Vijesti 15.11.2019.

No comments

Ankica Puškarić u Rusiji prezentirala Ivaninu kuću bajke

U okviru VIII. Međunarodnog kulturnog foruma u St. Petersburgu se od 14. do 16. studenog održava Međunarodna konferencija „Kulturna ruta svijeta Slavena na karti Europe“, na kojoj se predstavlja  Ivanina kuća bajke kao jedna od točaka buduće kulturne rute.

Moderatori konferencije su Alla Manilova, zamjenica ministra kulture Ruske federacije i Andreja Rihter, direktorica Foruma slavenskih kultura, a govornici Biljana Dojčinović, profesorica Filološkog fakulteta iz Beograda, Ankica Puškarić, ravnateljica Ivanine kuće bajke, Yulia Anatolyevna Sozina, direktorica Centra slavenskih kultura u Moskvi i Mateja Jančar, projektna menadžerica Foruma slavenskih kultura Ljubljana.

Forum slavenskih kultura je pokrenuo inicijativu za certificiranje nove Europske kulturne rute književnica sa početka 20 st. Forum slavenskih kultura je zaklada osnovana 2004. godine i okuplja 13 slavenskih zemalja, sjedište Foruma je u Ljubljani. Implementacija ideje je započeta 2018. godine, a sastoji se od pet koraka.
Uspješno su u potpunosti odrađena prva dva koraka: definirana je tema rute i identificirani elementi kulturne baštine buduće rute. U provedbi su tri sljedeća koraka, aktivnosti su vezane za kreiranje europske mreže institucija i zajedničkih aktivnosti te dizajniranju vidljivosti rute. U ovom trenutku su ovaj projekt prihvatile sljedeće zemlje: Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovačka, Poljska i Rusija. Namjera je ovu rutu u budućnosti proširiti i na neslavenske zemlje.
Na prijedlog Ministarstva kulture, Republika Hrvatska je zastupljena sa dvije književnice, Ivanom Brlić – Mažuranić i Marijom Jurić Zagorkom, a Ivanina kuća bajke je u institucionalnom smislu vodeći partner za Hrvatsku.
Podršku Ankici Puškarić osobno je dao i gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović, koji je zajedno s njom otputovao u St. Petersburg, gdje nazoči i raznim konferencijama i tematskim sastancima, a sve u cilju što uspješnije prezentacije Ogulina i Ivanine kuće bajke. Na konferenciji je bilo nekoliko ministara kulture, iz Rusije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bjelorusije, te savjetnica ministrice kulture Republike Hrvatske, Dubravka Đuric Nemec, koja je posebno pohvalila gradonačelnika Domitrovića na podršci u radu kuće bajke i promociji Ogulina.

 

 

 

 

 

Sutra humanitarni koncert „Mozzartine i prijatelji“

Udruga Oda prijateljstvu i Pučko otvoreno učilište Ogulin organiziraju humanitarni koncert Djevojačkog zbora Mozartine, Musical zbora Webber i Zbora dječaka BoysVoice.

Koncert će se održati sutra, s početkom u 19:00 sati, u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta. Ulaznice po cijeni od 30 kn mogu se kupiti na dan održavanja koncerta na ulazu. Sav prihod je namijenjen u humanitarne svrhe za liječenje jednog djeteta.

U cijelu ovu priču uključio se i ogulinski Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Naime, oni sutra, treću godinu za redom, organiziraju obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, a on se tradicionalno obilježava 17. studenog. Na Trgu Petra Stipetića, od 18 sati, upriličit će kratki glazbeni program grupe Partyano, a u zrak će biti pušteni baloni u znak podrške najmanjim i najhrabrijim borcima, Palčićima.
Ove godine, dajući donacije za balone, svi sudionici pridružit će se humanitarnom projektu udruge Oda prijateljstvu i Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Inače, ovim humanitarnim koncertom okončat će X. Dani Ilme de Murske.

 

U Udruzi Radost održana radionica modelarstva

U  udruzi Radost jučer je održana radionica modelarstva koju je realizirao Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture i Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin.
Radionica modelarstva za djecu s teškoćama u razvoju jedna je od radionica koju HSPTK nudi društvima članovima saveza.
Prateći predan i hvale vrijedan rad Udruge Radost, Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin odlučilo je odabrati navedenu radionicu kako bi barem malo pomogli u radu Udruzi Radost.

 

U nedjelju se obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se 17. studenog. Podsjetimo, obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa, a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, za razdoblje 2011.– 2020. godine, jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika.

Na razini Karlovačke županije ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Karlovačka županija. Kako bi upozorili i podsjetili sudionike u prometu da su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno, izrađen je prigodni letak. Važno je napomenuti da se oko 90% nesreća događa upravo greškom vozača, a najčešći uzroci su brzina, alkohol, nevezanje sigurnosnim pojasom, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, kao i nekorištenje zaštitne kacige.

Kako bi sudionicima u prometu ukazali na ovu problematiku, od danas pa do 17. studenog, prometna policija ovaj letak dijeli sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke. Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment