Vijesti 15.09.2020.

No comments

Svetom misom okončana proslava Dana Grada Ogulina

Sinoćnjom svetom misom, u Župnoj crkvi Svetog Križa, okončan je središnji dio programa proslave 520. rođendana grada Ogulina i blagdana Uzvišenja Svetog Križa. Svetu misu predvodio je vlč. Richard Pavlić, uz nazočnost brojnih svećenika našeg dekanata.

Osim vjernika, na svetoj misi okupilo se i vodstvo grada Ogulina, predvođeno gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem. Misi su nazočili i pojedini gradski vijećnici, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova, predstavnici policije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a sve su ih po izlasku iz crkve dočekali kolači koje su pripremile vrijedne članice ogulinske Udruge žena i župljanke. Lijepa je to gesta, do sada neviđena u našem gradu, a nadamo se da će postati tradicijom.

 

 

Karlovačka županija broji 2 novooboljele osobe

Danas u Karlovačkoj županiji imamo dvoje novooboljele osobe od koronavirusa. Naime, od ukupno 147 testiranih osoba s područja cijele županije, pristiglo je 45 nalaza, i to 19 za Ogulin te 26 za Karlovac.
Što se tiče novozaraženih, radi se o jednoj mlađoj muškoj osobi iz Rakovice te jednoj muškoj osobi srednje dobi iz Ozlja koja se već nalazila u samoizolaciji.

Inače, ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljelo 211 osoba, a trenutno imamo 29 aktivnih slučajeva. Pod mjerama samoizolacije se nalazi 258 osoba.

Inspekcijski nadzori Stožera civilne zaštite provedeni su na području Karlovca. Nadzori su izvršeni nad 4 trgovačka centra, 8 uslužnih djelatnosti, 3 ugostiteljska objekta, te 2 trgovine. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a za 2 objekta uslužne djelatnosti, 2 ugostiteljska objekta i 1 trgovinu su izdana upozorenja.

 

Izbori u gradskom i županijskom HDZ-u već 6 mjeseci na čekanju

Kada će unutarstranački izbori u HDZ-u, započeti u ožujku, a onda zbog korone prekinuti, biti nastavljeni, još se ne zna, no zainteresiranih za predsjednička mjesta sve je više – piše danas KAportal.

Barem neslužbeno jer javno je kandidaturu za mjesto predsjednice županijskog HDZ-a najavila samo Nada Murganić, i to još u travnju, nakon što je Damir Jelić podnio ostavku na tu dužnost, a ona izabrana za v.d. predsjednice. Nešto ranije, predsjednica karlovačkog HDZ-a Marija Jelkovac, također javno, rekla je da se za to mjesto neće kandidirati.Unutarstranački izbori u HDZ-u, podsjetimo, obavljeni su na nacionalnom nivou i u temeljnim ograncima stranke, a predstoje još u općinskim, gradskim i županijskim organizacijama. Na njima će se, osim predsjednika, birati dopredsjednici i ostali članovi odbora.

– Možemo vam potvrditi da je i dalje na snazi Odluka Nacionalnog vijeća HDZ-a o privremenoj odgodi održavanja redovnih unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, koja je stupila na snagu 16. ožujka. Provođenje unutarstranačkih izbora će se nastaviti po stjecanju uvjeta za njihovo provođenje temeljem odluke Nacionalnog vijeća HDZ-a, a čim se za to steknu uvjeti, odnosno poboljšanjem epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Sukladno tome, ŽO HDZ-a Karlovačke županije, kao i ostale organizacije, nema informaciju kada će se unutarstranački izbori provesti te ćemo vas po saznanju istoga, obavijestiti.
ŽO HDZ-a Karlovačke županije, zajedno sa v. d. predsjednicom HDZ-a Karlovačke županije Nadom Murganić u međuvremenu i dalje djeluje u punom intenzitetu, odgovorili su novinarima KAportala iz županijskog HDZ-a.

A Murganić bi, navodno, na izborima za protukandidate mogla imati i neke sadašnje članove Županijskog odbora HDZ-a – priča se o dvojici Karlovčana i jednom HDZ-ovom načelniku općine, te jednoj županijskoj dužnosnici – no sve se to još može stubokom promijeniti.

Kandidature će, pogotovo one za čelne pozicije, u svakom slučaju pokazati stvarni odnos snaga u stranci pa i ima li istine u govorkanjima da će na njih “Jelićevi ljudi”. Ne samo u županijskom, nego i gradskom, karlovačkom HDZ-u jer tamo navodno u predsjedničku utrku ide aktualni gradonačelnik Damir Mandić, koji je, također javno, rekao da želi još jedan gradonačelnički mandat, te HDZ-ovac, sadašnji član Gradskog odbora.

Koliko će kandidata doista biti, jesu li gradski kuloari i ovaj put znali nešto i prije no što se dogodilo, kao i tko će biti novi čelni ljudi HDZ-a u Karlovačkoj županiji, bit će poznato kad unutarstranački izbori doista budu. Vremena, koroni unatoč, nema previše jer izbori druge vrste, oni lokalni, su u svibnju, a do tada valja profilirati kandidate koji “pucaju” na izvršnu vlast: za načelnike, gradonačelnike, župane i sve njihove zamjenike. (KAportal)

 

Sutra u Pučkom javno predavanje karlovačke Ženske grupe “Korak”

U srijedu će u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin, s početkom u 13 sati, biti upriličeno javno predavanje na temu „Iskustva i izazovi u radu sa žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji“. Predavanje organizira Ženska grupa Karlovac „Korak“, u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Ogulin i Udrugom žena Ogulin.

Cilj ovog javnog predavanja je predstaviti program “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svejdoke kaznenih djela”, uključujući vrste podrške i način pružanja podrške žrtvama i svjedocima, te dati presjek dosadašnjeg iskustva u radu, ali i izložiti izazove s kojima se ova udruga susreće u svom radu. Izlaganje će održati predstavnice ŽGK “Korak” iz Karlovca i udruge “DELFIN” iz Pakraca Sandra Turkanović, Mirjana Bilopavlović i Mirsada Popović Damjanović.

Javno predavanje prvenstveno je namijenjeno predstavnicima nadležnih tijela i institucija koje djeluju na području zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja te predstavnicima udruga koje zanima ova tematika. Jedan od ciljeva ovog javnog predavanja je u tom smislu i uspostavljanje još bolje suradnje između nadležnih tijela, institucija i udruga.

Inače, ovo javno predavanje dio je programa “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojeg financira Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, a provode ga brojne udruge civilnog društva iz raznih dijelova Hrvatske. Svrha ovog programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima, a među njima je i naša Karlovačka županija.

 

Počeo je Popis poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva

Državni zavod za statistiku, od 14. rujna do 14. listopada, provodi Popis poljoprivrede za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Stručno osposobljeni popisivači Državnog zavoda za statistiku u razdoblju od mjesec dana popisat će oko 174 tisuće OPG-ova, koji su izabrani iz Statističkog registra poljoprivrednih gospodarstva. Popis poljoprivrede ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 m2.

Ispunjavanjem upitnika, koje traje dvadesetak minuta po OPG-u, dobit će se podaci koji će omogućiti planiranje mjera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i okolišnih politika te politika za prilagodbu klimatskim promjenama.

Inače, Državni zavod za statistiku je, u razdoblju od 1. do 30. lipnja, već proveo Popis poljoprivrede 2020. za poslovne subjekte i njihove dijelove koji su definirani područjem A Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo prema NKD-u 2007., te ostale poslovne subjekte i njihove dijelove koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju, a razvrstani su drugdje.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment