Vijesti 15.06.2020.

No comments

U tijeku je održavanje gradskih cesta

Grad Ogulin je u ožujku s tvrtkom Arkada d.o.o. iz Duga Rese potpisao okvirne sporazume za četverogodišnje razdoblje za izvođenje radova na tekućem i izvanrednom održavanju na cestama u nadležnosti Grada Ogulina. Četverogodišnji okvirni sporazumi za tekuće održavanje potpisan je na iznos od 5,9 milijuna kuna s PDV-om, a za izvanredno održavanje na iznos 7,8 milijuna kuna s PDV-om.

Na temelju ovih okvirnih sporazuma potpisani su ugovori za 2020. godinu, za tekuće održavanje na iznos 1,1 milijun kuna s PDV-om i za izvanredno održavanje na iznos 2,3 milijuna kuna s PDV-om, što ukupno iznosi 3,4 milijuna kuna s PDV-om.

Temeljem ovih ugovora, obzirom da je nastupilo ljepše vrijeme, bez padalina i negativnih temperatura, ovih dana su započeli radovi. Trenutno se izvode u mjesnim odborima Drežnica, Lomost, Sv. Jakov i Žegar-Podvrh, a tijekom narednih tjedana na red će doći i ostali mjesni odbori.

Zbog spomenutih radova građani se mole za razumijevanje i povećani oprez prilikom vožnje, da prilagode vožnju privremenoj signalizaciji i uvjetima na cesti. Pojedine dionice će morati biti pripremljene za asfalterske radove, što znači da će udarne rupe biti očišćene i izrezane, pa je na ovim dionicama potreban poseban oprez.

U srpnju će se započeti sa malčiranjem – košnjom trave, obrezivanjem i sječom ostale vegetacije u sklopu nerazvrstanih cesta, s ciljem postizanja bolje preglednosti i sigurnost svih sudionika u prometu.

 

Rada i Joso Špehar živjet će na Kneji vječno…

Povodom prve godišnjice smrti Radmile Špehar, u subotu je na Kneji otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na Radmilu i Josipa Špehara, koji su brojnim generacijama prirasli srcu, posebno “teta Rada” kako su je od milja nazivali njeni učenici i prijatelji. Kroz cijeli radni vijek radila je s djecom i izvan nastave, kroz slobodne aktivnosti, sportske klubove, ili školu plivanja. Sedamdesetih godina aktivno je sudjelovala u osmišljavanju sportske rekreacije u tadašnjoj Republici Hrvatskoj, te istovremeno konkretno provodila rekreativne aktivnosti u Ogulinu. Organizirala je i poticala izgradnju igrališta i sportskih centara, a jedno od njih je i Kneja.

Skup je počeo minutom šutnje, nakon čega se nazočnima obratio Toni Vuković, u ime inicijatora postavljanja spomen ploče, Moto kluba Vještice, uz potporu članova Ski kluba Ogulin, koji sada zajedno brinu o ovom izletištu. Svojih se školskih dana prisjetio i gradonačelnik Dalibor Domitrović, zahvalivši na ovoj inicijativi, a bivša predsjednica Društva za sportsku rekreaciju Bosiljka Dolušić u svom se emotivnom govoru osvrnuula na život i rad obitelji Špehar i njihovu ulogu u razvoju sporta i sportskih aktivnosti. Spomen ploču je otkrila njihova kćerka Nataša, koja nije mogla skriti suze. Zahvalila je gradu Ogulinu i svim inicijatorima ovog događaja, koji su uveličali i brojni članovi Ski kluba, Društva za sportsku rekreaciju, predstavnici Sportske zajednice grada Ogulina, predstavnici HVIDR-e, koji su održavali Kneju nakon Domovinskog rata, te drugi prijatelji i rekreativci, koji posjećuju Kneju.

 

Infrastrukturni radovi u Vitunju

U nedjelju je u Vitunju organizirana radna akcija izgradnje igrališta pored zgrade područne osnovne škole. Akciji se odazvalo dvadesetak mještana, koji su jedva dočekali završetak zabrana okupljanja, kako bi počeli radovi na uređenju dječjeg igrališta i igrališta za mali nogomet.

Prema riječima gradskog vijećnika Nevena Vujnovića, u planu je uređenje okoliša zgrade škole, kao centralnog mjesta u Vitunju, izgradnja dječjeg igrališta ispred zgrade škole kao i manjeg malonogometnog igrališta.

“Zahvaljujemo gradonačelniku Ogulina Daliboru Domitroviću, kao i njegovim zamjenicima, što su podržali izgradnju igrališta te osigurali potreban materijal” – poručio je Vujnović.

Sve radove na uređenju igrališta izvršit će sami mještani Vitunja kroz radne akcije, dok djeca s nestrpljenjem očekuju otvorenje i puštanje u rad ljuljački, tobogana, vrtuljka, klackalica… Oni nešto stariji će zaigrati nogomet i košarku uz druženje, kojeg je u zadnje vrijeme manjkalo.

Dodajmo da se uz ove radove, u središtu Vitunja, trenutno još izvode i radovi na ulazu u Vitunj , na izgradnji mostića preko potoka na lokalnoj cesti Puškarići – Vitunj. Mostić je propao, te je promet njime bio otežan i nesiguran. Nakon nekoliko vijećničkih pitanja kroz Gradsko vijeće i poslanih dopisa Županijskoj upravi za ceste od strane Nevena Vujnovića, ovih dana započeli su radovi na izgradnji novog mosta.

 

Sanacija gubitaka pitke vode i u općini Saborsko

Općina Saborsko imala  je komunalno poduzeće, koje je godinama distribuiralo vodu, što nije bilo zakonski ispravno, ali drugog načina nije bilo. No, to se početkom veljače ove godine promijenilo. Naime, od tada taj posao obavlja ogulinska tvrtka Vodovod i kanalizacija.

Ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je ujedno i predsjednik Skupštine Vodovoda i kanalizacije, rekao je tada  kako bivša uprava tvrtke za Saborčane nije imala razumijevanja, a sada im oni mogu pomoći, nakon dvije godine pregovora i razgovora. Uspjeli su ih integrirati u ogulinsko poduzeće i sada  im oni isporučuju pitku vodu.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Bojan Prebežić kazao nam je da će uložiti maksimalno znanje i sredstva da svi Saborčani redovito imaju pitku, kvalitetnu vodu. Potpisali su stoga i okvirni sporazum sa Hrvatskim vodama, kako bi se smanjili gubitci. Upravo na tome se i radilo, a kako doznajemo, u srijedu 17. lipnja, u Ličkoj Jesenici će se upriličiti potpisivanje okvirnog sporazuma sanacije gubitaka na vodoopskrbnom sustavu općine Saborsko.

Potpisivanje će se održati na izvoru rijeke Zelenike u Ličkoj Jesenici.

 

Danas HGSS-ovci obilježavaju Sv. Bernarda u Zagrebu

Posljednjih godina na blagdan Svetog Bernarda, koji se slavi 15. lipnja, Ogulin je bio mjesto okupljanja pripadnika HGSS-a iz cijele Hrvatske. Sveti Bernard zaštitnik je planinara, gorskih spašavatelja, ali i zaštitnik svih onih koji dospiju u gorje. Neke tehnike gorskog spašavanja zovu se upravo njegovim imenom. Svečanost je uvijek započinjala svetom misom u crkvi Sv. Križa u Ogulinu, nakon čega bi bila upriličena video projekcija o radu i djelovanju Hrvatske gorske službe spašavanja. Iako, su se članovi naše Stanice tijekom proteklih tjedana već počeli pripremati za organizaciju proslave u našem gradu, ove godine blagdan svog nebeskog zaštitnika HGSS-ovci će obilježiti u Zagrebu.

Odluka čelnih ljudi HGSS-a je iznenadila Ogulince, a od pročelnika ogulinske Stanice HGSS-a Mladena Porubića smo doznali kako će izgledati ovogodišnja proslava u Zagrebu. Što nam je Mladen Porubić rekao poslušajte u tonskom zapisu današnjih Vijesti.

O radu ogulinskih gorskih spašavatelja imat ćete priliku više poslušati u našoj nedjeljnoj emisiji “Oči u oči”, kada ćemo ugostiti upravo pročelnika Mladena Porubića.

Inače, HGSS ove godine slavi 70. obljetnicu svog djelovanja, dok naša ogulinska Stanica slavi 56. obljetnicu. Svim HGSS-ovcima ovim putem upućujemo naše čestitke i želimo im puno sreće i uspjeha u njihovom daljnjem radu, što više vježbi, te što manje akcija spašavanja.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment