Vijesti 14.05.2020.

No comments

U ponedjeljak počinje naplata parkiranja

Krajem ožujka, na samom početku krize izazvane pandemijom Covid-19, Grad Ogulin, odnosno gradonačelnik Dalibor Domitrović, je donio Odluku o ne obavljanju naplate parkiranja na području grada Ogulina. Odluka je vrijedila za sva javna parkirališta na području grada, pa se na njima u razdoblju od donošenja ove odluke nije naplaćivalo parkiranje.

Kako su mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite RH popustile, tako se i broj vozila u gradu znatno povećao, te od ponedjeljka, 18. svibnja, ponovno započinje naplata parkiranja na javnim parkiralištima, a u skladu s odredbama Pravilnika o organizaciji i načinu naplate parkiranja na javnim parkiralištima na području grada Ogulina.

 

 

U ogulinskoj bolnici se ne vrši predoperativno testiranje na COVID19 za pacijente koji se neće operirati u ovoj ustanovi

Nedavno smo u našem programu ugostili zamjenicu ravnatelja ogulinske bolnice dr. Helenu Hlavač koja nam je, između ostalog, rekla da se u našoj bolnici vrše obavezna testiranja na koronavirus prije operativnih zahvata.

Nedugo nakon njenog gostovanja, neki od slušatelja su nas obavijestili da u ogulinskoj bolnici nisu mogli obaviti testiranje prije operativnih zahvata, koji će biti izvršeni u drugim bolnicama u Hrvatskoj. Tragom tih zbunjujućih informacija odlučili smo odgovore potražiti u ogulinskoj bolnici putem upita. Zanimalo nas je, dakle, da li pacijent koji će npr. biti operiran u jednoj od zagrebačkih bolnica može obaviti u ogulinskoj bolnici potrebno testiranje na COVID-19? Ukoliko to nije moguće, zanima nas koji je razlog tome i gdje takvi pacijenti mogu izvršiti predoperativno testiranje?

Iz bolnice nam je ubrzo stigao odgovor kojeg potpisuje upravo dr. Hlavač, a u kojem stoji:
“U našoj bolnici radimo testiranje na COVID 19 za pacijente koji će se operirati u našoj ustanovi, a pacijenti koji će se operirati u vanjskim ustanovama se moraju javiti svom liječniku koji će im organizirati gdje će biti testirani.

Od samog početka epidemije testiranja su se radila u OB Karlovac, gdje je sada dostupno drive -in testiranje uz prethodnu narudžbu liječnika obiteljske medicine.

Poznato je da sve bolničke ustanove traže PISANI nalaz brisa na COVID 19 ne stariji od 48 sati, a u našu ustanovu stižu pisani nalazi s Klinike za infektivne bolesti i sa većom vremenskom zadrškom. Za pacijente kojima je uzet bris u našoj bolnici i koji će biti operirani u našoj ustanovi dovoljan je telefonski negativan nalaz brisa da bi se moglo pristupiti operativnom zahvatu.”

I danas iz županijskog Stožera stižu dobre vijesti

Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije stižu i danas dobre vijesti. U našoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer su testirane 52 osobe. Svi pristigli nalazi su negativni, uključujući i desetak testova od prethodnog dana. Tijekom dana bit će testirano još oko 40 osoba.

U Općoj bolnici Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, a na kućnom liječenju još se nalaze 2 osobe. U Karlovačkoj županiji je do sada izliječeno 27 osoba. Pod mjerama samoizolacije nalaze se 3 osobe.
U karanteni Grabovac nalazi se 13 osoba, a dobra je vijest da se tijekom dana očekuje njihovo otpuštanje.

 

U subotu se za posjete otvara ogulinski Muzej

U subotu, 16. svibnja, svoja vrata će posjetiteljima otvoriti i ogulinski Zavičajni muzej.
Posjet Muzeju će biti moguć uz poštivanje svih propisanih mjera i preporuka za posjetitelje i osoblje. Prema važećim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprečavanje infekcija u muzejima, broj posjetitelja koji istovremeno borave u prostoru bit će ograničen na 10 osoba, uz poštivanje mjera socijalne distance među posjetiteljima te između posjetitelja i djelatnika Muzeja.

Nakon što u prostor uđe maksimalno dozvoljen broj posjetitelja, daljnji su ulasci mogući tek kad jedan od posjetitelja iziđe, tj. na jednoga posjetitelja koji iziđe, smije jedan ući. Osoblje će prilikom interakcije s posjetiteljima koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta.

Obavezna je najava grupnih posjeta, odnosno posjeta grupe veće od 10 osoba. Posjetitelji će obavezno morati nositi vlastite maske i rukavice. Obavezna će biti i dezinfekcija ruku dezinfekcijskim sredstvom na ulazu u Muzej. Obavezno je održavanje socijalne distance, a zabranjeno će biti doticanje muzejskih vitrina i eksponata.

Inače, u razdoblju od 1. svibnja do 31. kolovoza Muzej će raditi prema ljetnom radnom vremenu, i to: od ponedjeljka do petka od 7 do 17 sati, subotom od 9 do 15 te nedjeljom od 9 do 13 sati.

Iz Zavičajnog muzeja Ogulin napominju da su ove upute podložne promjenama sukladno aktualnoj situaciji.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment