Vijesti 16.10.2019.

No comments

Međunarodni dan bijelog štapa

Članovi ogulinske Udruge slijepih danas su, redovnom godišnjom skupštinom, obilježili Međunarodni dan bijelog štapa. Obično se ona održavala na blagdan Sv. Lucije, ali je ta praksa sada promijenjena.

Prema riječima predsjednika Miljenka Vučića, njihovo je članstvo uglavnom treće životne dobi, a trenutno provode nekoliko projekata. Likvidni su i nemaju problema s isplatom plaća i drugih obveza.

Članovi Skupštine prihvatili su plan rada i financijskog poslovanja za iduću godinu, a na kraju skupštine bilo je riječi o Danu bijelog štapa. Svoja iskustva je sa članovima podijelila Ljerka Wolf, koja je za sad jedina članica koja koristi bijeli štap, a najviše problema stvaraju joj vozači bicikla i romobila, koji prolaze velikom brzinom, a ne može ih se čuti. Zanimala se i zbog čega je stišan zvučni semafor u gradskom središtu.

Nakon nje, o svojim su iskustvima progovorili i ostali članovi, koje posebno smeta parkiranje nesavjesnih vozača na mjestu za invalide, te su istakli kako nedostaje senzibilnosti za osobe s invaliditetom.

No, nedostatak senzibilnosti nije pokazao bivši gradonačelnik Nikola Magdić, koji je bio poseban gost ove skupštine. Članovi Udruge slijepih i slabovidnih zahvalili su mu na svemu što je za njih učinio dok je bio na čelu grada, uručivši mu prigodan poklon.

U prilično emotivnom govoru Nikola Magdić pohvalio je rad udruge, sjetivši se i bivšeg predsjednika prof. Ivana Jurjevića, zaključivši da mu je drago što ga nisu zaboravili.

“Ovo je sigurno najvrjedniji poklon koji sam ikada dobio”- rekao je Nikola Magdić.

 

Sutra štrajk i u ogulinskim školama

Prema najvama sindikalnih čelnika, sutra će štrajkati nastavnici i profesori i u ogulinskim školama. Naime, i dalje traje cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Na konferenciji za medije na Markovu trgu, Branimir Mihalinec, čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, najavio je jutros da će se sutra štrajk održavati u Karlovačkoj, te Zadarskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prema već ustaljenom običaju, ravnatelji odgojno – obrazovnih ustanova dužni su zbrinuti djecu koja će sutra doći u školu, a još je prerano govoriti o tome koji broj nastavnika će se odazvati štrajku. Na svakom od roditelja je da odluči hoće li dijete poslati u školu ili ne, a sve informacije i detalje vezane uz sutrašnji štrajk možete pratiti putem internetskih i Facebook stranica ogulinskih škola.

Tako na Facebook stranici Prve osnovne škole Ogulin stoji slijedeća obavijest:
“Prema odluci sindikata, u četvrtak, 17. listopada, u štrajku će sudjelovati, između ostalog, i škole Karlovačke županije.
U skladu s tim, učitelji Prve osnovne škole koji podržavaju štrajk sutra neće održavati nastavu.
Učenici koji unatoč održanom štrajku dođu u školu bit će zbrinuti na odgovarajući način.”.

Na Facebook stranici ogulinske Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana piše:
“Na stranici zamjena objavljen je raspored održavanja nastave u četvrtak 17.10.2019. Najavljeno obilježavanje Dana kruha se otkazuje kao i sastanak Vijeća učenika.”.

Na web stranici ogulinske Obrtničke i tehničke škole učenicima je upućena obavijest u kojoj stoji:
“Sutra, 17. listopada 2019., nastava će se odvijati po prilagođenom rasporedu te se mole učenici da dođu u školu.”

Do trenutka zaključivanja današnjih vijesti na stranicama OŠ Ivane Brlić – Mažuranić nije bilo obavijesti vezane uz sutrašnji štrajk.

 

Pravna klinika u udruzi Radost

U četvrtak, 17. listopada, će se u ogulinskoj Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost”održati još jedno u nizu dežurstava Pravne klinike u okviru pružanja BESPLATNE PRAVNE POMOĆI.

Pravna klinika je jedinica Pravnog fakulteta u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Klinika u prvom redu daje opće pravne informacije i pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Osim toga, klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnom i drugim postupcima.  Studenti viših godina Pravnog fakulteta u Zagrebu samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – nastavnici i suradnici Pravnog fakulteta.

Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata pa se ne treba plašiti nestručnosti. Svatko tko ne može na drugi način ostvariti pravnu pomoć može se obratiti klinici.
O tome hoće li klinika prihvatiti rad na njegovom predmetu odlučuje se na sastancima tijela Klinike, na temelju analize slučaja te u skladu s kriterijima za prijem predmeta.

Iz udruge “Radost” poručuju kako su svi građani dobro došli, bez obzira na članstvo u njihovoj udruzi. Dežurstvo započinje od 9 sati, a trajat će do podneva.

 

Saznajemo iz policije

Na području Policijske uprave karlovačke tijekom rujna evidentirano je ukupno 78 prometnih nesreća, dok ih je u rujnu prošle godine bila 101.

Tijekom prošlog mjeseca evidentirane su tri prometne nesreće sa smrtno stradalom osobom. 38 prometnih nesreća evidentirano je s ozlijeđenim osobama, te 56 s materijalnom štetom.
U prometnim nesrećama tijekom promatranog razdoblja učestvovalo je 189 sudionika, a 13 sudionika uzrokovalo je prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Najčešći uzroci prometnih nesreća u rujnu bili su brzina neprimjerena uvjetima na cesti, nepoštivanje prednosti prolaska, te nepropisno kretanje kolnikom.

Inače, u rujnu su, tijekom svojih redovnih zadaća, policijski službenici ukupno sankcionirali 4.400 prekršaja u prometu bez prometnih nesreća. Najviše su sankcionirani prekršaji vozača počinjeni zbog nepropisne brzine, koja je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća, i to 2.262 prekršaja ili 51,40% od ukupnog broja sankcioniranih prekršaja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment