Vijesti 14.10.2019.

No comments

„Primjeri dobre prakse 2019.“.

Tijekom proteklog vikenda u Ogulinu i Josipdolu održavao se državni stručni skup učitelja tehničke kulture „Primjeri dobre prakse 2019.“.
Bila je ovo prilika da  članovi predstave, u kratkoj prezentaciji, dio rada koji može i drugima poslužiti kao ideja ili rješenje. Organizirana je i izložba radova pedagoga tehničke kulture.
Stručni skup započeo je u subotu okupljanjem sudionika u Centru za tehničku kulturu Ogulin.  Nakon riječi  dobrodošlice predsjednika Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, Mate Šimunovića i predsjednika Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin, Marijana Tonkovića započeo je terenski dio stručnog skupa, u okviru kojeg su sudionici posjetili HE Lešće i tvornicu parketa Bjelin d.o.o..

Nedjeljni dio skupa započeo je prezentacijama primjera dobre prakse, predstavljanjem radova pedagoga tehničke kulture, predstavljanjem aktivnosti, radionica u Nacionalnom centru tehničke kulture Kraljevica te predstavljanjem aktivnosti, ali i radionica Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture za 2020. godinu. Priliku za prezenatciju svog rada i primjera dobre prakse iskoristili su i članovi ogulinskog Društva pedagoga tehničke kulture.

 

“Dobrodošli u carstvo Klečkih vještica”

Instalacijom “Dobrodošli u carstvo Klečkih vještica”, Turistička zajednica Grada Ogulina proteklog je vikenda uspješno sudjelovala na 2. Jesenskom festivalu u organizaciji Turističke zajednice Rakovica i Plitvice Art Farme.
Bundeve, metle, šišmiši i malo čarobnog praha stvorili su instalaciju kojom se povezala tematika bajki i legendi Grada Ogulina, te šišmiša Baračeve spilje.
Na Plitvice Art Farmi, uz razne kreacije i specijalitete od bundeve, mogla se vidjeti i izložba modnih jesenskih detalja, kako je to bilo nekad, a kako je sada. Posjetitelji su imali priliku degustirati i kupiti proizvode lokalnih proizvođača, među kojima se nalaze i proizvodi koji nose oznaku “Lika Quality”.
Turističkoj zajednici Grada Ogulina pridužili su se Zavičajni muzej Ogulin i Pučko otvoreno učilište Ogulin, a na taj su način, osim naše turističke ponude, promovirali tradiciju, edukaciju i kulturu Grada Ogulina.

 

Smanjena nezaposlenost u Ogulinu

Krajem rujna na području grada Ogulina evidentirano je 350 nezaposlenih osoba. Naime, krajem prošlog mjeseca u evidenciji zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Karlovac bilo je evidentirano 2.927 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 72 nezaposlene osobe. U odnosu na rujan prošle godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti za 827 nezaposlenih osoba.

Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba krajem rujna bio je na području ispostave Karlovac, njih 1 282, u ispostavi Ogulin 587, u ispostavi Duga Resa 438, te u ispostavi Slunj 341. Najmanje je nezaposlenih u ispostavi Ozalj 134, te ispostavi Vojnić 145. U usporedbi s istim mjesecom 2018. godine, evidentirana je nezaposlenost smanjena u svim ispostavama, i to najviše u ispostavama Slunj i Duga Resa, a najmanje u ispostavi Vojnić.

Tijekom rujna je zaprimljeno 358 prijava potreba za radnicima, što je smanjenje za 132 prijave u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do smanjenja za 127 prijava.
Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u djelatnostima obrazovanja, prerađivačkoj industriji, te djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

 

Bundevijada u Vrbovskom

Proteklog vikenda u Vrbovskom je održana tradicionalna XV. BUNDEVIJADA – izložba autohtono uzgojene hrane i običaja Gorskog kotara.
I ove godine posjetitelje je dočekao bogat kulturno-umjetnički program, a stigli su i brojni izlagači autohtono uzgojene hrane. Moglo se uživati uživati u brojnim degustacijama, uprizorenjima običaja i baštine, natjecanju u izboru za najtežu, najmanju i najinteresantniju bundevu, te naj jelo ili slasticu. Sve se odvijalo u Sportskoj dvorani Vrbovsko, dok je vanjski dio sa šatorom bio rezerviran za ugostiteljsku ponudu i zabavu sa živom glazbom.

Povodom svoje petnaeste obljetnice, Bundevijada je posjetiteljima donijela mnogobrojna iznenađenja . Jedno od njih je i “Festival vina” u kojem su sudjelovali najpoznatiji vinari Požeške kotline i Kvarnera.
Nezaobilazan je bio  i “Cooking show” te “Modna revija”, a ljubitelji „limene glazbe“ mogli su  uživati u reviji puhačkih orkestara pod nazivom „Glazbena bundeva”. Program je vodio popularni Drele, a svaku pohvalu za organizaciju cijele ove priče sigurno zaslužuje i direktroica Tuirističke zajednice Vrbovsko Tatjana Kušić.

Na ovogodišnjem izdanju Bundevijade bilo je i izlagača iz Ogulina, ali i naših sugrađana koji su uživali u bogatoj ponudi izlagača i pripremljenim sadržajima.

 

Rezultati policijske akcije

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave karlovačke provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu te sankcioniranja prekršaja.

Utvrđeno je ukupno 258 prekršaja među kojima se 13 prekršaja odnosi na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 130 na brzinu, 25 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te 9 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 45-godišnjeg vozača u općini Draganić, a iznosila je 1,98 g/kg, dok je najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila 161 km/h na državnoj cesti DC-216 gdje je ograničenje bilo 70 km/h.

Kako dosadašnji podaci pokazuju, dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe, već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti. Između ostalog, aktivnosti će biti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, sigurnosni pojas i mobitel).

“Stoga, pozivamo sve sudionike u prometu da budu odgovorni i savjesni sudionici u prometu te da se pridržavaju svih propisa i pravila kako bi se smanjila stradavanja u prometu.” – poručili su iz PU karlovačke.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment