Vijesti 18.09.2019.

No comments

Da li župan izbjegava Ogulin?

“S obzirom da se župan Damir Jelić već drugu godinu nije odazvao pozivu na proslavu Dana grada Ogulina i blagdana Uzvišenja Sv. križa, molimo vas da nam odgovorite koji je razlog tome? Također nas zanima zašto se kolegij župana, u posljednjih 15 mjeseci, ni jednom nije održao u Ogulinu?”

Tako su glasila pitanja koja su kolege s Ogportala nedavno uputili u Karlovačku županiju, u nadi da će doznati razloge županova nedolaska u Ogulin na proslavu Dana grada.

Odgovor je iz ureda župana stigao ubrzo, a u njemu stoji:

“Temeljem Vašeg upita prosljeđujemo odgovor:

Župan vrlo rado ustupa mogućnost da njega tj. Županiju predstavljaju uglednici koji su iz lokalne sredine, a pogotovo ako su državni dužnosnici. Tako je bilo i u Ogulinu.

Ured župana je još 28. kolovoza odaslao e-mail SVIM gradovima i općinama da najave otvorene teme za sastanke. Grad Ogulin se do današnjeg dana o tome nije očitovao. Bez obzira na to Županija i dalje radi u interesu Ogulinki i Ogulinaca na projektima kao što su obrana od poplave grada Ogulina, projekti u školstvu i zdravstvu, turizmu, obnova prometnica, prijenosa državne imovine i drugi… S poštovanjem, Ured župana”.

“Dakle, saznali smo ono što nismo pitali, a nismo saznali ono što smo pitali!” – zaključili su na kraju OGportalovci.

 

Mobilna mamografija u Ogulinu

Nakon uspješno provedene akcije mobilne mamografije za žene, predviđene u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, u svibnju, ponovno se organizira akcija u rujnu.

Naime, slijedeći tjedan, 24., 25. i 26. rujna, u vremenu od 9 i 30 do 14 sati i 30 minuta, mobilni mamograf bit će smješten u krugu ogulinske bolnice. Određeni broj žena je, prema predviđenom rasporedu Nacionalnog programa, već dobio pozive na svoje kućne adrese, a, kako bi rezervirale svoje termine, nužno je da povratno nazovu broj telefona koji je naveden u pozivu.

Zašto je važno odazvati se ovom pozivu i obaviti mamografski pregled, doznajemo od dr. Biserke Hranilović, županijske koordinatorice programa, iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije koja o tome govori u našim vijestima.
S obzirom na činjenicu da mamograf u ogulinskoj bolnici i dalje nije u funkciji, nadamo se da će sve pozvane dame iskoristiti ovu priliku.

 

Nezakoniti prelasci granice

U prvoj polovici ove godine u nezakonitom prelasku granice karlovačka policija je zatekla 733 osobe, čak 445 više nego u istom razdoblju lani.
Najviše ih je bilo na državnoj granici sa Slovenijom, 441 osoba, što je 22 puta više nego u šest mjeseci prošle godine, kada ih je zatečeno 20.
Istovremeno, broj onih koje je policija zatekla u pokušaju ilegalnog prelaska granice s Bosnom i Hercegovinom nije se toliko promijenio: ove godine 232, lani 134.
Ilegalci u Hrvatsku najčešće pokušavaju ući u grupama jer svih 733 uhvaćenih je iz 218 slučajeva nezakonitog prelaska granice.
Među onima koji su to činili najviše je državljana Alžira, slijede ih Marokanci, te Pakistanci. Bilo je ilegalaca i iz Eritreje, Rusije, Zapadne Sahare, Somalije i Velike Britanije, a zanimljivo je da su među ilegalcima i dvojica onih koji su ilegalno htjeli preko granice svoje zemlje, Hrvati.

 

Edukacije i radionice u Pučkom

Znate li kako izraditi neki oblik od slame? Ako ne znate, a rado bi naučili slijedeća vijest je upravo za vas. Naime, u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin, od 23. rujna do 30. studenog, provodit će se edukacija i radionice izrade oblika od slame. Radionice će se održavati tri puta tjedno u trajanju od 2 sata.
Zbog velike zainteresiranosti i ograničenog broja sudionika iz Pučkog učilišta mole da se prijavite putem elektronske adrese [email protected] ili putem telefona na broj 522 257, i to radnim danom od 7 do 15 sati. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

 

Pojačani nadzor vozača u prometu

Na području cijele Hrvatske, pa tako i na području u nadležnosti Policijske uprave karlovačke, u razdoblju do 22. rujna, policija će provoditi pojačani nadzor vozača u prometu. Cilj akcije je utvrđivanje prekršaja koji se odnose na korištenje mobitela prilikom upravljanja vozilom i nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Ova akcija provodi se temeljem Plana aktivnosti organizacije TISPOL – mreže prometnih policija država Europe. Cilj akcije je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega ovu akciju i unaprijed najavljuju.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment