Vijesti 15.07.2020.

No comments

12 novoboljelih u županiji, od toga 6 u Ogulinu

Danas je u Karlovcu održana izvanredna konferencija za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Uvodno je načelnik Stožera Josip Ribar izvjestio medije da je na području Karlovačke županije danas evidentirano ukupno 12 novoboljelih osoba, i to 6 iz Ogulina te šesteročlana obitelj iz Generalskog Stola. Što se tiče oboljelih Ogulinaca, među njima je i jedna zdravstvena djelatnica. Ukupno je tako na području cijele županije 49 oboljelih od koronavirusa: 26 u Ogulinu, 12 u Karlovcu, 3 u Slunju, 6 u Generalskom Stolu i Dugoj Resi 2. U samoizolaciji se nalazi 180 osoba, a, kako je rečeno, za očekivati je da će taj broj porasti, obzirom da su u tijeku epidemiološki izvidi vezani uz nove slučajeve oboljenja.
Unatoč svemu, načelnik Ribar je rekao da je stanje u našoj županiji i dalje pod kontrolom.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, Jelica Magdić je rekla da su 2 oboljele osobe hospitalizirane, nema oboljelih na respiratoru, a svi ostali se nalaze na kućnom liječenju. Prema njenim riječima, većina novooboljelih se već nalazila u samoizolaciji, a epidemiolozi trentuno rade na prikupljanju podataka o kontaktima novooboljelih. Zamolila je sve građane da, ukoliko ih kontaktiraju epidemiolozi, im kažu točne informacije te da se pridržavaju svih naputaka koji će im biti dani.

Tijekom tiskovne, moglo se čuti i da je mjerama samoizolacije obuhvaćeno 25 djelatnika Opće bolnice Karlovac, pristupilo se odmah reorganizaciji rada ove ustanove, a svi testirani djelatnici su negativni na COVID-19.

Danas je u Karlovcu napravljen još 41 test, a u Ogulinu 31. Rezultati testiranja će biti poznati tijekom dana, ili najkasnije sutra.

Inače, od veljače do danas, od koronavirusa je u našoj županiji ukupno oboljelo 70
osoba.

 

Do petka možete dostaviti mišljenja i primjedbe

Proteklog tjedna, u Velikoj vijećnici Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, održano je javno izlaganje o studiji utjecaja na okoliš za obilaznicu Grada Ogulina u postupku procjene utjecaja na okoliš, koje provodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Javno izlaganje je vodila pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije Marina Jarnjević sa suradnicima, i to putem Skype-a. Javnom izlaganju je, putem Skype-a, sudjelovao i ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, predstavnica Općine Josipdol, predstavnici nositelja zahvata Hrvatskih cesta, projektant, izrađivači Studije, djelatnici gradske uprave Grada Ogulina te zainteresirana javnost.

U cilju transparentnosti postupka i informiranja javnosti u pitanjima zaštite okoliša, određen je rok od 8 dana, od dana održavanja javnog izlaganja, za davanje primjedbi, prijedloga i mišljenja na Studiju utjecaja na okoliš za obilaznicu grada Ogulina.

Primjedbe, prijedlozi i mišljenja mogu se dostaviti najkasnije do petka, 17. srpnja ove godine, na sljedeće adrese:

Karlovačka županija, Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš, Križanićeva 11, Karlovac
Grad Ogulin, B. Frankopana 11, Ogulin
Općina Josipdol, Josipdol.
Inače, uvid u cjelovitu Studiju možete izvršiti na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike. ( https://mzoe.gov.hr/UserDocsImages/UPRAVA-ZA-PROCJENU-UTJECAJA-NA-OKOLIS-ODRZIVO-GOSPODARENJE-OTPADOM/Puo/20_02_2020_Sazetak_Obilaznica_Ogulina.pdf )

Perunike” danas prikupljale plastične čepove

Danas su, na Trgu Petra Stipetića, vrijedni članovi ogulinske Udruge “Perunika” upriličili još jednu u nizu, hvalevrijednu, akciju prikupljanja plastičnih čepova.
Radi se o svima nam dobro znanoj akciji pod nazivom “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”, koju je na razini cijele države pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca.

Podsjećamo, Udruga sa sjedištem u Čakovcu djeluje od 1998. godine, neprofitna je, a osnovana je sa svrhom pružanja pomoći oboljelima od teških malignih bolesti na području Hrvatske. Udruga, koja ima više od 500 članova, vodi brigu o oboljelima od leukemije, mijeloma, limfoma, GIST-a, te srodnih hematoloških i onkoloških bolesti. Za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa, pa na ovaj način svi možemo pomoći djeci oboljeloj od leukemije i limfoma da nabave skupocjene lijekove.

Ogulinci koji danas nisu stigli predati čepove koje su sakupljali, imat će priliku to učiniti već slijedeću srijedu. Akcija će se ponovno održati na Trgu Petra Stipetića, i to u vremenu od 9 do 11 sati.

Recimo i da će to, ujedno, biti posljednja akcija prikupljanja plastičnih čepova u organizaciji ogulinskih “Perunika”. Prema njihovim riječima, razlog tome su objektivne okolnosti koje su prvenstveno vezane uz organizaciju transporta do Čakovca.
Inače, “Perunike” su tijekom proteklih par godina uspjele, zahvaljujući odličnom odazivu sugrađana, prikupiti preko 2 tone plastičnih čepova!

 

 

Otvorene prijave za program “Priča kolo”

24. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo” 2020. planira se održati u rujnu, točnije od 11. do 13. rujna, kada će se ujedno održati i 15. Ogulinski festival bajke.
Tako će Ogulin – zavičaj bajke zasjati ujedinjen elementima destinacije koji ju čine zavičajem bajke i zaživjeti kroz novu interpretaciju kulturne baštine i čuvare tradicije – pripovijedanje. Pučko otvoreno učilište Ogulin planira u Parku kralja Tomislava postaviti infrastrukturu, odnosno Tradicijsku pripovijedaonicu gdje će članovi kulturno umjetničkih društava moći ispripovijedati narodne priče, običaje kao dio tradicijske i kulturne baštine svojeg zavičaja.

Organizatori su stoga otvorili i Javni poziv za prijavu za program “Priča kolo”. Preporuka je da izvor budu narodne priče, legende i mitovi, jer su to forme koje su nastale iz usmenosti te ih je jednostavno ponovno pretvoriti u pripovjedni materijal. Također se mogu koristiti i vlastiti tekstovi, ukoliko im je baza navedeni izvor. Osnovno pravilo dobrog pripovijedanja uvijek je isto: valja odabrati one i onakve priče koje su pripovjedaču drage, koje osjeća kao svoje.

Prijavitelji mogu biti sva kulturno umjetničko društva s područja Karlovačke županije, a moguće je prijaviti najviše 3 pripovijedanja. Trajanje jednog pripovijedanja je najkraće 20 minuta, a najduže 40 minuta

Rok za prijavu je 14. kolovoz, a odabir prijavitelja za sudjelovanje na manifestaciji izvršit će se do 21. kolovoza. Prijave se podnose isključivo putem online prijavnice koju možete pronaći na web i Facebook stranici Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. ( https://forms.gle/4E58c1t7FyTFYYiTA ) .
Za dodatne upite slobodno se obratite putem elektronske pošte na adresu [email protected].

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment