i korisnih informacija na temu gospodarenja otpadom. Ukoliko još niste dobili ove propagandne materijale, oni će uskoro stići i na vaše kućne adrese. Izrađene su i brošure za strane turiste koji posjećuju naše područje, a one su dostupne u uredu Turističke zajednice Grada Ogulina.

Do kraja godine bit će organizirane i 4 velike javne tribine za građanstvo, te niz malih tribina po mjesnim odborima. Bit će to prilika za sve nas da od eminentnih stručnjaka čujemo i naučimo kako na održiv način zbrinuti otpad, te tako pridonjeti očuvanju okoliša i, u konačnici, smanjenju troškova kućanstva.

O terminima i mjestu održavanja tribina naknadno ćemo vas izvijestiti, a sve aktivnosti u sklopu projekta „Recikliraj za bolje sutra“ možete pratiti i na web stranici http://recikliraj.ogulin.hr/ .

 

Zrno topovske granate u jezeru

Iz jezera Sabljaci uklonjeno je topovsko zrno granate 203 mm.
Naime, u srijedu su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave karlovačke u suradnji s roniocima Specijalne jedinice policije Lučko, na području Ogulina iz jezera Sabljaci, izvadili i preuzeli topovsko zrno granate 203 mm. O pronalasku granate policiju je obavijestio građanin koji ju je uočio na udaljenosti 30 metara od obale i na dubini cca 2 metra. Ona je izuzeta i pohranjena u skladište Policijske uprave karlovačke, a bit će uništena prilikom organiziranog uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment