Vijesti 17.09.2020.

No comments

SKG 2019.g. okončao sa neto dobiti većom od 880.000 kuna

Na posljednjoj, 14., sjednici Gradskog vijeća Grada Ogulina, između ostalog, su direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova podnjeli izvješća o radu i poslovanju za 2019. godinu. Jedno od njih bilo je i ono o radu ogulinskog Stambeno komunalnog gospodarstva, a podnjela ga je direktorica Sanja Tomić. Tako smo, između ostalog, imali priliku čuti da je ova gradska tvrtka okončala 2019. godinu sa neto dobiti u iznosu od 880.205,00 kuna. Tijekom protekle godine ukupni poslovni prihodi SKG-a porasli su za 10%, u odnosu na 2018. godinu. Najveće povećanje prihoda, u odnosu na 2018., ostvareno je na uslugama prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, dok su negativna odstupanja zablježena na isporuci toplinske energije.
Tijekom protekle godine nisu zabilježene poteškoće u likvidnosti ove tvrtke, a otplaćen je i dugoročni kredit za izgradnju ogulinske Tržnice, koji se otplaćivao još od 2005. godine.

Direktorica Tomić je, uz navedeno, napomenula da i dalje poteškoće u poslovanju predstavlja naplata potraživanja od kupaca. Pojedini korisnici svih vrsta usluga, uglavnom građani, i dalje ne plaćaju svoje redovne mjesečne obveze, poput onih za uslugu odvoza komunalnog otpada. Unatoč podnošenju ovrha, potraživanja se u znatnoj mjeri ne uspijevaju naplatiti zbog nedostatka sredstava na računima korisnika te sličnih razloga. SKG i dalje kupcima omogućuje podmirenje dugovanja na rate, čime se pokušava izvršiti naplata što većeg broja potraživanja.

Jedna od djelatnosti ogulinskog SKG-a je prikupljanje te odvoz komunalnog otpada, pa za kraj donosimo i par statističkih pokazatelja koliko se na našem području prikupilo različitih vrsti otpada. Prikupljeno je i deponirano tako, između ostalog, 9138 tona miješanog komunalnog otpada. Prikupljeno je i predano na recikliranje 77,7 tona ambalaže od papire i kartona, 11,6 tona plastičnog otpada, kao i 1,3 tone električnog i elektroničkog otpada.

Što se tiče naplate parkiranja, tijekom prošle godine, na 199 gradskih parkirališnih mjesta izdano je i naplaćeno 89092 parkirnih karata te 488 dnevnih karata za korisnike bez plaćenih parkirnih karata.

Inače, SKG Ogulin je, s posljednjim danom prošle godine, imao 43 zaposlenih, a prosječna neto plaća iznosila je 4.833,13 kuna.

 

Ogulin i dalje bez novozaraženih

Od ukupno 96 pristiglih nalaza, od čega je 18 iz Ogulina, u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o dvije ženske osobe iz Ozlja, jednoj ženskoj osobi iz Draganića te tri osobe iz Karlovca, dva muškarca i jednoj ženi. U tijeku je epidemiološka obrada “grupiranja” osoba pozitivnih na COVID-19, a koje su povezane s jednim crkvenim zborom – navodi se u današnjem priopćenju Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.
Ukupno je do sada od koronavirusa u Karlovačkoj županiji oboljelo 236 osoba. U samoizolaciji se nalazi ukupno 210 osoba.

 

Pučko pokreće Art tečaj crtanja i slikanja

Pučko otvoreno učilište Ogulin, do 5. listopada, vrši prijave za polaznike novog programa Art tečaj crtanja i slikanja. Polaznici mogu biti osobe starije od 12 godina. Stručna suradnica bit će Alenka Goldner Sučić, profesorica likovne kulture.

Tečaj crtanja i slikanja obuhvaća učenje crtanja i slikanja na klasičan akademski način. Započinje se s savladavanjem osnovnih crtačkih vještina, potiče se razvijanje različitih načina promatranja, ovladavanje crtačkih tehnika te upoznavanje s osnovama slikarskih tehnika i slikarskog načina izražavanja. Kod upisa nije važan stupanj obrazovanja i predznanja već želja, ljubav i volja za novim jer se vještina crtanja može savladati isto kao što se savladavaju i druge vještine koje se koriste u svakodnevnom životu.

Tečaj će biti organiziran u 2 stupnja, a oba će se moći završiti kroz jednu školsku godinu. Vještina crtanja i slikanja se može neograničeno nadograđivati, pa ovaj tečaj nema definiran završetak nego samo mjesece rada. Nastava će se održavati 1 put tjedno, po 2 sata, a bit će organizirana u 3 grupe. Nakon svakog završenog stupnja organizirat će se izložba radova polaznika.

Cijena tečaja iznosi mjesečno 200 kuna + PDV, a minimalni broj polaznika je 10. Pribor nije uključen u cijenu. Prijaviti se možete putem online prijavnice, koju možete pronaći na Facebook stranici ogulinskog Pučkog otvorenog učilišta. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfZqn4ojBpE1LSm4tXMm6MW9C3SuChnMPb5LBpqNhMftEdNFg/viewform?usp=sf_link.

 

Danas obilježavamo Dan bez poginulih u prometu

Policijska uprava karlovačka, kao i ostale policijske uprave u Republici Hrvatskoj, započela je obilježavati Dane sigurnosti u prometu, koje organizira mređunarodna mreža prometne policije ROADPOL. Naime, Dani sigurnosti u prometu traju od 16. do 22. rujna, a ove se godine podudaraju s Europskim tjednom mobilnosti.

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave karlovačke evidentirano je šest prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, kada je evidentirano osam prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama.

Cilj provođenja aktivnosti je ukazati na opasnosti u prometu te smanjiti broj prometnih nesreća i stradavanje u prometu. Stoga policijski službenici tijekom današnjeg dana provode preventivno-represivnu akciju prvenstveno usmjerenu na tzv. „četiri ubojice u prometu“. To su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela u vožnji. Osim na ove prekršaje, aktivnosti su usmjerene na druge prekršaje, poglavito one koji direktno utječu na posljedice prometnih nesreća.

Obzirom da se danas obilježava Dan bez poginulih u prometu, iz policije pozivaju građane da poštuju prometne propise i vode računa o svojoj sigurnosti, kao i o sigurnosti drugih sudionika u prometu. “Našim aktivnostima se mogu priključiti i građani potpisivanjem Prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu.” – poručili su iz PU karlovačke.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment