Vijesti 16.03.2020.

No comments

Prvi oboljeli od koronavirusa u županiji je Ogulinac

Bilo je samo nažalost pitanje trenutka kada će se pojaviti i prvi oboljeli od korornavirusa na području Karlovačke županije. Prva evidentirana osoba je upravo s našeg ogulinskog područja, rečeno je to jutros u Karlovcu na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.
“Utvrđeno je da je mladić imao kontakt s već potvrđenom pozitivnom osobom, uzet je uzorak koji je pokazao da je pozitivan i on se nalazi u izolaciji”, rekao je na tiskovnoj Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije dr. Ervin Jančić.
Novinarima se obratila i dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, koja je ovom prigodom ponudila detaljnije informacije:
– snimka – Hranilović
Inače, uzorci četiri osobe jučer su bili negativni na koronavirus, no jedan je, te mlađe muške osobe bio pozitivan.
Gostujući u našem programu, nešto iza 13 sati, gradonačelnik Dalibor Domitrović prokomentirao je prvi evidentirani slučaj osobe oboljele od koronavirusa, koja je s ogulinskog područja. Najavio je da je večeras, s početkom u 19 sati, sazvana Sjednica stožera civilne zaštite grada Ogulina. Sve informacije sa sjednice ogulinskog Stožera civilne zaštite imat ćete priliku čuti večeras u našem programu.
Gradonačelnik Domitrović, između ostalog, je rekao kako je već danas osjetno manje građana došlo u gradsku upravu, te da će od sutra najvjerovatnije doći do zatvaranja gradskih ustanova poput Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice i čitaonice te Ivanine kuće bajke, a više detalja bit će sutra ujutro, iza 8 sati, kada bi u gradskoj upravi trebala započeti koordinacija gradonačelnika s direktorima gradskih tvrtki i ustanova.
Gradonačelnik je iskoristio priliku kako bi građane ponovno pozvao da ne šire bespotrebnu paniku, ponašaju se odgovorno te da ne “opsjedaju” trgovačke centre, jer do njihovog zatvaranja neće doći.

 

Obavijest iz gradske uprave i SKG-a

Iz gradske uprave primili smo tijekom dana obavijest u kojoj stoji:
“Zbog izvanredne situacije, mogućnosti širenja i oboljenja od koronavirusa COVID-19, Stožer civilne zaštite Karlovačke županije i Grada Ogulina donio je preporuke i mjere postupanja u novonastaloj situaciji.
U okviru toga je i zamolba građanima o uzdržavanju od posjećivanja javnih tijela, javnih i gradskih tvrtki i ustanova.
U prostorijama Grada Ogulin primanje stranaka odgađa se do daljnjega.
Navedena preporuka trajati će do opoziva, o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni.
Pozivaju se svi građani na razumijevanje zbog navedene preporuke, a koja je određena radi osobne i opće sigurnosti kao i smanjenja mogućnosti daljnjeg širenja virusa.
Također se pozivaju građani da svoje zahtjeve prema Gradu, gradskim upravnim tijelima, te tvrtkama i ustanovama, rješavaju telefonskim putem te elektronskom i običnom poštom o čemu će dobiti najbržu moguću povratnu informaciju.
Svaka gradska ustanova i tvrtka također će ovisno o vrsti djelatnosti koju obavlja izdati građanima upute i preporuke za postupanje, a koje će biti objavljene na njihovim medijima kao i na medijima Grada Ogulina pa se pozivaju građani da iste redovito prate kako bi se povećala razina osobne i opće sigurnosti.”
Sve informacije iz gradske uprave do daljnjeg možete dobiti pozivom na broj 047/522-612, a možete ih zatražiti i putem e-mail adrese [email protected].

Ovoj obavijesti dodajmo i onu iz gradske tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo.
Iz SKG-a obavještavaju građane – korisnike usluga SKG-a, da od 13. ožujka tvrtka radi u posebnim uvjetima, a sukladno uputama Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, radi sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

U tom smislu, od 16. ožujka u tvtrki ne radi blagajna. Informacije korisnicima daju se putem telefona i e-maila, a ne osobnim dolaskom u službene prostorije. Više informacija možete dobiti pozivom na broj 522-215 ili putem e-maila na adresu [email protected].
U mrtvačnicama su zatvorene prostorije za okupljanje, poput kuhinja, a otkazuje se i održavanje tjednog sajma srijedom.

 

HDZ-ovci Karlovačke županije većinom podržali Plenkovića

Andrej Plenković uvjerljivo je pobijedio svog protukandidata Miru Kovača na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, a slično kao na državnoj razini glasali su i HDZ-ovci u Karlovačkoj županiji.

Predsjednik, zamjenik predsjednika i potpredsjednici HDZ-a birali su se po načelu “jedan član, jedan glas”, a u Karlovačkoj županiji je na birališta izašlo 2.853 člana. Andreju Plenkoviću je povjerenje da i u novom mandatu vodi stranku dalo 2.273 glasača, dok je protukandidat Miro Kovač dobio 571 glas.

HDZ-ovci Karlovačke županije su očekivano u velikom broju glasove dali i jedinom kandidatu iz Karlovačke županije Tomi Medvedu koji je postao zamjenik predsjednika. Medved je dobio 2.257 glasova u odnosu na protukandidata iz Kovačevog tabora, Vukovarca Ivana Penave koji je dobio 574 glasa.
Podsjetimo, iako se predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Damir Jelić nije, barem javno, svrstao niti na jednu stranu unutar HDZ-a, članovima iz Karlovačke županije je preporučio da glasuju za Cetingrađanina Medveda. (kaportal.hr)

Spriječimo nastanak požara na otvorenom prostoru

Djelatnici PU karlovačke upozoravaju građane da vremenske prilike, zbog isušenosti tla i biljne vegetacije, pogoduju nastanku i širenju požara na otvorenom prostoru. U većini slučajeva uzrok požara je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave na poljoprivrednom zemljištu. Takvi se požari, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke tijekom 2019. godine evidentirano je ukupno 276 požara, od čega je 191 požar nastao na otvorenom prostoru. Osim materijalne štete, od posljedica požara jedna osoba je smrtno stradala, a jedna je teško ozlijeđena. Kako je u odnosu na 2018. godinu ukupan broj požara povećan građane se poziva na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja korova i suhe trave na otvorenom prostoru.

Županijska skupština Karlovačke županije 29. siječnja 2013. godine donijela je Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru kojom je propisano da je prije spaljivanja suhe trave, korova i drugih tvari, te loženja otvorene vatre, potrebno poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine i objekte.

Za nepridržavanje Odlukom propisanih mjera, zapriječena je novčana kazna u iznosu do deset tisuća kuna za pravnu osobu, te do dvije tisuće kuna za fizičku osobu.
Posebno se naglašava da je Zakonom o zaštiti od požara (Narodne novine broj: 92/10 od 24. srpnja 2010. godine) propisano da će se osoba koja izazove požar kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Istim Zakonom je propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od dvije do 15.000 kuna.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment