Vijesti 14.07.2020.

No comments

Ogulin danas broji još dvije novozaražene osobe

Iz današnjeg priopćenja županijskog Stožera civilne zaštite doznajemo da su u Ogulin pristigla još 2 pozitivna nalaza na koronavirus. Jučer je u Ogulinu testirano 25 osoba, a, kao što smo rekli, 2 pristigla nalaza su pozitivna. Radi se o kontaktima ranije oboljelih osoba te su se obje osobe već nalazile u samoizolaciji. Oba slučaja nisu povezana sa ogulinskom gradskom upravom.

U Karlovcu je, pak, jučer testirano 96 osoba, a pristiglo je 67 negativnih nalaza. Ostatak rezultata testiranja se očekuje.

Trenutno u Karlovačkoj županiji imamo 37 oboljelih osoba od COVID-19. Pod mjerama samoizolacije se u Karlovačkoj županiji trenutno nalazi 160 osoba, a kršenja ovih mjera nije bilo.

 

 

Pučko počelo s osposobljavanjem gerontodomaćica u Plaškom

Pučko otvoreno učilište Ogulin započelo je u Plaškom s provođenjem programa osposobljavanja za poslove gerontodomaćice za potrebe projekta „Program ZAŽELI – zapošljavanje žena u Općini Plaški“, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Podsjećamo, tijekom protekle godine Općina Plaški je započela provedbu “Programa ZAŽELI – zapošljavanje žena u Općini Plaški“, koji ima za cilj pružanje pomoći starijem stanovništvu. Projekt je vrijedan 4.465.716,00 kn i financiran je 100% bespovratnim sredstvima EU. Partneri na ovom projektu su i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Karlovac, Centar za socijalnu skrb Ogulin, Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije te Karovačka županija. Ukupno razdoblje provedbe projekta je 30 mjeseci.

Zahvaljujući ovom projektu, o preko stotine krajnjih korisnika brine 25 zaposlenih žena na razdoblje od 24 mjeseca, a korisnici ostvaruju i pravo na mjesečnu zalihu higijenskih paketa. Većina korisnika do početka realizacije ovog projekta nije imala priliku dobiti pomoć na ovakav način lio. Korisnici ističu da im je značajna pomoć u pospremanju domaćinstva, ali još više u odlasku u grad radi plaćanja računa i obavljanja kupnje.

Za novu podlogu nedostaje još oko 27.000 kuna

I dalje je u tijeku akcija prikupljanja donacija za uređenje košarkaškog igrališta, koju su pokrenuli vrijedni članovi KK Ogulin. Ovaj put, podsjećamo, nastoje prikupiti sredstva za postavljanje nove podloge za vanjsko igralište. Naime, ukazala im se prilika da po znatno nižoj cijeni kupe podlogu koja bi se postavila na košarkaško igralište.

Članovi KK Ogulin jučer su na svom Facebook profilu objavili da je do sada prikupljeno 48.782,54 kuna, a nedostaje im još 27.217,46 kn. Kako su izvjestili, prosjek po uplati iznosi oko 150,00 kn, a zanimljivo je da 43% uplaćenih sredstava nije iz Ogulina.

Ogulinski košarkaši i dalje pozivaju sve koji žele pomoći svojim donacijama da se uključe u ovu akciju. Akcija će trajati do kraja srpnja, a njen tijek možete pratiti na Facebook profilu KK Ogulin Peelersa.

Ukoliko i vi želite dati donaciju, na našoj web stranici možete pronaći broj žiro računa na kojeg se vrše uplate. (IBAN :HR1124020061100269472)

Vozači oprez!

Na području Policijske uprave karlovačke, u prvih šest mjeseci 2020. godine, dogodilo se 249 naleta vozila na divljač u kojima je nastala materijalna šteta od oko 910.000 kuna. Tijekom cijele prošle godine evidentirana su 393 naleta na divljač, u kojima je nastala materijalna šteta od 1.369.000 kuna. Iz PU karlovačke navode da je za očekivati da će do kraja ove godine broj naleta na divljač premašiti broj iz 2019. godine te da će materijalna šteta nastala na vozilima biti znatno veća.

Provedenom analizom naleta vozila na divljač, prema vrsti divljači, u prvih šest mjeseci 2020. godine utvrđeno je da je najviše štete nastalo od naleta na srneću divljač, i to u 203 slučaja. U 17 slučajeva radio se o naletu na divlje svinje, u 6 slučajeva na lisice i zečeve te u 17 slučajeva na ostalu divljač. Najviše naleta događa se u sumrak i po noći te u ranim jutarnjim satima.

Utvrđeno je i da se daleko najviše naleta na divljač u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo na državnim cestama, i to 166, dok je u 2019. godini najviše naleta također evidentirano na državnim cestama, 241. Također, na autocestama je u 21 slučaju u prvih šest mjeseci 2020. godine došlo do naleta na divljač iz čega proizlazi da je i na autocestama potrebno obratiti pozornost na divljač te prilagoditi brzinu kreatnja vozila.

Stoga, usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, ali budite oprezni i u sumrak i po noći te u ranim jutarnjim satima kada je divljač često najaktivnija.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment