Vijesti 14.11.2019.

No comments

Obilježena 28. obljetnica osnutka 143. ogulinske brigade

Povodom 28. obljetnice osnutka 143. ogulinske brigade Hrvatske vojske, jučer je upriličen prigodni program proslave u organizaciji Udruge veterana 143. brigade. U znak sjećanja na sve branitelje koji su živote položili na oltar domovine, program proslave započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika na Trgu hrvatskih rodoljuba. Vijence su, osim veterana 143. ogulinske brigade, položili predstavnici vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U crkvi Svetog Križa služena je sveta misa za sve poginule i umrle branitelje, a potom je u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održana svečana sjednica.

4. svečanoj sjednici Skupštine ove ogulinske udruge nazočili su, osim članova, brojni gosti i uzvanici sa lokalne i nacionalne razine vlasti. Sve nazočne uvodno je pozdravio predsjednik Udruge 143. ogulinske brigade Milan Poljak. Riječ je potom prepustio ratnom zapovjedniku 143. ogulinske brigade Hrvatske vojske, general bojniku Mati Pađenu. Ne sakrivajući zadovoljstvo što je ponovno sa svojim ratnicima i suborcima, Mate Pađen, u više navrata prekidan pljeskom, proveo je nazočne kroz osnutak i ratni put ove ogulinske brigade.

Na pozornici su se potom redali čestitari. U ime svih okupljenih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, čestitke je prvi uputio Igor Majetić, predsjednik Saveza udruga Hrvatskog časničkog zbora Karlovačke županije. Riječi zahvale i čestitke potom su uputili načelnik Općine Josipdol Zlatko Mihaljević, u ime svih načelnika općina ogulinskog kraja, te zamjenica ogulinskog gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja. Učinio je to u svoje osobno ime, ali i u ime župana Damira Jelića, i predsjednik Županijske skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić. U ime Ministra obrane, Damira Krstičevića, čestitke je uputio brigadir Davor Stipetić, a potom je to učinio Ivan Kozlica u ime Ministra branitelja Tome Medveda.

Svečanost su uveličali članovi Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin, Ogulinske mažoretkinje, ali i Hrvatsko pjevačko društvo Klek. Sve je okončano prigodnim druženjem u Hotelu Frankopan.

 

Božićnice za umirovljenike

Grad Ogulin i ove godine će, pred Božićne blagdane, razveseliti umirovljenike. Naime, iz gradske uprave primili smo slijedeću obavijest:

“Obavještavaju se umirovljenici s područja grada Ogulina koji imaju mirovinu – samci do 1.900,00 kuna, odnosno umirovljeničko kućanstvo koje živi od samo jedne mirovine do 2.400,00 kn ili od dvije mirovine čiji iznos ne prelazi 2.400,00 kn, da mogu koristiti naknadu povodom Božićnih blagdana. Mirovina uključuje osnovni iznos mirovine i dodatke. Jednokratna naknada se odobrava u prostorijama Grada Ogulina, B. Frankopana 11, I. kat, velika dvorana.

Božićnica će se isplaćivati slijedećim redosljedom:

UMIROVLJENICI S PREZIMENOM

– od slova A do F dana 09.12.2019. godine (ponedjeljak)
– od slova G do LJ dana 10.12.2019. godine (utorak)
– od slova M do R dana 11.12.2019. godine (srijeda)
– od slova S do Ž dana 12.12.2019. godine (četvrtak)

sve u vremenu od 8 do 13 sati.

Napominjemo da umirovljenici koji pored mirovine HZMIO koriste i inozemnu mirovinu, odnosno korisnici invalidske mirovine, a u radnom su odnosu nemaju pravo na naknadu.

Potrebna dokumenatcija: osobne iskaznice te OIB korisnika mirovine i njegovog supružnika, potvrda (odrezak) o posljednjem primitku mirovine, kao i ostala dokumentacija po procjeni službene osobe.

Naknadu može umjesto umirovljenika podići i druga punoljetna osoba uz gore navedenu dokumentaciju te predočenje svoje osobne iskaznice.

Za sve eventualne informacije izvolite se obratiti na telefon 047/659-036, 047/532-198 i 047/522-612.”

Kako doznajemo visina Božićnice za umirovljenike koji žive u samačkom kućanstvu, s mirovinom do 1.900,00 kuna, iznosit će 300,00 kuna. Za dvočlano kućanstvo, pak, koje živi samo od jedne mirovine do 2.400,00 kuna ili od dvije mirovine čiji ukupan iznos ne prelazi 2.400,00 kuna, iznosit će 400,00 kuna.

 

Proslavili 63. rođendan vrtića

U ogulinskom dječjem vrtiću “Bistrac” tri dana vladalo je pravo rođendansko ozračje i slavlje. Naime, u srijedu je ova gradska ustanova proslavila svoj 63. rođendan. Prigodni program proslave započeo je u ponedjeljak kada je u prostorima vrtića otvorena izložba “Što se u vrtiću radi…”, njome su prezentirane aktivnosti svih odgojnih skupina.

Utorak je bio rezerviran za predstavu “Petar Pan” u izvedbi djece odgojne skupine Cvjetići, a uz koordinaciju odgojiteljica Tatjane Salopek Pintar i Dijane Puškarić. Predstava je izvedena za djecu vrtića.

U srijedu su vrtićki mališani razveselili svoje roditelje. Naime, danima su za njih pripremali male poklone sa svojim porukama, a dijelili su ih tijekom jučerašnjeg dana. Nije izostala niti slavljenička torta u kojoj su uživala sva vtićka djeca i njihove tete, a sve je popraćeno, naravno, pjesmom.

“Šlag na torti” bila je besplatna predstava Petar Pan u izvedbi Cvjetića, a njome su, povodom svog rođendana, darivali sve ogulinske mališane. Predstava je održana u prepunoj dvorani vrtića.

Ovim putem cijeloj ekipi Dječjeg vrtića “Bistrac” želimo sretan 63. rođendan!

 

 

U Domu zdravlja obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, pa tako i u našoj zemlji. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Obitelj i šećerna bolest“. Cilj kampanje je podići svjesnost o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljeloga. Kampanjom se želi naglasiti važnost edukacije obitelji i oboljelih te uloga obitelji u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti.

U kampanju su se ovog jutra uključili i djelatnici Doma zdravlja Ogulin. U predvorju su, naime, ponudili građanima mogućnost da prekontroliraju svoj krvni tlak i razinu šećera u krvi. Kako doznajemo odazivom na akciju su zadovoljni, a ovu priliku iskoristilo je oko 50 naših sugrađana.

Inače, šećerna bolest poprima razmjere globalne epidemije i procjenjuje se da u svijetu trenutno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, a predviđa se da će do 2045. godine taj broj porasti na čak 629 milijuna oboljelih.
U Karlovačkoj županiji tijekom prošle godine registrirano je 10 296 oboljelih, a 122 osobe su umrle od šećerne bolesti.
Obzirom da jedna od dvije osobe sa šećernom bolešću ne zna da boluje od šećere bolesti, rano otkrivanje i liječenje od velikog su značaja za sprečavanje ili odgađanje nastanka komplikacija ove bolesti. Edukacija i podizanje svijesti o simptomima i rizičnim čimbenicima od velike su važnosti za pravodobno otkrivanje bolesti.

 

 

Sutra je (F)ILMA

U skopu X. Dana Ilme de Murske, sutra nas u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta očekuje, 2. po redu, (F)ILMA. Naziv (F)ILMA nstao je kombinacijom riječi Ilma i film, i ove godine uživat ćemo u koncertu filmske glazbe. Cilj (F)ILME je popularizacija glazbene i filmske umjetnosti. Ovogodišnje izdanje Učilište organizira u suradnji s Osnovnom glazbenom školom, koja dejluje pri Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin.

Na 2. (F)ILMI nastupit će, pod stručnim vodstvom Danijela Vučića, upravo učenici ogulinske Osnovne glazbene škole. Publici će se predstaviti glazbenim repertoarom iz svima dobro znanih filmova. Čut ćemo, između ostalog, glazbene brojeve iz Kralja lavova, Kuma, Star Warsa, Potrage za Nemom, Harrya Pottera, te Vlaka u snijegu.

Početak je zakazan za 19:00 sati, a ulaz je slobodan.

 

U subotu podržimo Palčiće

Ogulinski Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” u subotu, treću godinu za redom, ogranizira obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, a koji se tradicionalno obilježava 17. studenog. Na Trgu Petra Stipetića, od 18 sati, bit će upriličen kratki glazbeni program grupe Partyano, a u zrak će biti pušteni baloni u znak podrške najmanjim i najhrabrijim borcima, Palčićima.

Ove godine, dajući donacije za balone, svi sudionici pridružit će se humanitarnom projektu udruge Oda prijateljstvu i Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Podsjećamo, u sklopu X. Dana Ilme de Murske, u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta, održat će se humanitarni koncert Djevojačkog zbora Mozartine, Musical zbora Webber i Zbora dječaka BoysVoice. Koncert počinje u 19 sati. Ulaznice, po cijeni od 30 kuna, možete kupiti na ulazu na sam dan koncerta ili u pretprodaji u Pučkom otvorenom učilištu. Sav prihod od prodaje ulaznica i balona namjenjen je liječenju jednog djeteta.

“Odjenite nešto ljubičasto i pridružite se. Palčići vas s veseljem očekuju!” – poručuju članovi ogulinskog Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići”.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment