Vijesti 16.04.2020.

No comments

Zaredala se 4 dana bez novooboljelih u županiji

Četvrti dan za redom u Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Odlična je to vijest koju je, na danas održanoj tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite, iznijela ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Jelica Magdić.

Tako je do danas u našoj županiji od ove zaraze oboljelo ukupno 28 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je još 37 testiranja. Svi pristigli rezultati su bili negativni. 76 osoba, koji su bili kontakti zaraženih, nalazi se pod epidemiološkim nadzorom.

Svi suspektni članovi županijskog Stožera, ponovno su testirani, a i njihovi nalazi su negativni. Međutim, prema preporuci epidemiologa svi članovi Stožera i dalje ostaju u samoizolaciji, iako među njima nema onih koji pokazuju znakove bolesti.

“Novost je da će se od danas za Zagreb dvaput dnevno transportirati uzorci testiranja, a sve sa ciljem da što prije dođemo do rezultata.” – rekla je, između ostalog, Jelica Magdić.

Zamjenik načelnika županijskog Stožera Robert Hranilović u nastavku je rekao da su 442 osobe na području županije obuhvaćene mjerama samoizolacije, a tijekom protekla 24 sata izvršeno je 105 kontrola ovih mjera. Tom prigodom evidentirana su 3 slučaja kršenja mjera samoizolacije, dok je u jednom slučaju zatečena osoba bez propusnice.

Što se tiče dostupnosti zaštitne opreme, ona se operativnim službama dostavlja sukladno iskazu potreba sa terena, a zadanja oprema izdana je karlovačkom Crvenom križu, na njihov zahtjev.

 

 

Iskaz interesa građana o namjeri priključenja na plinsku mrežu

Iz gradske uprave stigla nam je slijedeća obavijest:

“Prirodni plin je ekološki prihvatljiv energent koji je i ekonomski vrlo povoljan, a ujedno pruža komfor življenja suvremenog čovjeka. Vrlo je jednostavan za korištenje, siguran uz ispravan način korištenja, te energetski učinkovit.
Grad Ogulin započinje sa izgradnjom dječjeg vrtića na području bivše vojarne Sveti Petar, te je jedna od opcija grijanja navedene ustanove grijanje na plin, pa iz toga proizlazi potreba izgradnje plinske mreže. Pravac izgradnje plinske mreže prema Poredicama obuhvaća slijedeća naselja: Gorica, Krči, Mala cesta, Cvijetna, Nova cesta, Zagrad, Zagradski odvojak, Sveti Petar, Prapućanska, Vrtački odvojak, Vrtače, Klanci, Klečka, Draga, Bukovnička, Brod i Brodski odvojak, Grdešika, Voćarska, Bukovnik, Dobrina ulica, te se na ovaj način želimo približiti vama, našim građanima i stanovnicima navedenih ulica – pravnim i fizičkim osobama radi poticanja uvođenja ovakvog načina grijanja.”

Zainteresirani građani mole se da se do kraja travnja obrate na broj telefona 522-612 ili na e-mail adresu: [email protected] .

 

U ogulinskom domu za starije i nemoćne poduzete sve mjere za zaštitu zdravlja štićenika

Stanje u ogulinskom Domu za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina je zadovoljavajuće i pod kontrolom, a zaraženih koronavirusom nema. Doznali smo to od ravnateljice Nataše Vučković Ivošević, koju smo ugostili u našem današnjem programu.

Prema njenim riječima, u ovoj ustanovi sve nužne mjere prevencije nastanka i širenja zaraze korornavirusom poduzete su na vrijeme, još u veljači, a poštuju se i primjenjuju svi naputci Stožera civilne zaštite RH, čiji je rad pohvalila. Pohvalila je i suradnju s načelnicom ogulinskog Stožera civilne zaštite Ivanom Salopek Šumonjom, s kojom je u gotovo svakodnevnom kontaktu.

Nataša Vučković Ivošević istakla je da je prvenstveni cilj zaštita zdravlje štićenika i djelatnika Doma, koji su se zajedničkim snagama prilagodili novonastaloj situaciji. Djelatnici Doma pružaju svakodnevnu psihosocijalnu podršku svojim štićenicima.

Dnevna rutina u Domu se posljedično promjenila, a, sukladno naputcima Stožera, štićenici ne izlaze van prostorija ustanove, zabranjene su i posjete, pa sa svojom rodbinom štićenici komuniciraju telefonskim putem ili putem video poziva.

Higijena i dezinfekcija prostorija ustanove se pojačano provode, a dezinfekcijskih sredstava imaju dovoljno jer su se na vrijeme pripremili. Tijekom jučerašnjeg dana, u ogulinski Dom za starije i nemoćne stigla je donacija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije koja je sačinjena od 400 komada rukavica te 100 komada zaštitnih maski.

 

Ogulinsko kiselo zelje dobilo svoju poštansku marku

Stiže nam jedna zanimljiva vijest koja napokon nema veze sa koronavirusom. Naime, Hrvatska pošta pustila je u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“, a na jednoj od poštanskih maraka našlo se i ogulinsko kiselo zelje / kupus. Autor dizajna marke na kojoj se nalazi ogulinski kiseli kupus je Duje Šegvić.

Motivi prikazani na ostalim poštanskim markama, koje su ugledale svjetlo dana 14. travnja, su i lički krumpir te baranjski kulen.

Marke su tiskane u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu, a nominalna vrijednost maraka iznosi 6,50 kn.

Na markama su istaknute zaštićena oznaka izvornosti (ogulinsko kiselo zelje) i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (lički krumpir i baranjski kulen). Zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu s propisanim specifikacijama proizvoda. Zaštitom naziva proizvođači štite ugled svog proizvoda od zlouporabe.

Posebno ponosan na ovu vrstu promocije ogulinskog kiselog kupusa je predsjednik ogulinske Udruge proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa Marinko Sabljak. Gostujući u našem programu, Marinko Sabljak je istakao da smatra da je to jedan od, možda, najboljih načina prezentacije ogulinskog kupusa široj publici, kao proizvoda koji je priznat i prepoznat u EU te s ponosom nosi oznaku izvornosti.

Od našeg sugovornika smo i doznali da je ogulinska Udruga, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, sudjelovala u cijeloj ovoj priči.

Ideja o poštanskim markama, kao jednom vidu promocije, na kojima će se nalaziti hrvatski proizvodi ove vrste nastala je na jednom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede još krajem 2016. godine, a došla je upravo od Marinka Sabljaka.

Priliku smo iskoristili kako bi od našeg sugovornika doznali na koji način epidemija koronavirusa utječe na rad proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa, a on nam je ponudio odgovor koji nas je iznenadio jer je korona, napokon, nekima nešto dobro i donijela.
Prema riječima našeg sugovornika, proizvođači ogulinskog zelja na našem području već su započeli poljoprivredne radove, a nadamo se da će im sezona biti uspješna i plodna.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment