Vijesti 17.07.2020.

No comments

Epidemiološka slika se u Ogulinu normalizira

Danas je održana online sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, u proširenom sastavu. Dobra je vijest za naš grad i okolicu da su danas pristigli nalazi testiranja, njih 22, svi negativni.

Inače, uvodno je gradonačelnik Dalibor Domitrović članove Stožera upoznao sa sadržajem otvorenog pisma kojeg je sinoć uputio Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije. U njemu je upozorio na netočne informacije koje su iznosili tijekom proteklih dana, što je i sam uočio. Kako je reako, cilj mu je bio upozoriti da članovi Stožera, kako županijskog tako i gradskog, rade vrlo ozbiljan i odgovoran posao, te da pritom grešaka ne smije biti. Rekao je i kako je na kraju saznao tko je osoba koja je, prije no što je osobno upoznat, pustila informaciju da je pozitivan na koronavirus.

U nastavku sjednice se osvrnuo na rad ogulinske gradske uprave. Unatoč činjenici da se njenih 22 djelatnika nalazi u samoizolaciji te da je 6 djelatnika pozitivno na koronavirus, gradska uprava redovito i u zadanim rokovima obavlja sve svoje zadaće. 8 djelatnika svoje radne zadatke obavlja i fizički u upravi, a danas ističe mjera samoizolacije za još 7 djelatnika, koji bi u ponedjeljak trebali stići na posao. Ti djelatnici, sukladno odluci nacionalnog Stožera i HZJZ ne trebaju prije izlaska iz samoizolacije biti testirani, pa tako, rekao je gradonačelnik Domitrović, nećemo niti znati vraćaju li se pozitivni ili negativni na svoje radno mjesto. Istakao je i da se, unatoč cijeloj ovoj situaciji, svi gradski projekti provode bez poteškoća i prema zacrtanim planovima.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko je reako da je stanje u bolnici dobro. Svakodnevno se u bolnici napravi između 20 i 35 testiranja na COVID-19, a zbog povećanog broja testiranja događalo se da rezultati kasne. Jutros je u našoj bolnici testirano još 27 pacijenata, a nalazi bi trebali biti poznati sutra ujutro. U COVID – izolaciji bolnice se nalaze 2 pacijenta na opservaciji.

Stanje je uobičajeno i u ogulinskom Domu zdravlja. Ravnateljica Zlata Kurelac je nazočne izvjestila da je u četvrtak došlo do jednodnevnog zastoja u radu ambulante medicine rada, jer su, kako se ispostavilo, liječnica i medicinska sestra u srijedu imale kontakt sa suspektnom osobom. Nakon poduzetih epidemioloških mjera i postupaka, ambulanta je nastavila s radom.

Stanje je zadovoljavajuće i na području susjednih nam općina, kao i u ogulinskoj tvrtki SGK.

Tijekom sjednice donesena je i odluka da se rad ogulinskog Zavičajnog muzeja i Ivanine kuće bajke ponovno normalizira, odnosno da se otvore za posjetitelje, ali uz obavezno poštivanje pooštrenih epidemioloških mjera i naputaka. To znači provođenje obavezne dezinfekcije ruku i obuće na ulazu, obavezno nošenje maski, te da broj posjetitelja koji istovremeno može biti unutar prostorija mora biti sukladan naputcima HZJZ.

Obzirom da se epidemiološka slika na našem području poboljšava, donesena je i odluka da će svoja vrata mališanima u ponedjeljak otvoriti i Dječji vtić “Bistrac”, također uz poštivanje pooštrenih mjera sprječavanja širenja zaraze.

Gradonačelnik Domitrović je okončao online sastanak ogulinskog Stožera upućujući apel svim njegovim članovima da svojim odgovornim pristupom radu spriječe pojavu krivih i netočnih informacija, jer, kako je naglasio, “…samo tako možemo biti odgovorni prema građanima”.

 

Domitrović otvorenim pismom kritizirao rad Stožera civilne zaštite Karlovačke županije

Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović u četvrtak je poslao dopis Županijskom Stožeru Civilne zaštite Karlovačke županije, te ga dostavio medijima. U njemu navodi:

“Poštovani članovi Županijskog stožera civilne zaštite Karlovačke županije,
deveti je dan mog boravka u samoizolaciji, a osmi otkako sam zaprimio pozitivan nalaz na virus SARS-CoV-2. U tih je devet dana od strane Županijskog stožera civilne zaštite u javnost priopćeno nekoliko nestručnih, neadekvatnih, nepravovremenih ili netočnih informacija, vezanih kako za mene osobno, tako i za funkcioniranje Grada Ogulina i gradske uprave.

Primjerice, 09. srpnja sam u 22:30 sati iz medija saznao kako je moj uzorak pozitivan na virus SARS-Cov-2, što je za mene kao građanina sramotno i nedopustivo. Da, javna sam osoba i moji podaci moraju biti poznati javnosti i nikada ih nisam skrivao, ali malo ljudskog dostojanstva i poštivanja prema meni i prema instituciji gradonačelnika bi trebalo postojati. Već za tri dana na press konferenciji 13. srpnja krivicu ste prebacili na epidemiološku službu, koja me je kontaktirala odmah idući dan, uz ispriku da su i oni informaciju saznali u medijima. Međutim ne želim tražiti krivca i ova priča je za mene „ad acta“.

U priopćenju od 10. srpnja navodite kako su „pozitivni“ gradonačelnik i još jedna osoba iz gradske uprave Grada Ogulina, što nije bila točna informacija. Taj dan sam ja jedini iz gradske uprave bio pozitivan.

U priopćenju od 16. srpnja ponovno netočne informacije. Navedeno je kako je 27 osoba iz gradske uprave Grada Ogulina u samoizolaciji, što nije točno. Da je tako, gradska uprava ne bi mogla funkcionirati. Točna informacija je da je 22 djelatnika u samoizolaciji, od kojih je 6 pozitivno na virus SARS-CoV-2. Deset djelatnika je fizički na raspolaganju, a ostali (osim pozitivnih) rade od kuće, odnosno iz samoizolacije. Moram napomenuti da sve aktivnosti obavljaju u zakonskim rokovima, a započeti projekti, kojih nije malo, odvijaju se prema zacrtanom planu.

Navodeći sve ovo apeliram da se započne raditi odgovorno i profesionalno, pa ako je potrebno da se i zamjene određeni ljudi ako nisu dorasli zadatku, te da naši građani, zbog kojih i radimo ovaj posao, dobiju pravovremenu i točnu informaciju. S ovako ozbiljnom situacijom ne treba se kockati niti špekulirati već raditi transparentno i kvalitetno kako bi naši građani što lakše prebrodili nastalu krizu.
S poštovanjem, gradonačelnik Grada Ogulina, Dalibor Domitrović”.

 

I Marijanu Tonkoviću nagrada “Faust Vrančić”

Našem sugrađaninu Marijanu Tonkoviću uskoro će biti uručeno vrijedno priznanje, a radi se o nagradi “Faust Vrančić”.

Odbor za dodjelu Nagrade „Faust Vrančić“ je na temelju Zakona o tehničkoj kulturi i Pravilnika o Državnoj nagradi tehničke kulture „Faust Vrančić“, a koji je imenovao Sabor Republike Hrvatske, donio je Odluku o dodjeli državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2019. godinu.

Odbor za dodjelu Nagrade „Faust Vrančić“ za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi dodjeljuje za 2019. godinu 14 nagrada: jednu nagradu za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima/grupi pojedinaca i tri godišnje nagrade udrugama.

Među 10 nagrađenih pojedinaca za iznimna postignuća u tehničkoj kulturi, ove je godine tako i naš Ogulinac, Marijan Tonković, profesor fizike i politehnike. Nagrada će mu, kao i ostalim dobitnicima, biti uručena u Hrvatskom Saboru, no za sad se još ne zna točno kada bi to trebalo biti.

Marijan Tonković je, inače, i predsjednik ogulinskog Društva pedagoga tehničke kulture, koje nam je svima dobro znano po izvrsnim i odlično prihvaćenim radionicama za djecu i mlade iz područja tehničke kulture. Zahvaljujući predanom radu i viziji članova ovog Društva te suradnji s ogulinskim Pučkim otvorenim učilištem, tijekom 2018. godine u Ogulinu je osnovan i Centar za tehničku kulturu Ogulin. Jedan od glavnih ciljeva rada ovog Centra je, između ostalog, i jačanje svijesti o tehničkoj kulturi kroz poticanje primjene iste te kroz organiziranje stručnih edukacija u području tehničke kulture.

 

 

Otvorene prijave i za “Reviju narodnih nošnji”

U našim informativnim emisijama ranije smo vas već izvjestili da se 24. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo” 2020. planira održati u razdoblju od 11. do 13. rujna 2020. godine, i to istodobno sa 15. Ogulinskim festivalom bajke.

Tako bi se, između ostalog, 13. rujna u Parku kralja Tomislava, trebala održati i Revija narodnih nošnji s područja Karlovačke županije. Za sudjelovanje na Reviji narodnih nošnji mogu se prijaviti sva aktivna kulturno umjetnička društva s područja Karlovačke županije. Revija narodnih nošnji neće biti tematska, a broj sudionika po kulturno umjetničkom društvu ograničen je na 5.

Prijave se podnose isključivo putem online prijavnice https://forms.gle/KF5Dvb4bhu7yjVJh8 najzad do 14. kolovoza 2020. godine. Prijavnicu možete pronaći na web i Facebook stranici Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Sve informacije možete dobiti i putem elektronske pošte na adresu [email protected].

Organizatori Smotre napominju da su moguće promjene programa u skladu s mjerama i odlukama Vlade RH i Stožera, a radi prevencije širenja bolesti uzrokovane virusom COVID-19.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment