Vijesti 18.02.2020.

No comments

Stigli prvi spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

U ponedjeljak je, na područje bivše vojarne Sveti Petar, gdje će biti privremeno uskladišteni, stigla prva pošiljka plastičnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Pristiglo je 96 spremnika zapremnine 1.100 litara namijenjenih višestambenim zgradama na području Ogulina.

Radi se o projektu nabavke spremnika sufinanciranom od Europske unije. Na projekt se prijavilo 407 jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Ogulin. Objedinjenu javnu nabavu za sve gradove i općine provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Postupak nabave za manje spremnike od 80 i 120 litara namijenjene kućanstvima i dalje traje, bezuspješno je ponavljan više puta, u međuvremenu se i direktor Fonda promijenio, tako da spremnici još uvijek nisu nabavljeni, iako se Grad Ogulin na projekt prijavio još sredinom 2018. godine.

Spremnici su financirani sredstvima Europske unije u 85%-tnom iznosu, dok ostatak financiraju gradovi i općine koje su se prijavile na projekt. Ukupna vrijednost projekta iznosi 315 milijuna kuna.

 

Nikolini Udiković – Kolić dodijeljena nagrada Branimir Jernej

Na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena je godišnja nagrada Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej za 2019. godinu koja je pripala našoj Ogulinki, dr. sc. Nikolini Udiković-Kolić, voditeljici Laboratorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju Zavoda za istraživanje mora i okoliša.

Nagrada je dodijeljena za znanstveni rad pod nazivom “Antibiotic-manufacturing sites are hot-spots for the release and spread of antibiotic resistance genes and mobile genetic elements in receiving aquatic environments” u kojem su dr. Udiković-Kolić i suradnici dali vrlo važan uvid u razumijevanje doprinosa otpadnih voda iz farmaceutske industrije širenju antimikrobne rezistencije koja predstavlja vodeći problem današnje medicine sa zabrinjavajućim trendom porasta u cijelom svijetu.
U nagrađenom radu znanstvenici su otkrili da industrijski ispusti potiču širenje gena za rezistenciju na antibiotike među okolišnim bakterijama, što povećava rizik stvaranja rezistentnih patogena i njihov prijenos izvan okoliša.
Ti su rezultati stoga ključni za podizanje svijesti o potencijalnim opasnostima industrijske prakse za javno zdravlje te za prijeko potrebnu optimizaciju obrade industrijskog otpada kako bi se ograničilo širenje antimikrobne rezistencije putem okoliša i očuvala djelotvornost postojećih antibiotika za buduće naraštaje.
Nagrađeni rad objavljen je 2019. godine u jednom od najprestižnijih okolišnih časopisa Environment International, a rezultat je rada na Uspostavnom projektu Hrvatske zaklade za znanost kojeg je dr. Udiković-Kolić vodila do 2018. godine.
Nagradu je dr. Udiković-Kolići u ime Zaklade uručio dr. sc. Darko Orešković, a u čestitci su mu se pridružili ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. David M. Smith, akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga kao i brojni prijatelji i kolege.
Ovim putem našoj Ogulinki upućujemo čestitke!

 

Javno savjetovanje – Strategija Karlovačka županija – Pametna županija

U sklopu provedbe javnog savjetovanja za dokumente Strategija Karlovačka županija – Pametna županija i Akcijski plan kojim se planiraju prioritetne aktivnosti za sljedeće tri godine, u svih 5 gradova Karlovačke županije, u suradnji s izrađivačima Strategije tvrtkama Infodom i Infocumulus i jedinicama lokalne i regionalne samouprave, održat će se javne tribine. Putem njih će se građanima predstaviti projekt izrade Strategije Karlovačka županija – Pametna županija. Naime, koristeći se digitalnim tehnologijama, Karlovačka županija nastoji svakodnevne aktivnosti učiniti što produktivnijima i time stvoriti povoljnu klimu za gospodarski rast, ali i kvalitetniji i privlačniji život.

Osim toga, stanovništvu gradova i općina, pružit će se mogućnost postavljanja pitanja i davanje prijedloga autorima dokumenata, kao i predstavnicima gradske i općinske vlasti, bilo s mjesta održavanja online tribine ili bilo kojeg drugog mjesta, putem interneta.
Webinar će se održati u srijedu, 19. veljače, u Ogulinu, s početkom u 17 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Webinar je namjenjen i stanovnicima općina Josipdol, Plaški, Saborsko i Tounj.

Karlovačka županija poziva sve zainteresirane građane da prisustvuju javnim tribinama te da svojim pitanjem ili prijedlogom doprinesu stvaranju što kvalitetnije Strategije, kako bi se u konačnici stvorili uvjete za kvalitetniji i ugodniji život.

 

Sutra predajte plastične čepove

Ukoliko ste proteklih mjeseci vrijedno sakupljali plastične čepove za poznatu i plemenitu akciju “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”, moći ćete ih ove srijede predati članovima Udruge Perunika.
Oni će se u vremenu od 9 do 11 sati nalaziti na Trgu Petra Stipetića.

Prikupljeni čepovi bit će, kako doznajemo, tijekom ožujka otpremljeni za Čakovec članovima Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment