Vijesti 15.04.2020.

No comments

U županiji tijekom protekla 24 sata bez novooboljelih

Županijski Stožer civilne zaštite danas je izvjestio kako tijekom protekla 24 sata nema evidentiranih novooboljelih osoba na području Karlovačke županije.

Do sada je od koronavirusa na području županije ukupno oboljelo 28 osoba, od čega je pet hospitalizirano u Općoj bolnici Karlovac, 16 ih se nalazi na kućnom liječenju, dvije osobe u Klinici za infektologiju Zagrebu, četvero ih je izliječenih, dok je jedna osoba preminula.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 50 osoba i svi su nalazi negativni. Do sada je ukupno testirano 727 osoba, a još se 87 osoba nalazi u samoizolaciji.

Djelatnici Policijske uprave karlovačke i jučer su provodili postupke provjere poštivanja samoizolacije, a zabilježili su dva slučaja kršenja mjera samoizolacije te dva slučaja kršenja mjera zabrane kretanja. Ukupno su u protekla 24 sata policijski službenici provjeravali 114 slučaja poštivanja mjera samoizolacije.

Inače, Stožer je donio Odluku o novom radnom vremenu Covid ambulante, koja će od danas raditi svakodnevno od 07 do 19 sati. Ambulanta neće raditi u noćnim satima jer je analizom dosadašnjeg rada utvrđeno da za to ne postoji potreba.

Kako navode u Stožeru, jučer pristigla zaštitna oprema s nacionalne razine je, posredstvom Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, podijeljena zdravstvenim ustanovama s područja županije. Opremu s nacionalne razine namijenjenu za operativne snage preuzima Stožer CZ Karlovačke županije te će se ista dijeliti prema prioritetima i potrebama. Oprema s nacionalne razine namijenjena za sustav socijalne skrbi, a radi se o 55 ustanova u Karlovačkoj županiji, bit će preuzeta tijekom dana u Jastrebarskom te distribuirana prema rasporedu utvrđenom od strane Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

Uskrsnice građanima, ali ne i gradskim zaposlenicima

U tjednu koji je prethodio Uskrsu, Grad Ogulin je na račune socijalno ugroženih građana uplatio naknade povodom blagdana Uskrsa. Ove naknade je gradska vlast još u svibnju prošle godine povećala s 250,00 na 300,00 kuna po korisniku. Radi se o mjeri koja se provodi u okviru socijalnog programa Grada Ogulina.

Što se tiče naknada za umirovljenike, koji su također obuhvaćeni ovim programom, zbog sigurnosnih razloga, obzirom da umirovljenici osobno dolaze u gradsku upravu kako bi podigli naknade, isplata je privremeno odgođena, i to dok državni Stožer civilne zaštite ne ukine zabranu okupljanja. Naknade umirovljenicima su u svibnju prošle godine povećane s 250,00 kuna na 300,00 kuna za jednočlano domaćinstvo te s 350,00 na 400,00 kuna za dvočlano domaćinstvo.

Naknade povodom Uskrsa za umirovljenike i za socijalno ugrožene građane povećane su prošle godine, u svibnju, prilikom usvajanja proračuna za 2019. godinu. Tada su ujedno udvostručene naknade za rođenje djeteta, koje su povećane s 2.000 na 4.000 kuna, te je, po prvi puta, za umirovljenike i socijalno ugrožene građane, uvedena isplata božićnica.

U pripremi je Odluka, koju još mora usvojiti Gradsko vijeće Grada Ogulin, kojom se socijalno ugroženim građanima povećava udio sufinanciranja troškova stanovanja s 30% troškova na 50%.

Grad Ogulin svojim zaposlenicima neće isplaćivati naknade povodom blagdana Uskrsa, a jednako tako i gradske tvrtke i ustanove neće svojim zaposlenicima isplaćivati ove naknade.

 

Županija smanjuje proračun za čak 13 milijuna kuna i reže plaće

Županijski će proračun idući tjedan biti umanjen 13,2 milijuna kuna, zaustavljeni projekti i programi za koje nisu potpisani ugovori, kao i manifestacije, te uređenje županijskih prostorija, a plaće zaposlenih smanjene od 0, za SSS, 10 posto ostalima do 20 posto županu – piše danas KAportal. No, nastavljeni će biti kapitalni projekti sufinancirani iz EU, osnovan fond od 4 milijuna kuna za „dječji doplatak” obiteljima koje su zbog koronakrize ostale bez primanja, 2 milijuna kuna ići će za pomoć gospodarstvu, odnosno, poljoprivredi, a 4 milijuna, koje će osigurati Županija, gradovi i općine, za nabavu zaštitne i medicinske opreme.
Najavila je to na današnjoj pressici dožupanica Martina Furdek Hajdin, podsjetivši da je županijski proračun 994 milijuna kuna, no čak 80 posto tog iznosa odnosi se na korisnike, primjerice, 570 milijuna kuna na zdravstvo, četvrtina iznosa na školstvo itd.
– Županija može kreirati 20-ak posto proračuna, 210 milijuna kuna, toliki su joj prihodi bez prihoda korisnika. Na prihodima od poreza na dohodak, nasljeđivanje i darove, cestovna motorna vozila i na igre, smanjenje ćemo osjetiti i zato smo, umjesto 62 milijuna kuna, predvidjeli 50 milijuna. Uz to umanjenje prihoda, planirane su uštede po svim odjelima od 11,8 milijuna, a najveća, od 5,7 milijuna kuna, u Uredu župana, pojasnila je Furdek Hajdin, dodavši da je cilj rebalansa imati stabilan, likvidan i uravnotežen proračun.
Vijećnicima će tako biti predloženo već najavljeno smanjenje rashoda za zaposlene, programe, manifestacije, naknade vijećnicima i članovima upravnih vijeća, političkim strankama, ukidanje naknada za novorođenčad…, ali i uvođenje novih programa, poput „dječjeg doplatka”.
– Bit će za mnogočlane obitelji s djecom koje su financijski i egzistencijalno ugrožene jer su roditelji ostali bez posla ili došli na naknadu od 4,000 kuna. Iznos po obitelji će ovisiti o cenzusu i broju djece, bit će to 1.000, 1.500 i 1.750 kuna: oni koji imaju najslabiji cenzus, dobivat će najviše. Predviđen je za 8 mjeseci ove godine, rekla je Furdek Hajdin.
Sve najavljeno županijski vijećnici trebali bi usvojiti na online sjednici 24. travnja. (Kaportal.hr)

Goran Vukelja: “Građani su samodisciplinirani!”

Diljem svijeta, pa tako i u našoj zemlji važnu ulogu u suzbijanju pandemije koronavirusa igraju i policijski službenici. Ništa drugačija uloga nije ni ogulinskih policajaca koji proteklih tjedana, osim što bdiju nad našom sigurnošću, nadziru provedbu čitavog niza mjera i odredbi koje je propisao Stožer civilne zaštite RH.

Prema riječima načelnika PP Ogulin Gorana Vukelje, policija nadzire provedbu Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima te, između ostalog, odluka o privremenoj zabrani rada ugostiteljskih objekata i trgovini. Poseban fokus njihova rada predstavlja i provođenje nadzora nad poštivanjem mjera samoizolacije te pridržavanja mjera socijalnog distanciranja. Gostujući u našem programu, načelnik Vukelja rekao nam je kako je na ogulinskom području mjerama samoizolacije, do sada, bilo obuhvaćeno 65 osoba. Kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje građana, prilikom postupanja, policijski službenici koriste svu raspoloživu zaštitnu opremu. U samoj policijskoj postaji, rad sa strankama trenutno je sveden na najmanju moguću mjeru.
Inače, prema riječima našeg sugovornika, opće stanje sigurnosti na našem području je dobro, a, s pojavom epidemije koronavirusa, došlo je do pada stope kriminaliteta, prekršaja javnog reda i mira te obiteljskog nasilja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment