Vijesti 15.10.2019.

No comments

Gosti u Ivaninoj kući bajke

Ivaninu kuću bajke u utorak su posjetili predstavnici Dubrovačkih muzeja. Ovom prigodom predstavili su slikovnicu i pripadajući CD Zlatno libro – Bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja.

Riječi dobrodošlice uputila im je ravnateljica Ivanine kuće bajke Ankica Puškarić, u predstavljanju su sudjelovali autori ovog projekta, Ivica Kipre i Aleksandra Piteša. Što su rekli poslušajte u vijestima.

Glumica dubrovačkog kazališta Marina Držića, Nika Lasić ovom je prigodom, učenicima šestih razreda OŠ Ivane Brlić – Mažuranić, izvela kostimiranu naraciju dviju dubrovačkih bajki.

Pohvalivši ovu suradnju, sve okupljene pozdravila je zamjenica gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja.

 

Pripreme za Advent u Ogulinu

Iako vam se to još možda čini dosta daleko, počele su pripreme za ovogodišnje izadanje Bajkovitog adventa u Ogulinu. Naime, Turistička zajednica Grada Ogulina rapisala je Javni poziv za dostavu sadržaja za ovu manifestaciju. Program Bajkovitog adventa će se održavati od 01.12. do 07.01., a i ove godine Ogulinci će imati priliku uživati na Klizalištu na Crvenom igralištu. Klizalište će raditi od 20. prosinca do 06. siječnja 2020. godine.

Cilj ovog javnog poziva je objedinjavanje lokalnih dionika kako bi se kreirao program obilježavanja Bajkovitog adventa s naglaskom na očuvanju i promociji tradicijskih vještina i znanja ovog kraja povezanih sa slavljenjem adventa, te poticanju i promociji ekoloških pristupa te inovativnih i kreativnih sadržaja usmjerenih k podizanju atraktivnosti događanja.

Prijaviti se mogu institucije, udruge, umjetničke organizacije i ostale pravne i fizičke osobe. Svaki prijavitelj može podnijeti najviše 3 prijave, s tim da svaki program mora biti posebno prijavljen. Ugostiteljska djelatnost nije predmet ovog javnog poziva.

Prihvatljivi su kulturni, umjetnički i zabavni sadržaji/aktivnosti, izložbe i ostali sadržaji ili aktivnosti koji će doprinijeti kreiranju duha tradicijskog i autentičnog Adventa u Ogulinu te inovativni i kreativni sadržaji koji će pojačati atraktivnost novogodišnjih sadržaja.

Potpisan i ovjeren obrazac prijave je potrebno poslati isključivo e-poštom na adresu: [email protected] . Rok za slanje prijava je 31. listopad ove godine do 24:00 sata.
Više informacija o ovom javnom pozivu, kao i potreban obrazac možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Grada Ogulina.

O pripremama za Bajkoviti advent u Ogulinu bit će govora sutra u Temi dana, od 15 sati, kada ćemo ugostiti Aleksandru Kolić Puškarić iz Turističke zajednice Grada Ogulina.

 

Dan bijelog štapa

Svake godine upravo na današnji dan, od 1964. godine, obilježava se Međunarodni dan bijeloga štapa. Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon Drugoga svjetskog rata bijeli štap počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih. Godine 1964. Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, proglasio je 15. listopada Međunarodnim danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se taj dan počeo obilježavati tek 1996., te se na taj način i naša država priključila mnogobrojnim zemljama koje toga datuma najširu javnost upoznaju s problematikom slijepih osoba.

Sljepoća je uvijek bila i ostat će teška invalidnost, no razvojem društva i tehnologije takve osobe postaju sve samostalniji građani u društvu i na tome im se treba diviti. Svaki bismo dan trebali biti sretni i dobro promisliti i cijeniti dar vida kojeg imamo, a posebno na Međunarodni dan bijelog štapa.

Međunarodni dan bijelog štapa bit će obilježen i u Ogulinu. Članovi ogulinske Udruge slijepih organiziraju obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa te zasjedanje skupštine udruge. Sve će se odvijati sutra, od 10 sati, u svečanoj dvorani u zgradi Hrvatskih željeznica u Strossmayerovoj ulici.

 

Podaci o zapošljavanju

Poduzetnici u Karlovačkoj županiji zapošljavaju 17.602 radnika. Govore to podatci koje je objavila FINA, a odnose se na 2018. godinu.
Tijekom prošle godine poduzetnici Karlovačke županije ostvarili su 10,3 milijarde kuna ukupnih prihoda, 9,5 milijardi kuna ukupnih rashoda, 782,0 milijuna kuna dobiti razdoblja i 156,7 milijuna kuna gubitka razdoblja pa je konsolidirani rezultat – neto dobit, iznosio 625,3 milijuna kuna.
Najveći plus je ostvaren u Karlovcu – malo više od 520 milijuna kuna, a u plusu su i poduzetnici u Ozlju, Dugoj Resi i Bariloviću. Na drugoj strani je Ogulin, u kojem su poduzetnici tijekom prošle godine zabilježili gubitak od nešto više od 30 milijuna kuna.
Na državnoj ljestvici poduzetnici Karlovačke županije u samom su vrhu u dvije kategorije – po ekonomičnosti poslovanja su najbolji u državi, dok su prema produktivnosti rada na drugom mjestu.
Poduzetnici županije nalaze se negdje u sredini prema neto dobiti, kao i produktivnosti rada po omjeru ukupnih prihoda i broja zaposlenih te po ukupnom broju poduzetnika. Blizu dna su, pak, po iskazanim ukupnim prihodima.
Kretanja se ipak mogu nazvati pozitivnima, jer u svim pokazateljima u odnosu na 2017. godinu poduzetnici Karlovačke županije ostvarili su pozitivne rezultate.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment