Vijesti 15.05.2020.

No comments

Ponovno dozvoljeno spaljivanje na otvorenom

Kako je i razmatrano na posljednjoj sjednici Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, danas je gradonačelnik Dalibor Domitrović potpisao Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom na području Grada Ogulina.

Obzirom da je došlo do promjene situacije, kišnog vremena, porasla je trava te je sve raslinje ozelenilo, tako je i značajno smanjena opasnost od proširenja požara te su se stvorili uvjeti da se Odluka o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom na području Grada Ogulina, koja je na snazi od 8. travnja, ukine.

Iz Područne vatrogasne zajednice Ogulin navode da se spaljivanje može dopustiti uz obvezno javljanje najbližoj i nadležnoj vatrogasnoj postrojbi, a prilikom spaljivanja potrebno je osigurati minimalne mjere vatro-zaštite, dovoljan broj odraslih osoba sa prikladnim alatom, lopatama, vodom i sličnim sredstvima za gašenje eventualno nastalog požara. Preporuka je spaljivati manje količine gorivog materijala (do 1 m3). Skupiti više manjih gomila, te ih paliti pojedinačno, tek kada prethodna izgori ili ako se spaljuju zarasle površine, svakako vršiti spaljivanje manjih dijelova posebno, uz pravljenje požarnih barijera, košenjem, malčiranjem, preoravanjem i slično.
Također, osobe koje ne mogu same osigurati dovoljne mjere vatro-zaštite, dužne su se javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi, koja će izvršiti spaljivanje na otvorenom prostoru bez naknade.

 

Radovi preseljeni na raskrižje kod Hačka

I dalje su u tijeku radovi na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina, koje vrši ogulinska tvrtka Vodovod i kanalizacija. Proteklih dana oni su se odvijali u samom središtu grada, točnije na raskrižju nasuprot Cesarovca, a na snazi je bila i posebna regulacija prometa. Na ovoj lokaciji još je uvijek nužan oprez u prometu, jer je ograđen dio prometnice na kojoj su se izvodili radovi. Kad se dovrše svi planirani radovi na ovom dijelu, bit će omogućen normalan promet.

Ovog jutra radovi su preseljeni na križanje Frankopanske i Preradovićeve, kod Hačka, a promet se regulira pomoću semafora. Na navedenoj lokaciji može doći do stvaranja gužvi, pa je nužan oprez. Radovi će se također izvoditi svakodnevno, u vremenu od 7 do 17 sati, a uslijed radova moguća je i povremena obustava isporuke vode. Iz Vodovoda i kanalizacije mole građane za razumijevanje i strpljenje.

Podsjećamo, 1. faza radova na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina trebala bi biti okončana do kraja lipnja.

 

Međunarodni je Dan obitelji

Danas se obilježava međunarodni Dan obitelji. “Obitelji u razvoju: Kopenhagen i Peking + 25” tema je ovogodišnjeg obilježavanja Dana obitelji. Naime, konferencije u Pekingu i Kopenhagenu su 1995. godine dale na važnost obitelji, njezinoj ulozi u našem društvenom razvoju i donijele odluku da će se poštivanje obitelji širom svijeta definirati kao plan za dobrobit svih pojedinaca u obitelji. Upravo je iz tog razloga UN u 2020. godini predložio navedenu temu kako bi naglasio važnost i značenje obitelji, posebno u kontekstu pandemije Covida 19. Ova je pandemija ukazala i na važnost ulaganja u socijalnu politiku zaštite najranjivijih pojedinaca i obitelji. Obitelji su te koje nose najveći teret ove krize, štite svoje članove, brinu o djeci izvan škole, a u isto vrijeme nastavljaju sa svojim radnim obavezama.

Obilježavanje Dana obitelji je inače tradicionalni program osnovnih DND. “Pozivamo vas da i ove godine obilježite Dan obitelji u nešto drugačijim okolnostima, ali svakako u krugu vaših najdražih.” – poručili su iz hrvatskog Saveza Društava naša djeca.

Za organizaciju obilježavanja ovog dana u našem gradu zaduženi su članovi ogulinskog Duštva naša djeca, a ove godine epidemija koronavirusa im je poremetila planove za proslavu. Podsjećamo, proslava međunarodnog Dana obitelji nije održana niti prošle godine. Plan je bio da se održi na Kneji, ali planove su tada poremetile loše vremenske prilike. O ovoj temi, kao i o radu Društva naša djeca Ogulin imate ćete priliku doznati nešto više u našoj nedjeljnoj emisiji “Oči u oči”, od 9 sati. Mihaela Milanović Poljak tada će ugostiti predsjednicu ogulinskog Društva Ljiljanu Kaurić.

 

Još jedna izliječena osoba u županiji

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirana 61 osoba, a do sada je pristiglo 40 nalaza koji su negativni. Čeka se još 20-tak nalaza. Ukupno su testirane 2123 osobe, a tijekom dana bit će testirano oko 30 osoba.

U Općoj bolnici Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, a na kućnom liječenju još se nalazi 1 osoba. U Karlovačkoj županiji je do sada izliječeno 28 osoba, a pod mjerama samoizolacije nalaze se 3 osobe.

S nacionalne razine stigla je veća količina opreme, a podjela će se vršiti sljedeći tjedan iz skladišta Stožera CZ Karlovačke županije. Oprema će biti prvenstveno usmjerena prema centrima za socijalnu skrb, domovima za starije i nemoćne, Crvenom križu, i slično.

 

Obavijest poljoprivrednicima

Obavještavaju se korisnici poljoprivrednog zemljišta na području lovišta IV/5 “Klek” i IV/6 “Krpel” da će lovačka društva „Klek“ i “Ogulin”, sukladno članku 76. Zakona o lovstvu, za lovnu godinu 2020./2021. dijeliti sredstva za zaštitu usjeva i nasada na poljoprivrednim površinama.

Za ostvarivanje prava na dobivanje sredstava zaštite, potrebno je ovlaštenoj osobi u lovačkoj udruzi donijeti presliku važeće osobne iskaznice, vlasnički list ili ovjereni ugovor o najmu ili plodouživanju zemljišta te kopiju plana katastarske čestice(a), a osobe upisane u Arkod prilažu Zapisnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta iz Arkod-a. Prilikom predaje tražene dokumentacije potrebno je popuniti propisani obrazac lovačke udruge „Zahtjev za dodjelu sredstava zaštite“. Dokumenti o poljoprivrednom zemljištu ne smiju biti stariji od mjesec dana sukladno zakonu.

Za sve ostale informacije možete se obratiti osobama određenim za kontakt.
Lovište Klek: Josip Turković – lovnik mob: 098/744-854; Neven Vujnović – tajnik mob: 099/3111-363.
Lovište Krpel: Anton Đankić – lovnik mob: 098/450-556; Josip Prebežić – tajnik mob: 092/1244-487.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment