Vijesti 18.03.2020.

No comments

Izvođači radova na izgradnji novog vrtića uvedeni u posao

U ogulinskoj gradskoj vijećnici okupili su se predstavnici Grada Ogulina, izvođači i nadzornici koji će pratiti gradnju novog dječjeg vrtića na Poredicama.

Održano je, naime, uvođenje u posao, potpisani su svi potrebni akti, a nakon toga zaputili su se na Poredice, gdje će uskoro početi gradnja novog dječjeg vrtića.

Podsjećamo, nedavno je potpisan ugovor o gradnji vrtića na prostoru bivše vojarne Sv. Petar, vrijedan oko 16 milijuna kuna. Radove će izvoditi zajednica ponuditelja Montel d.o.o. i Tehnix d.o.o. Novi vrtić moći će primiti 145-oro mališana.

Nakon uvođenja u posao i obilaska terena, izjavu za medije dao je gradonačelnik Dalibor Domitrović.
Uime zajednice ponuditelja, nešto više rekao nam je Zlatko Gračanin iz tvrtke Montel.

 

 

U županiji troje oboljelih od koronavirusa

Točno u podne u Karlovcu je održana još jedna tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Novinarima su se obratili dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke župnije, te Goran Franjoković, zamjenik zapovjednika županijskog Stožera.

Dr. Hranilović potvrdila je da su u Karlovačkoj županiji ukupno 3 osobe oboljele od koronavirusa, od čega su nova dva slučaja potvrđena danas.
Stanje zaraženih osoba je stabilno. Odmah po saznanju da je kod osoba iz Karlovca potvrđena zaraza novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.

Nadzor nad četiri osobe sa pograničnog područja koje su bile u kontaktu sa oboljelima iz Republike Slovenije je završen, a te osobe nisu pokazale simptome zaraze, odnosno osobe su zdrave.
Na analizu su poslana 4 uzorka, a nalazi se očekuju danas tijekom dana.
Također 4 nova uzorka danas će biti poslana na analizu.

Napomenuto je da je u tijeku 401 administrativni nadzor, odnosno proces samoizolacije.
Bitno je napomenuti da je stanje u svim trima bolnicama na području Karlovačke županije stabilno, što pokazuje visoku savjesnost i disciplinu naših građana. Tome u prilog ide i činjenica da u jednom prosječnom danu karlovačku opću bolnicu pohodi oko 2100 pacijenata, a jučer ih je bilo 160.

Još jednom je napomenuto da po novom postupku sve osobe koje su dužne biti u samoizolaciji se javljaju svojem liječniku opće prakse, a ne epidemiologu kao što je to bilo do sada. Svi liječnici dobili su jasne upute o postupanju.

Iz Hrvatske biskupske konferencije stigla je preporuka Nacionalnom svetištu Svetog Josipa da se planirana proslava Svetog Josipa može održati samo u vidu mise lokalnog karaktera uz obvezno pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Inače, nadležno tijelo MUP-a RH provodi kontrolu nad procesima samoizolacije. Na području Karlovačke županije provedeno je 20 kontrola, od kojih je u 11 slučajeva došlo do njihova kršenja.

Stožer CZ Karlovačke županije i dalje je u stalnom kontaktu te će o svim informacijama izvještavati javnost putem redovitih konferencija za medije, koje će se oržavati svakog dana u podne u Karlovcu.

 

DSS od gradonačelnika traži hitne mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima

DSS od gradonačelnika traži hitne mjere za pomoć poduzetnicima i obrtnicima
“Demokratski savez Srba tražit će od gradonačelnika Ogulina da hitno predloži Gradskom vijeću mjere za pomoć našim obrtima i tvrtkama” – navodi se u priopćenju kojeg nam je uputio Siniša Ljubojević, gradski vijećnik i predsjednik ogulinskog DSS-a.

U priopćenju se još navodi:
“Zbog suzbijanja širenja virusa Covid-19 nadležne institucije donijele su niz odluka koje se provode i u našem gradu. Pandemija koja je provirila i u Ogulinu sigurno će utjecati na poslovanje obrta i poduzeća. Već prvih dana veliku štetu trpe ugostitelji, ubrzo će i drvoprerađivači, a sa vremenom i druge će djelatnosti osjetiti štetu zbog pandemije Corone.

Grad Ogulin, u Proračun za 2020.g., iz 2019.g. prenesao je vise od 19 mil.kuna.
Tražimo od gradonačelnika Ogulina da hitno predloži Gradskom vijeću izmjene i dopune Proračuna kojim bi se osigurala novčana sredstva i drugi oblici pomoći poduzećima i obrtima sa područja grada. Ne čekajući državne mjere, Grad Ogulin može obrte i poduzeća osloboditi komunalnog doprinosa, spomeničke rente, gradskog najma i drugih gradskih nameta na period od 12 mjeseci.

Ugostiteljima koji trenutno trpe najveće gubitke Grad Ogulin može pomoći posebnim mjerama.

Siguran sam da bi tako ciljane mjere svi gradski vjećnici podržali bez obzira na ideološke ili druge političke različitosti.

Novca u Proračunu ima, samo ga treba korisno preusmjeriti.

Pozivamo obrtnike i poduzeća da nam se jave u inbox sa prijedlozima gradskih mjera koje ćemo predložiti gradonačelniku i Gradskom vijeću.” – poruka je ogulinskog DSS-a, kojeg predvodi Siniša Ljubojević.

Ogulinski Crveni križ u potrazi za mladim volonterima

U Gradskom društvu Crvenog križa Ogulin, u ovim izvanrednim okolnostima, misle posebno na osobe starije životne dobi. Njih redovito obilaze njihovi vlonteri i zaposlenici dostavljajući im namirnice, lijekove i ostale potrepštine, ali uz pojačane mjere opreza i zaštite.

Ravnateljica Valentina Bartolović potvrdila nam je da Društvo nastavlja s provedbom svih projekata koji se odnose na skrb o starijima i nemoćnima, poput projekta Zaželi. Ravnateljica je, ujedno, uputila poziv svim starijim osobama da ih, ukoliko imaju potrebu za dostavom hrane, lijekova ili potrepština, kontaktiraju na brojeve: 099/608-7444 ili 099/8546- 457.

Na iste brojeve mogu se javiti i volonteri koji žele pomoći u radu Gradskog društva CK Ogulin. Apel se, prvenstveno i isključivo, odnosi na osobe mlađe životne dobi, dobrog zdravlja.

Do daljnjeg su odgođene sve ostale aktivnosti u ogulinskom Crvenom križu, poput Dnevnog boravka za starije osobe, radionica i druženja.
Redovite akcije darivanja krvi bit će nastavljene, ali uz posebne mjere opreza. Darivateljima su već upućeni pozivi za slijedeću akciju, koja će se u Ogulinu održati 3. travnja.

Sinoć gorjelo u Breziku
Sinoć su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Ogulin gasili požar otvorenog prostora u Breziku.

Požarište su obišle djelatnice gradske uprave, zaposlene na poslovima komunalnih redara, a tamo su bili i gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegov zamjenik Daniel Vukelja te pripadnici ogulinske Policijske postaje.

Kako je došlo do izbijanja požara i kolika je šteta, znat će se nakon što se obavi očevid.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment