Vijesti 17.06.2020.

No comments

Ogulinski gradonačelnik ugostio gradonačelnika Petrinje

Gradonačelnik Dalibor Domitrović, u utorak, je ugostio gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića. Sastanku su prisustvovali i predstavnici komunalnih poduzeća oba grada, a razgovaralo se o problemima gospodarenja otpadom, načinu prikupljanja razvrstanog otpada te o projektima u provedbi i onima koji se tek planiraju realizirati.

Pored promicanja prijateljskih odnosa oba grada, od značaja je i međusobna komunikacija i razmjena iskustava te određenih problema s kojima se susreću jedinice lokalne samouprave, osobito na području komunalne djelatnosti. U obostranoj želji za daljnjom suradnjom u ostvarivanju novih ciljeva i ideja na budućim projektima, sastanak je završio razmjenom prigodnih poklona gradonačelnika Petrinje i Ogulina.

 

 

Važna odluka je pred osmašima

Školska godina se lagano bliži svome kraju, a ostat će zapamćena po višetjednom štrajku učitelja i nastavnika te po epidemiji koronavirusa. Trenutno je u tijeku provedba državne mature, a pred osmašima su upisi u srednje škole. Pred osmašima i njihovim roditeljima važna je odluka koju srednju školu i zanimanje upisati i odabrati. Ogulinske srednje škole već su na svojim web stranicama objavile natječaje za upis učenika u I. razred u školsku godinu 2020./2021..

U Obrtničku i tehničku školu Ogulin planira se primiti 97 učenika, i to u slijedeće programe: 20 elektrotehničara, 15 tehničara za računalstvo, 15 tehničara za željeznički promet, 10 CNC operatera, 7 automehaničara, 6 instalatera kućnih instalacija, 12 stolara te 12 frizera.
Na mrežnoj stranici: http://www.upisi.hr nalazi se popis svih obrazovnih programa koji se mogu upisati, zajedno s uvjetima upisa. Dokumente za upis, kao i ostale dokumente kojima su ostvarena dodatna prava za upis, potrebno je predati od 27. – 31. srpnja, od 07:00 do 12:00 sati, u Obrtničku i tehničku školu Ogulin, J. J. Strossmayera 2, Ogulin ili poslati elektroničkim putem na adresu: [email protected] .
Kandidati koji u školu ne dostave upisnicu i potrebnu dokumentaciju gube pravo na upis i upućuju se na sljedeći upisni rok. Sve potrebne obrasce, pravilnike i informacije o upisu u OiTŠ Ogulin možete pronaći i na web stranici škole.

U ogulinsku Gimnaziju i strukovnu školu “Bernardina Frankopana”, pak, planira se upisati ukupno 100 učenika, odnosno po 20 učenika u slijedeće programe: ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar, jezična gimnazija, opća gimnazija i prodavač. Dostava prijavnice za upis u srednju školu i upisnice u srednju školu, kao i svih drugih važnih dokumenata može se izvršiti osobno u školi ili elektroničkim putem na sljedeće e-mail adrese škole: [email protected] .
Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 25. srpnja. Potpisanu upisnicu za upis u 1. razred srednje škole potrebno je dostaviti osobno u školu ili elektroničkim putem 28.7. od 8 -15 sati.
Prilikom dostavljanja upisnice, osobno ili elektroničkim putem, učenik se treba izjasniti i o izbornim predmetima kao i o odabiru stranih jezika.
Za sva dodatna pitanja možete se obratiti voditelju upisa na mail [email protected] ili na mobitel 095/1522578, svaki radni dan od 8 do 14 sati.

 

U Ogulinu je krajem svibnja bilo 442 nezaposlenih

Krajem svibnja u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je evidentirano 3.897 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 91 nezaposlenu osobu. U odnosu na svibanj 2019. godine došlo je do povećanja nezaposlenosti za 24,4% tj. za 765 nezaposlenih osoba. Inače, u Republici Hrvatskoj na Zavodu za zapošljavanje krajem svibnja bilo je evidentirano 157 839 nezaposlenih osoba što je smanjenje od 0,9% u odnosu na protekli mjesec, te povećanje od 35,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče naše županije, najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba krajem svibnja bio je na području ispostave Karlovac, njih1 652, te u ispostavi Ogulin, 779. Na 3. mjestu našla se ispostava Slunj sa 626 evidentiranih nezaposlenih osoba, potom slijedi Duga Resa sa 496. Najmanje je nezaposlenih u ispostavi Vojnić, njih162, te u ispostavi Ozalj 182. U usporedbi s istim mjesecom 2019. godine, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim ispostavama, i to najviše u ispostavama Slunj (67,8%) i Karlovac (27,7%), a najmanje u ispostavi Duga Resa (2,9%).

Ogulinska ispostava HZZ-a objedinjuje područje grada Ogulina te susjednih nam općina. Tako je, od ukupno 779 nezaposlenih osoba, krajem svibnja evidentirano 442 nezaposlenih na području grada Ogulina, 132 na području općine Josipdol, u Plaškom 128, u Saborskom 33 te na području općine Tounj 44.

Tijekom svibnja na području Karlovačke županije zaprimljene su 323 prijave potreba za radnicima, što je povećanje za 205 prijava u odnosu na travanj. U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do smanjenja za 152 prijave. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u sektoru građevinarstva, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, prerađivačke industrije, te pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

Veliki udar na gospodarstvo i tržište rada izazvala je epidemija koronavirusa, pa su na području cijele Hrvatske tijekom svibnja isplaćene potpore za očuvanje radnih mjesta za mjesec travanj. Tim potporama je obuhvaćeno 550.910 radnika kod 95.484 poslodavca.

 

Predavanje povodom 185 godina od prve objave pjesme Horvatska domovina

Na inicijativu Tomislava Kučinića, mag.mus. u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin održat će se predavanje u povodu 185. godišnjice prve objave pjesme Horvatska domovina Antuna Mihanovića u Danici Ljudevita Gaja Lijepa naša domovino. Predavanje će obuhvatiti teme koje se odnose na povijesni razvoj hrvatske državne himne, genezu njezina nastanka, politički kontekst, značaj i modalitete od popijevke do narodne, nacionalne i državne himne. U mnoštvu tumačenja, komentara i prečesto nepoznavanja teme u posljednje vrijeme, trenutak je za temeljiti prikaz naše himne.

Predavanje će održati Tomislav Kučinić, mag. mus., i to u četvrtak, s početkom u 19 sati, u konferencijskoj dvorani. Ulaz je slobodan.

Inače, Tomislav Kučinić rođen je 1972. u Zagrebu. Studirao je klasičnu gitaru na Visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao na Odsjeku za glazbenu pedagogiju. Radi kao nastavnik klasične gitare u Osnovnoj glazbenoj školi u Ogulinu, te kao profesor glazbene umjetnosti u ogulinskoj Gimnaziji Bernardina Frankopana. Svoj interes za teoriju glazbe i povijest povezao je u nekoliko stručnih i popularnih radova.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment