Vijesti 14.09.2020.

No comments

Oguline, sretan ti 520. rođendan!

Grad Ogulin danas slavi svoj 520. rođendan i blagdan Uzvišenja Sv. Križa.
Tim je povodom ovog jutra upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred spomen obilježjem poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih rodoljuba. U delegaciji su bili gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegova tri zamjenika, bivši gradonačelnik Ivan Kolić, predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman, predstavnici Županijske skupštine, čelnici susjednih nam općina, gradski vijećnici, predstavnici vojske i policije, među kojima i bivši zapovednik PP Ogulin Ante Ujević te članovi brojnih udruga iz Domovinskog rata.

Neposredno nakon tog čina, na zgradi Školske sportske dvorane, u samom središtu grada, otkrivena je spomen ploča u znak sjećanja na prvu žrtvu ogulinskog kraja u Domovinskom ratu. Spomen ploču je u nazočnosti uzvanika, a nakon prigodnog govora gradonačelnika Dalibora Domitrovića i bivšeg zapovjednika PP Ogulin Ante Ujevića, otkrio Ivičin nećak Haris Ligatu. Ovom svečanom činu je, među ostalima, nazočila i Ivičina sestra Slavica Ligatu. Dvoranu je blagoslovio ogulinski župnik Nikola Prša. Tako od sada ova sportska dvorana s ponosom nosi ime “Dvorana Ivice Cindrića – Pive”.

U nastavku programa obilježavanja rođendana Grada Ogulina, u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Sjednica je započela intoniranjem himne grada Ogulina “Zvone zvona Svetog križa”. Među uzvanicima, sjednici su nazočili zamjenici župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i Mirko Martinović, zamjenik predsjednika Županijske skupštine Ivan Vuković, bivši ogulinski gradonačelnik Ivan Kolić, načelnici susjednih nam općina, ali i članovi obitelji pokojnog Ivice Cindrića – Pive.

Nakon pozdravnog govora predsjednika Gradskog vijeća Marinka Hermana, okupljene uzvanike pozdravio je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović. Posebne riječi dobrodošlice uputio je novom ogulinskom župniku Nikoli Prši, poželjevši mu uspješan i plodonosan pastoralni rad. Osvrnuvši se ukratko na povijesni razvoj našeg grada i nedaće koja nam je donijela epidemija koronavirusa, gradonačelnik je pobrojao glavninu projekata koje je aktualna gradska vlast uspješno realizirala u svojem mandatu. Naglasak je stavio i na projekte koji su trenutno u provedbi, a svi oni su ukupno vrijedni, prema njegovim riječima, oko 100 milijuna kuna. Svi oni imaju jedan zajednički cilj – učiniti Ogulin gradom vrijednog življenja svakog njegovog stanovnika.

“Nećemo ovdje stati, planiramo i pripremamo nove projekte, a nećemo zaboraviti niti najranjivije skupine naših sugrađana!” – naglasio je gradonačelnik, dodavši da se posebna pažnja u gradskoj upravi posvećuje i gospodarskom razvitku našeg grada. Pohvale za predani trud i rad uputio je svojim zamjenicima, gradskim vijećnicima, djelatnicima gradske uprave, ravnateljima i direktorima gradskih tvrtki i ustanova, ali i brojnim udrugama civilnog društva koje svojim radom doprinose razvoju našeg grada. S posebnom emocijom u glasu, riječi zahvale uputio je i svojoj supruzi te članovima uže obitelji, koji mu pružaju nesebičnu podršku u njegovom radu.

Tijekom svečane sjednice ovogodišnjim laureatima uručena su tradicionalna priznanja Grada Ogulina za 2020. godinu. Priznanje za životno djelo ove godine uručeno je Josipu Badanjku, za dugogodišnji rad i doprinos u sportu grada Ogulina, a posebno u radu s izviđačima. Priznanje za stvaralački rad uručeno je Franji Petrušiću, dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog planinarskog društva Klek, potom DVD-u Turkovići povodom 60 godina rada i postojanja te doprinosa u području javnih djelatnosti, te Ženskom kuglačkom klubu Ogulin za 15 godina postojanja, uspješnog rada i sportskih dostignuća. Ovo je priznanje dobila i Natalia Zielinska za rad i postignuća na EU projektima od značaja za razvitak grada, te Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost” za promicanje, razvitak i unapređenje za ravnopravno i aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u cjelokupnom razvoju zajednice, te razvijanje društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba s invaliditetom.

Uslijed epidemije koronavirusa, sjednica je održana pod maskama uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Iz istog razloga na sjednicu nije pozvan veći broj gostiju. Svečana sjednica okončana je kratkim video prilogom koji je donio predivne kadrove s ogulinskih ulica snimljene tijekom slavljeničkog vikenda.

Inače, rođendansku proslavu u poslijepodnevnim satima uveličali su, svojim nastupom uživo u našem programu, polaznici Škole pjevanja Pučkog otvorenog učilišta Ogulin sa svojom mentoricom, talentiranom mladom glazbenicom, Karlom Anom Sabljak. Svoja vokalna umijeća predstavili su nam Mia Radošević, Sara Rodić, Nika Sabljak, Luca Moreno Pribanić, Viktorija Sabljak, Katarina Domitrović, Magdalena Mrakovčić i Karla Ana Sabljak uz glazbenu pratnju glazbenika Danijela Vučića.

Dodajmo ovome da će središnja proslava Dana grada Ogulina i blagdana Uzvišenja Sv. Križa biti okončana večeras služenjem svete mise u Župnoj crkvi Sv. Križa, koja će početi u 18,30 sati.

 

 

 

Dan bez novooboljelih

Iz redovitog izvješća Stožera civilne zaštite Karlovačke županije doznajemo da je jučer na koronavirus u Opoćoj bolnici Karlovac testirano 37 osoba, dok u OB Ogulin nije bilo testiranja. Svi su testovi pristigli negativni. U Općoj bolnici Karlovac na liječenju od COVID-19 se i dalje nalaze 3 osobe. U samoizolaciji se na području naše županije nalaze 234 osobe, a kršenja mjere samoizolacije nisu zabilježena.
Inspekcija Civilne zaštite jučer je u Karlovcu obavila nadzor rada zabavnog parka, a tom prilikom nisu zabilježene nepravilnosti.

 

Iza nas je predivan slavljenički vikend

Iza nas je slavljenički vikend koji je donio podsjetnik da doista baštinimo prekrasnu kulturu, tradiciju i povijest protkanu stvaralaštvom najpoznatije Ogulinke Ivane Brlić – Mažuranić. Naime, ususret 520. rođendanu našeg grada imali smo priliku uživati u brojnim sadržajima koje su nam ponudili organizatori 15. Ogulinskog festivala bajke, 24. Smotre izvornog folkora Karlovačke županije „Igra kolo”, 7. Festivala Ogulinskog zelja te Dana meda „Zlatno saće 2020.”. Živjeli smo tako 3 dana bajku protkanu tradicijskom i povijesnom baštinom ogulinskog kraja, uz mirise i okuse ogulinske masnice i sarme, ali i meda. Imali smo priliku i zaroniti u samom središtu grada te doživjeti „Pogled u plavo”, atrakciju koja promovira ronilački sport.

Radionice za najmlađe, pripovijedanja i predstave probudile su tijekom vikenda uspavanu bajku u svima nama. Ove godine bajke su se spojile sa kulturnom i povijesnom baštinom, pa su čuvari tradicije, kroz „Priča kolo”, uprizorili tradicijske običaje ogulinskog kraja. U bajkovitom ozračju Parka kralja Tomislava održana je i Revija narodnih nošnji, na kojoj su nastupili članovi 14 KUD-ova s područja Karlovačke županije. Reviji je prethodilo natjecanje u pripremi najbolje masnice, koje je organizirala Udruga žena Ogulin. Ove godine najbolje masnice ispekle su Nada Kirasić, Dragica Brozović i Antonija Suvajac.

Upriličene su izložbe, kvizovi, sportska događanja, ali i slavljenički „Putujući koncert”. Tako su u subotu, u večernjim satima, članovi Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin i grupe Partyano, vozeći se na dva kamiona, obišli glavninu ogulinskih mjesnih odbora, razveselivši sugrađane odličnom svirkom.Vikend je donio i Tradicijski sajam na kojem smo mogli pronaći gotovo sve – „od igle do lokomotive”, a nije izostala niti ugostiteljska ponuda.

Ove godine pratilo nas je i prekrasno vrijeme, tako da je doživljaj bio potpun. Sudeći po reakcijama i komentarima sugrađana i posjetitelja organizatori, iza kojih je velik posao, mogu biti i više no zadovoljni učinjenim.

Teško je u par redaka navesti sve ono po čemu ćemo pamtiti ovaj slavljenički vikend, a da sve ne padne ubrzo u zaborav pobrinuo se Vjekoslav Žgela, mlađi. On je sa svojom ekipom, tijekom vikenda, osigurao i odradio prijenose uživo brojnih sadržaja i događanja. Jedna je to od novina ovogodišnje proslave, a sve ste imali priliku pratiti, slikom i zvukom, uživo putem društvenih mreža, ali i u našem programu.

Vjerujemo da ćete još danima prepričavati sve ono što ste imali priliku čuti i vidjeti, a sve zahvaljujući Gradu Ogulinu, zaposlenicima gradskih tvrtki i ustanova, ali i udrugama civilnog društva, koje su se uključile u ovogodišnji program proslave. Bravo za organizatore i hvala im što su nas podsjetili da s ponosom svugdje možemo reći da smo Ogulinci!

 

U tijeku su upisi u Plesni studio POU Ogulin

Do 18. rujna otvoren je drugi krug prijava za Plesni studio Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Prijaviti se mogu sve osobe starije od 12 godina, a prijave se vrše putem poveznice koju možete pronaći na Facebook stranici Učilišta. Audicija će se održati u subotu, 19. rujna, s početkom u 14 sati, a prijavljeni trebaju pripremiti solo točku u trajanju od 90 sekundi na glazbu po izboru. Početak provođenja programa započinje nakon audicije u 15 sati, a sudjelovanje je besplatno. Stručni suradnici su educirani voditelji plesa Plesne škole Alegria. Ovim putem organizatori pozivaju na početak programa sve one koji su uspješno prošli prvi krug audicije.

Iz Pučkog učilišta napominju da se ostali plesni programi Plesni vrtić, Plesna školica, Ples za odrasle – početna grupa, Ples za odrasle – napredna grupa ili program Svi plešemo može također odabrati putem iste poveznice.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment