Vijesti 18.09.2020.

No comments

I ogulinski Vodovod okončao lanjsku godinu u plusu

Ogulinska tvrtka Vodovod i kanalizacija brine o vodovodnoj mreži i priključcima koji se na našem području prostiru u dužini od 385.275 metara, dok dužina magistralnog cjevovoda iznosi 284.28 metara. Neke su to od temeljnih informacija koje je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, gradskim vijećnicima, iznesao direktor Bojan Prebežić. On je, podnoseći izvješće o radu tvrtke, između ostalog rekao i da je tijekom 2019. godine tvrtka ostvarila dobit u iznosu od 85.867 kuna.
S posljednjim danom prošle godine na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda grada Ogulina priključene su bile ukupno 222 pravne osobe i 1913 domaćinstava, dok je na vodoopskrbni sustav bilo priključeno 611 pravnih osoba te 7152 domaćinstva.
Radnici Vodovoda i kanalizacije otklonili su 99 kvarova na vodoopskrbnom sustavu različitih profila, a 93 kvara otklonjena su na kućnim priključcima. Zamijenjeno je 800 vodomjera, izvedeno je i 25 priključaka za nove potrošače, dok je zbog neispravnosti izmijenjeno 206 ventila različitih profila.
Tijekom protekle godine, između ostalog, pristupilo se izradi koncepcijskog rješenja vodoopskrbnog sustava Ogulin, s izradom matematičkog modela sadašnjeg i budućeg stanja razvoja i predstudijom izvodljivosti. To rješenje sagledava gubitke u vodovodnom sustavu na ogulinskom području, koje obuhvaća Josipdol, Tounj te Drženicu, ali i Jasenak u budućnosti.
Lanjske godine nastavljeni su i radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe Tounj, a na 5 godina je sklopljen i Okvirni sporazum za sanaciju gubitaka na vodoopskrbnom sustavu Ogulin. Tako su tijekom ove godine izvršeni planirani radovi na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina, ali i u općini Saborsko.
Inače, ova gradska tvrtka lani je imala 47 zaposlenih, a prosječna bruto plaća po zaposlenom iznosila je 7.879,00 kuna.

 

 

U Karlovcu danas 11 pozitivnih na koronavirus

Od ukupno 92 pristigla nalaza, od čega su 3 iz Ogulina, u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kako navode u današnjem priopćenju Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, većina osoba se nalazila u samoizolaciji, kontakti su već prije oboljelih i povezani su s događanjima u dvije crkve u Karlovcu. Radi se o Nacionalnom svetištu Svetog Josipa i Grkokatoličkoj župi Uzvišenja Svetoga Križa. Zbog nastale situacije odgođena su sva misna slavlja u navedenim crkvama. Epidemiološka obrada je u tijeku, nakon koje će se donijeti odluka o daljnjim mjerama.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljelo 247 osoba, a u samoizolaciji se nalazi 361 osoba. Na bolničkom liječenju se nalazi 6 COVID pozitivnih pacijenata. Inače, danas je u Karlovačkoj županiji testirano preko 200 osoba.

 

Za 1. vozačku više nećete trebati prilagati Uvjerenje o položenom ispitu

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je jučer, 16. rujna, u Narodnim novinama Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama. Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama stupit će na snagu 8 dana od dana objave, odnosno 24. rujna ove godine.

Izmjenama propisa te izradom tehničkog rješenja omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole ta Uvjerenja preuzimaju elektroničkim putem; dakle bez potrebe da ju građanin prilaže.

Zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. godine, građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev.

Na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu je tijekom 2019. godine izdano ukupno 50,425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, naši su građani, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ukoliko su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati Uvjerenje na dosadašnji način, jer Uvjerenja o položenim vozačkim ispitima, prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje.

Tijekom kolovoza evidentirane 94 prometne nesreće

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom kolovoza evidentirane su ukupno 94 prometne nesreće, dok ih je lani u kolovozu bilo 117.

Tijekom prošlog mjeseca evidentirane su dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, 38 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama te 54 prometne nesreće s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama devet osoba je teško ozlijeđeno, dok je 29 osoba lako ozlijeđeno, a ukupno je u njima bilo 292 sudionika. Od tog broja 20 sudionika uzrokovalo je prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Inače, u kolovozu su, tijekom svojih redovnih zadaća, policijski službenici ukupno sankcionirali 3806 prekršaja u prometu bez prometnih nesreća. Najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine, koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća, i to 1805 prekršaja ili 47,4% od ukupnog broja sankcioniranih prekršaja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment