Vijesti 16.12.2019.

No comments

Održana posljednja koordinacija u 2019. godini

U gradskoj vijećnici danas je održana posljednja ovogodišnja koordinacija gradonačelnik Dalibora Domitrovića i njegovih zamjenika, sa direktorima i ravnateljima gradskih tvrtki i ustanova.

Ovog puta koordinaciji su nazočili i zaposlenici gradske uprave, a bila je to prigoda da se rezimiraju rezultati za ovu godinu. Gradonačelnik Domitrović naglasio je kako je prvih 6 mjeseci izgubljeno radi izvanrednih izbora, ali je zadovoljan visinom  proračuna za 2020. Nada se da će proračun i dalje rasti, te da je pred nama još uspješnije razdoblje.

I većina predstavnika gradskih tvrtki i ustanova složila se kako se vidi napredak, a bilo je riječi i o konkretnim potezima koji će se poduzeti. Jedan od njih je ustrojstvo riznice grada, a najavljeno je više od 40 obrazovnih programa koji će se provoditi u Pučkom otvorenom učilištu. Zbrinjavanje otpada i dalje će nam biti jedan od prioriteta, kao i rad na pročistaču kojem će se posvetiti Vodovod i kanalizacija.

Gradonačelnik Domitrović svim je gradskim tvrtkama i ustanovama zahvalio na angažmanu povodom održavanja Bajkovitog adventa u Ogulinu, te svima poželio ugodne blagdane koji su pred nama.

 

“Reći ne, ne znači biti manje cool!”

Povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”, Savjet mladih Grada Ogulina, u suradnji sa Intergrativnim centrom mentalnog zdravlja, upriličio je predavanje “Reći ne, ne znači biti manje cool”.

Predavanje je održano danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a održao ga je Igor Salopek dr. med. iz Opće bolnice Karlovac. Predavanje je bilo prvenstveno namjenjeno učenicima ogulinskih osnovnih i srednjih škola, kojima je predavač nastojao na interakivan način pribiližiti problematiku ovisnosti.

Već na samom početku, učenici su, kao najveći problem u našem okruženju, detektirali ovisnost o alkoholu. Tijekom predavanja dr. Igor Salopek je nastojao na, mladima razumljiv i prihvatljiv način, pojasniti glavne zamke alkoholizma i poteškoće s kojima se sučavaju ovisnici o alkoholu. Napomenuo je kako je ovisnost o alkoholu u našoj županiji jedan od najčešćih uzroka hospitalizacije i liječenja, u odnosu na sve ostale oblike ovisnosti.

Jedan od glavnih ciljeva današnjeg predavanja bio je mladima prenjeti poruku da se ovisnost o alkoholu može i treba liječiti, ali prije svega ovisnik to mora posvjestiti i zatražiti pomoć.

“Prenesite tu poruku vašim poznanicima ili članovima obitelji koji se bore s tim problemom! Ovisnost o alkoholu je izlječiva.” – poručio je, između ostalog, Igor Salopek.

 

“Jelen” i “Vepar” proslavili 20. obljetnicu osnutka

Lovačka udruga Jelen Mala Kapela i Lovačko društvo Vepar Ogulin, proteklog su vikenda proslavili 20. obljetnicu osnivanja.
Nakon okupljanja ispred Doma DVD-a Oštarije, služena je sveta misa u Svetištu Majke Božje od čudesa, a potom je održana svečana skupština, uz domjenak i lovačku zabavu.
U ime Lovačke udruge “Jelen” nazočne je pozdravio  predsjednik Dražen Vučić. Govorio je o samom osnutku udruge, koju je inicirao pukovnik HV-a Josip Tomšić, te se osvrnuo na rad u vrijeme Domovinskog rata. Lovište se prostire na 8159 ha, a gospodare sa svim vrstama divljači, od prepelice do smeđeg medvjeda. Trenutno imaju  50 članova.
Anton Božičević nazočnima se obratio uime Lovačkog društva “Vepar”, nakon čega su slavljenike pozdravili predstavnici ostalih lovačkih društava, te gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.
Uslijedila je dodjela priznanja zaslužnim pojedincima, a obljetnicu su svojim nastupom uveličali članovi Folklornog ansambla KUD-a Klek.

 

 

 

Upaljena i 3. adventska svijeća

Nakon sinoćnje mise u župnoj crkvi Sv. Križa, tijekom koje su članovi Izviđačkog odreda Frankopan u crkvu donijeli Betlehemsko svjetlo, u Parku kralja Tomislava upaljena je 3. svijeća na adventskom vijencu. Svijeća je to koja simbolizira radost i veselje, a poznata je i kao pastirska. Upalio ju je, nakon kratke molitve, kapelan Josip Tomljanović. Čin su pjesmom uveličali članovi Hrvatskog pjevačkog društva Klek, a i ovaj put se u parku okupio velik broj Ogulinki i Ogulinaca.

Brojni naši sugrađani priliku su iskoristili za razgledavanje ponude Bajkovitog adventskog sajma, dok je dobar dio njih odlučio potražiti okrjepu i dobar zalogaj u kućicama ugostitelja.
Inače, tijekom vikenda imali smo priliku uživati u brojnim sadržajima u okviru Bajkovitog adventa. U petak je vrata svojeg doma, u Pučkom otvorenom učilištu, otvorio i Djed Božićnjak, a mališani su iskoristili priliku za druženje i fotografiranje s njim. U večernjim satima održan je i 1. Božićni pub kviz koji je doista bio pun pogodak. Vodio ga je poznati kvizaš Silvije Pleština, a snage u znanju odmjerila su 22 tima s ukupno 90 članova. Prvo mjesto osvojila je ekipa Lako ćemo, drugo Veliki vođa i sljedbenici, a treće tim Čoger. Subota je, pak, u Pučkom otvorenom učilištu donijela koncert duhovne glazbe i promišljanja “Radost adventa” u organizaciji Baptističke crkve Zagreb.
Bajkoviti advent u Ogulinu nam je i danas ponudio brojne sadržaje. Tako je ovog prijepodneva u Školskoj sportskoj dvorani održana predstava “Čudesna noć”, u izvedbi učenika OŠ Ivane Brlić – Mažuranić.
U 16:00 sati, u Pučkom učilištu, započela je radionica Društva pedagoga tehničke kulture “Izrada božićnih ukrasa”.
U 17 sati, pak, će se, u učionici 4G Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, održati edukativna radionica o trgovinskim uslugama “Blagdanska ponuda i potražnja”.

 

Održan Božićni lov

U nedjelju je održan tradicionalni Božićni lov Lovačkog društva Klek Ogulin. 96 lovaca i njihovih gostiju okupili su se u jutarnjim satima na zbornom mjestu Baza kod Ogulina, kako bi krenuli u lov na divlju svinju u lovištu Klek. Među okupljenim gostima bili su gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, načelnik PP Ogulin Goran Vukelja, pobratimljeno Lovačko društvo Mokrice na čelu s predsjednikom Davorom Gredičakom, predstavnici susjednih lovačkih društava te čak četiri mlade ogulinske lovkinje. Predsjednik Društva Elvis Vučić pozdravio je sve prisutne lovce i njihove goste, a lovnik Josip Turković dao je upute oko održavanja lova.

Tijekom lova viđen je veliki broj divljih životinja od zečeva, srna, divljih svinja i jelena a lovci su odstrijelili 7 divljih svinja. Sretni strijelci bili su Borislav Vujnović, Ratko Tatalović, Neven Ristić, Mile Leburić te čak trostruki strijelac Boško Kosanović.

Po završetku lova na lovačkoj kući Barutana odana je počast divljači te svečani ručak uz kobasice od divljači sa ogulinskim krumpirom i dinstanim ogulinskim zeljem našeg kuharskog majstora Ivice Magdića – Magelana. Nakon ručka priređeno je lovačko krštenje mladih lovaca. Mladi lovci Ratko Tatalović, Danijel Franjković, Ivan Mrgan i Mario Turković “suđeni” su za svoj prvi odstrel krupne divljači. Nakon optužnice i riječi branitelja, doktori iz časnog suda pregledali su zdravstveno stanje svih optuženika. Po odobrenju liječnika mladi lovci su dobili “vruće” i “tekuće” kazne te im je uručen štap kao uspomena na lovačko krštenje.

Nakon krštenja, predsjednik Elvis Vučić zaslužnim lovcima uručio je priznanja Hrvatskog lovaćkog saveza. Priznanje 3. reda dobili su Tihomir Bertović, Josip Prebežić, Ivica Rendulić, Milan Brletić i Neven Vujnović. Priznanje 2. reda dobili su Josip Turković, Anton Đankić i Anton Šegavčić.

Druženje lovaca nastavljeno je u lovačkoj kući uz pjesmu ogulinskog tamburaškog sastava Partyano do kasnih večernjih sati.

 

 

 

“Razvoj tolerancije kroz dramske igre”

U organizaciji Glumačke družine Đula sutra i u srijedu, s početkom u 13:00 sati, u učionici Pučkog otvorenog učilišta održat će se radionica Razvoj tolerancije kroz dramske igre”. Voditelj radionice bit će redatelj i dramski pedagog Mario Kovač, a sudjelovanje je besplatno.

Dramska radionica na temu tolerancije će koristiti svjetski rasprostranjeni model kulturalne konfrotacije putem interaktivnog kazališta Augusta Boala, metode koja je nastala u Brazilu u drugoj polovici 20. stoljeća. Kazališni teoretičari su za taj vid dramskog rada najčešće koristili termin Kazalište potlačenih, jer za svoju bazu uzima istinite i realne priče ljudi koji su naišli na životne nepravde te ih dramaturški preoblikuje u kratke i dinamične scenske prizore. Nakon toga sudionici radionice će se poigravati s raznim mogućim varijantama istog događaja, pomalo nalik na film Akira Kurosawe, Rašamon.

Pod stručnim vodstvom voditelja radionice, polaznici će pokušati pronaći ključ i princip djelovanja putem kojeg se tolerancija može primijeniti u raznim životnim situacijama, a kazalište postaje neka vrsta vježbanja života, dramski praktikum unutar kojeg razmjenjujemo iskustva i stavove učeći jedni od drugih.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment