Vijesti 17.03.2020.

No comments

Gradonačelnik održao koordinaciju s ravnateljima gradskih tvrtki i ustanova

Gradonačelnik Dalibor Domitrović sa suradnicima, u utorak je održao još jednu koordinaciju sa direktorima i ravnateljima gradskih tvrtki i ustanova. Upoznao ih je sa zaključcima Stožera za civilnu zaštitu, te spomenuo kako postoji hijerarhija zapovjedanja koja se mora poštivati. Tako do daljnjeg ostaju na snazi odluka o zabrani javnog okupljanja i odluka o radu ugostiteljskih objekata, do 18 sati.

Direktori i ravnatelji, iako je to već uglavnom učinjeno, donijet će Odluke o načinu rada sa strankama. Sve će se uglavnom riješavati putem telefona i emailova, bez kontakata sa strankama. Ivanina kuća bajke i Zavičajni muzej bit će zatvoreni za sve posjete. Oni zaposlenici koji zbog novog načina rada budu kod kuće, bit će ili na godišnjem, ili na plaćenom dopustu, jer se za takve slučajeve čeka rješenje na razini države.

Gradonačelnik Domitrović na kraju je naglasio da bi se 31. ožujka trebala održati sjednica Gradskog vijeća, ali će se u narednim danima odlučiti hoće li to biti moguće.

 

 

U Karlovačkoj županiji i dalje jedna zaražena osoba

U podne je, u Karlovcu, upriličena tiskovna konferencija, na kojoj su se predstavnicima medija obratili članovi Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Dobra vijest je da je u našoj županiji i dalje evidentirana jedna osoba oboljela od koronavirusa, sa blažom kliničkom slikom. Još 6 osoba testirano je na koronavirus, a rezultati nalaza se još čekaju.

Ukupan broj osoba koje su u samoizolaciji na području Karlovačke županije još nije poznat, kao niti broj osoba koje su prekršile pravila samoizolacije. Sve osobe koje se nalaze u samoizolaciji od danas se trebaju javljati svojim liječnicima opće prakse, a ne epidemiolozima.

Sinoć zasjedao ogulinski Stožer civilne zaštite

U ponedjeljak, u večernjim satima, održana je još jedna sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina, i to u proširenom sastavu. Naime, sjednici su nazočili i predstavnici općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.
Upoznati su sa zaključcima Županijskog stožera civilne zaštite.Podsjećamo, jučer je u našoj županiji evidentirana prva obojela osoba od koronavirusa, a radi se o muškarcu s ogulinskog područja.
Ušli smo u 3. fazu obrane, a u nastavku rečeno da je uveden poseban režim rada za ogulinsku bolnicu. U Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin u ponedjeljak nije bilo evidentiranih oboljelih osoba od Corona virusa (COVID-19).
Stanovništvo se moli da se ponaša odgovorno, ne izlazi ako ne mora, ne dolazi u bolnicu ako nije hitnoća i na taj način štiti i sebe i sve ostale ljude.
Bolnica je spremna na prihvat osoba suspektnih na Corona virus. Za sada se rade samo hitnoće, hladni kirurški zahvati su odgođeni, specijalističko-konzilijarna zaštita se također reducira. Oni pacijenti koji su naručeni na pretrage ne odgađaju se u potpunosti, zamoljeni su da se pridržavaju termina narudžbi radi izbjegavanje gužvi, odnosno, mole se da ne dolaze ako nije neophodno.
Za naručene pacijente koji dođu u bolnicu organiziran je prihvat od strane medicinskog osoblja, medicinske sestre koja će im izdati daljnje upute o ponašanju u bolnici. Telefonska linija za informacije u svezi Corona virusa, kao i za sve druge upite otvorena je i dostupna na broj telefona 091/281-9195.
Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja, Zlata Kurelac nazočne je izvjestila da u ovoj ustanovi rade sve ordinacije, osim pedijatrije koja radi u prijepodnevnoj smjeni, od 7 do 14.30 sati. S ciljem prevencije i spriječavanja širenja corona virusa, mole se pacijenti da ne odlaze u ordinacije osim ako to nije nužno, te da se telefonski konzultiraju sa svojim izabranim liječnicima. Stomatološke ordinacije obavljaju samo hitne pacijente. Ulazak u Dom zdravlja je kontroliran, odnosno pacijenti prolaze kroz trijažu koju vrši viša medicinska sestra
Inače, tijekom ponedjeljka, izvršena je dezinfekcija prostorija Doma zdravlja, a ravnateljica je potvrdila da su jedna liječnica i medicinska sestra preventivno u samoizolaciji. Učinjeno je to nakon što se saznalo da je u petak, tijekom prve smjene na pedijatriji, u prostoru ambulante bila osoba za koju se utvrdilo da je pozitivan na koronavirus. Istodobno tamo se nalazilo još pacijenata, konkretno dvije majke s djecom. One i njihove obitelji su upoznate sa situacijom i u kontaktu su sa epidemiologom.
Nazočni su poznati da je na web stranici Grada Ogulina u ponedjeljak otvoren poseban dio, vezan uz koronavirus, na kojem se redovito objavljuju sve najnovije informacije.
Na kraju je bilo riječi o broju ljudi koji su u samoizolaciji. On se ne može točno utvrditi, jer podatke o tome nema policija, već epidemiološka služba. Stoga će gradonačelnik Dalibor Domitrović službeno uputiti dopis za dostavom podataka.

 

Objavljen broj ogulinskog Stožera

Objavljen je i kontakt broj ogulinskog Stožera civilne zaštite koji će biti dostupan građanima od 0-24h, pa ukoliko imate potrebu zatražiti bilo kakvu pomoć ili informaciju vezanu uz koronavirus možete zvati na broj 047/522-612. Za vrijeme radnog vremena na pozive će odgovarati djelatnica gradske uprave, a izvan radnog vremena netko od dežurnih članova Stožera. Pozivi izvan radnog vremena bit će preusmjereni na mobilni telefon, ali i dalje će pozivni broj biti, već navedeni, fiksni broj 047/522-612.

Oformljen Tim za psihosocijalnu podršku Crvenog križa

Društvo Crvenog križa Karlovačke županije formiralo je Tim za psihosocijalnu podršku, koji će putem telefonskih razgovora biti na raspolaganju osobama u karanteni, osobama u samoizolaciji te operativnim snagama koje rade na terenu. Članovi ovog tima su zaposlenica i tri volonterke koji su licencirani za provođenje psihosocijalne podrške te rad sa osobama koje su izložene traumatskim događajima i kriznim situacijama. Članice tima su također u aktivnom sastavu Tima za krizne intervencije pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Cilj pružanja psihosocijalne podrške je ublažavanje stresnih reakcija, osjećaja panike, straha, brige, uz jačanje individualnih resursa u nošenju sa stresnom situacijom.
Tim je na raspolaganju od utorka, 17. ožujka, svakim danom od 9 do 21 sat, na broju telefona 099 7360782.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment