Vijesti 17.04.2020.

No comments

Grad Ogulin osigurao pakete za socijalno najugroženije sugrađane

30 paketa za socijalno najugroženije sugrađane danas je gradonačelnik Dalibor Domitrović predao ravnateljici ogulinskog Crvenog križa koja će se, sa svojim djelatnicima, pobrinuti da stignu u prave ruke.

Primopredaji paketa je, osim zamjenika gradonačelnika Ivane Salopek Šumonje i Dainela Vukelje te djelatnika i volontera Crvenog križa, nazočila i naša radijska ekipa, pa smo gradonačelnika Domitrovića zamolili da nam pojasni kako je došlo do ove, hvale vrijedne, inicijative. Paketi su financirani novcem iz gradskog proračuna, a njihova ukupna vrijednost iznosi 3.000 kuna. Gradonačelnik je istakao da će Grad Ogulin vrlo rado ponovno pružiti pomoć najugroženijima na ovaj način, ukoliko za to bude potrebe. Od ravnateljice ogulinskog Crvenog križa Valentine Bartolović smo, između ostalog, doznali i kada će ovi paketi biti podijeljeni našim sugrađanima.

 

Svi pristigli nalazi su negativni!

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije poslao nam je priopćenje sa današnje sjednice. U njemu stoji:

“Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 42 ljudi. Svi ti nalazi su negativni, a bilježe se i dva izliječena pacijenta.
Policija je u protekla 24 sata obavila 118 provjera mogućih kršenja mjera samoizolacije, te utvrdila jedno kršenje samoizolacije. Kršenja mjere kretanja (propusnica) nije bilo. Policijski službenici će tijekom nastupajućeg vikenda pojačano kontrolirati kretanje građana i poštivanje zadanih mjera.

Ravnateljica Karlovačke ljekarne Snježana Skukan izvijestila je Stožer o opskrbljenosti ljekarni zaštitnim sredstvima i lijekovima. Ljekarne su dobro opskrbljene zaštitnim sredstvima, koja se redovito nabavljaju od vele drogerija i to uglavnom od domaćih proizvođača. Građani ne moraju brinuti da će biti nestašice istih, a uredna je i opskrba svim lijekovima, jer se oni nabavljaju najviše u roku 2-3 dana.

Stožer je upoznat s Odlukom o dozvoli individualnog lova i ribolova. Tom se Odlukom dopušta individualni lov domicilnih lovaca na području njihova lovišta i to u svrhu zaštite usjeva od šteta počinjenih od divljači. Također se dopušta individualni ribolov, uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite (držanje razmaka)”.

Iz gradskog proračuna izdvojeno 200.000 kn za kupnju zaštitne opreme

Karlovačka županija te gradovi i općine izdvojili su iz svojih proračuna sredstva za kupnju zaštitne opreme kao odgovor na borbu protiv epidemije koronavirusa. Županija je tako iz svog proračuna izdvojila 1,9 milijuna, a 5 gradova i 17 općina zajedno 2,1 milijuna. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje, Grad Ogulin je iz svog proračuna, za ovu namjenu, izdvojio iznos od 200.000,00 kuna.

– Naručili smo nove pošiljke zaštitne opreme jer želimo da ovo skladište ima sve za slučaj potrebe, kazala je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar, na današnjoj pressici ispred skladišta Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, ponovivši da u Karlovačkoj županiji ima dovoljno zaštitne i medicinske opreme i uređaja, onih koju je naručila sama Županija i onih koji su stigli s državne razine.

Tako je nabavljena medicinska zaštitna oprema, tri mobilna respiratora– iako karlovačka bolnica ima 12 respiratora, a ogulinska 3 – od kojih je jedan došao, a još dva se ovih dana očekuju iz Kanade, CR, novi rendgenski uređaj, posebna oprema za transport visokorizičnih osoba i ostala zaštitna oprema.

Prije mjesec dana, kada u Karlovačkoj županiji još nije bilo oboljelih, iz Kine je krenula isporuka naručene opreme a, iako nešto kasnije no što je planirano, u Karlovac je tako došlo 3.000 komada antivirusnih kompleta, 6.000 FFP2 maski, 2.000 zaštitnih naočala i medicinskih rukavica.

– Podijeljena je primarno na zdravstvene ustanove, ali i stožere civilne zaštite. Obzirom da je prije nekoliko dana iz Stožera civilne zaštite RH došao određeni broj medicinske opreme, ova će se isporučivati kako ustanove budu trošile onu koju sada posjeduju, rekla je Hajsan Dolinar.

Naručena je i sofisticirana oprema koja štiti od svih zaraznih bolesti zdravstvene radnike i pacijente, ali i prostore vozila i zdravstvenih ustanova od kontaminacije: bio beg, dekontaminacijski tuš i zaštitna odijela i bio boxovi, koji se očekuju ovih dana, dok je zaštitna dezinfekcijska oprema zdravstvenim ustanovama na raspolaganju već mjesec dana. (Kaportal.hr / Radio Ogulin)

Radi se na olakšavanju kretanja građana na širem ogulinskom području

11. travnja Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donesao je Uputu o načinu dostave i primjeni sporazuma koje mogu zaključiti jedinice lokalne samouprave radi zajedničkog obavljanja poslova civilne zaštite.

Cilj mjere tj. sklapanja ovih Sporazuma jest da se građanima s ovih područja olakša kretanje na području „bivše općine Ogulin“, budući da je velik broj ovdašnjih stanovnika egzistencijalno vezan za susjedne općine, imaju članove obitelji o kojima skrbe, te drugu imovinu i poljoprivredna zemljišta izvan svoga mjesta prebivališta i slično.

Kako doznajemo iz gradske uprave, Grad Ogulin je pripremio Odluku o sklapanju Sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja Civilne zaštite na području Grada Ogulina i Općina Plaški, Saborsko, Josipdol i Tounj i Sporazuma o uređivanju međusobnih odnosa u izdavanju propusnica za ulazak i izlazak s područja prebivališta i stalnog boravka kao mjere za sprječavanje širenja koronavirusa (COVID-19).

Za donošenje navedene Odluke potrebna je potvrda Gradskog vijeća Grada Ogulina, a nakon što tu Odluku potvrde i Općinska vijeća susjednih nam općina, gradonačelnik Dalibor Domitrović može pristupiti potpisivanju Sporazuma sa načelnicima Općina. Nakon toga Odluka Sporazuma upućuje se Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije, a konačnu suglasnost dat će Ravnateljstvo civilne zaštite.

Gradonačelnik Domitrović pravoslavnim vjernicima čestitao Uskrs

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti u nedjelju će proslaviti Uskrs. Običaji su gotovo jednaki onima od prije tjedan dana. Farbaju se jaja, kuha se šunka, peku kolači, i sve se priprema za blagdanski stol.

Tim povodom, prigodnom čestitkom obratio se i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović. U njoj ističe:

“Svim našim sugrađankama i sugrađanima pravoslavne vjere čestitam najveći kršćanski blagdan – Uskrs. U zajedništvu nastavimo širiti mir i toleranciju i graditi suživot svih građana Grada Ogulina.
Sretan Uskrs – Hristos vaskrse!”

Uskršnju čestitku uputio i Siniša Ljubojević

Uskršnju čestitku pravoslavnim vjernicima uputio je i predsjednik ogulinskog DSS-a i gradski vijećnik Siniša Ljubojević.

U čestitci stoji:
“Svojim sunarodnjacima i vjernicima, koji najradosniji hrišćanski blagdan slave prema julijanskom kalendaru, želim da Uskrs proslave u veselju, prema tradiciji i običaju sa svojom porodicom.
Svim građankama i građanima Ogulina želim svako dobro!
Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!”

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment