Vijesti 14.04.2020.

No comments

Potpisan ugovor za rekonstrukciju vatrogasnog doma u Turkovićima

U Velikoj dvorani gradske vijećnice Grada Ogulina, danas je upriličeno potpisivanje Ugovora o rekonstrukciji vatrogasnog i društvenog doma u naselju Turkovići Ogulinski. Dio je to projekta “Rekonstrukcija vatrogasnog i društvenog doma u naselju Turkovići Ogulinski” koji je financiran putem EU fondova, točnije putem podmjere 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”.
Svoje potpise na ugovor stavili su, u ime Grada Ogulina, gradonačelnik Dalibor Domitrović i Zlatko Gračanin, direktor zagrebačke tvrtke Montel d.o.o., kao najpovoljniji ponuditelj.
Vrijednost ugovorenih radova iznosi 2,3 mil. kn sa PDV-om, od čega je 85% sredstava financirano iz EU fondova.
Prilikom potpisivanja ugovora, gradonačelnik Dalibor Domitrović je istakao da će u roku od 20 dana izvođač radova biti i službeno biti uveden u posao.
Gradonačelnik Domitrović je rekao da ovo smatra svojevrsnom metodom borbe protiv nadolazeće gospodarske krize, te da je ovo nastavak rada na gradskim investicijskim projektima kojima su ozbiljno pristupili od trenutka dolaska na vlast.
“Projekti, rad i disciplina – tako ćemo i nastaviti, nećemo posustati!” – poručio je krtako i jasno gradonačelnik.
Zadovoljstvo potpisanim ugovorom nije krio niti direktor tvrtke Montel d.o.o. Zlatko Gračanin.
Radom na ovom projektu bit će dan obol borbi protiv nadolazeće recesije na lokalnoj razini, jer je dio zaposlenika tvrtke Montel d.o.o. upravo sa našeg ogulinskog područja.
Gradonačelnik Dalibor Domitrović je na samom kraju napomenuo da projekt rekonstrukcije vatrogasnog doma u Turkovićima donosi sa sobom i otvaranje 3 nova radna mjesta.
Okončanje radova na rekonstrukciji doma u Turkovićima očekuje se kroz narednih 11 mjeseci.

 

U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih

Dosad je u Karlovačkoj županiji testirano ukupno 685 osoba, jučer ih je testirano 44 i nema novih pozitivnih bolesnika. U našoj županiji tako je ukupno 28 oboljelih od čega je pet 5 hospitalizirano, 15 je na kućnom liječenju, a izliječene su 4 osobe, rekao je, na danas održanoj tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, zamjenik ravnatelja karlovačke Opće bolnice dr. Hrvoje Cvitanović. Podsjetio je da su dva bolesnika u klinici u Zagrebu, a jedan je nažalost preminuo.

Testirana je većina bivših članova Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Rezultati testova su pokazali da su svi negativni na zarazu koronavirusom, uključujući i člana županijskog Stožera za kojeg je prvi test pokazao da je pozitivan. Potvrdila je to na današnjoj pressici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije njegova aktualna zapovjednica Vesna Hajsan Dolinar.

Podsjetimo, jučer nije bilo novooboljelih, no na Uskrs je objavljeno da je zaražen član županijskog Stožera civilne zaštite, pa je kompletna prva postava morala u samoizolaciju.

Na pitanje novinara koliko je pouzdano uzimanje briseva u odnosu na vađenje krvi pri dokazivanju COVIDA-19, dr. Cvitanović je odgovorio da su dosta visoki.
Prema njegovim riječima, pouzdanost je iznad 85, 90, 95%, ali nije 100%. Zato se i uzimaju dva negativna nalaza kao kriterij za ozdravljenje.

Potvrdio je kako su za 18-mjesečno dijete iz Plaškog dobili otpusno pismo u kojem stoji da je ozdravilo. Stav epidemiologa je da na snazi ostaje mjera samoizolacije za sve koji su s njim bili u kontaktu.

U samoizolaciji ostaju i članovi Stožera sve dok za zaraženog ne dođu dva uzastopna negativna nalaza.

Inače, do sada se ukupno u samoizolaciji nalazilo 413 osoba, a trenutno ih je 83 u Karlovačkoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana nije zabilježeno nijedno kršenje samoizolacije. Što se pak propusnica tiče, ukupno do sada je evidentirano 186 pokušaja kršenja od toga šest puta tijekom jučerašnjeg dana.

“Vidimo da nema pozitivnih novih slučajeva i zahvaljujem svim sumještanima na odgovornosti. Toplo je vrijeme mamilo na druženje vani, ali građani su poštivali mjere i hvala im na tome. Apeliram još jednom da ostanemo doma i što prije izađemo iz svega” – zaključno je poručila zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

Iza nas je miran blagdanski vikend

Produženi blagdanski vikend protekao je na ogulinskom području mirno, bez poteškoća i kršenja mjera Stožera civilne zaštite RH. Zaključak je to sa danas održane on line sjednice Stožera civilne zaštite grada Ogulina.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je na samom početku istakao da je na našem području epidemiološka situacija povoljna, što je potvrdila i dr. Alena Furić iz ogulinske bolnice. Napomenula je da u našoj bolnici nema zaraženih, niti suspektnih pacijenata. Ogulinska pedijatrija je i dalje zatvorena, sukladno odluci epidemiologa, a zdravstveni djelatnici ovog odjela će tijekom tjedna ostati u samoizolaciji. Odjel pedijatrije bi, prema najavama, trebao biti otvoren u ponedjeljak. Dr. Furić je članove Stožera izvjestila da je u ogulinskoj bolnici napravljena još jedna infektološka ambulanta, a sa ciljem sprječavanja proboja zaraze u zdravstveni sustav. Po uputi Ministarstva zdravstva, svi pacijenti kojima je nužna hemodijaliza, a štićenici su domova za starije i nemoćne, premješteni su u bolnicu.

Prema riječima načelnice ogulinskog Stožera Ivane Salopek Šumonje, Stožer je uputio nove postrožene upute svim pružateljima usluga koji skrbe o starijima i nemoćnima. Pridržavanje novih uputa nužno je, kako je istakla, da bi se spriječio proboj koronavirusa među populacijom koja je najugraženija i nalazi se upravo u umirovljeničkim domovima ili u udomiteljskim obiteljima. U kontaktu je i sa ravnateljicom ogulinskog Doma za starije i nemoćne biskup “Srećko Badurina”, a trenutno stanje je zadovoljavajuće.

Načelnik PP Ogulin Goran Vukelja je rekao da je iza nas miran vikend. Policija i dalje nadzire provedbu mjera koje je odredio Stožer civilne zaštite RH. Prema njegovim riječima, mjerama samoizolacije na našem području je trenutno obuhvaćeno 65 osoba i te se mjere uglavnom poštuju. Dvije osobe zatečene su bez propusnica, a zabilježen je i 1 slučaj kada je pravna osoba prekršila odluku o privremenoj obustavi rada.

U ogulinskom Domu zdravlja problema nema, u gradskim tvrtkama je stanje uobičajeno, a niti na područjima okolnih općina nema poteškoća.

Direktorica SKG-a Sanja Tomić je, između ostalog, rekla da će sutra ponuda na tržnici biti obogaćena presadnicama koje će prodavatelji nuditi iz kombija, a u radu će se strogo pridržavati svih propisanih mjera socijalnog distanciranja. Rekla je da su djelatnici ove gradske tvrtke učinili sve kako bi sugrađani na siguran i mjerama propisan način mogli obaviti kupnju na tržnici.

Gradonačelnik Domitrović poručio je i da je Grad Ogulin pripremio 30 paketa koji će biti podijeljeni najugroženijim sumještanima.

Sljedeća on line sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina zakazana je za ponedjeljak u 14 sati. Ukoliko to sitaucija bude nalagala bit će sazvana i ranije.

 

Krajem ožujka u Ogulinu je bila 391 nezaposlena osoba

Krajem ožujka u evidenciji zavoda za zapošljavanje u Karlovačkoj županiji evidentirane su 3.533 nezaposlene osobe, što je u odnosu na veljaču povećanje za 97 nezaposlenih osoba ili 2,8%. U odnosu na ožujak 2019. godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti za 8,6% tj. za 334 nezaposlene osobe. U Republici Hrvatskoj na zavodu za zapošljavanje krajem ožujka 2020. godine bila je evidentirana 143 461 nezaposlena osoba što je povećanje od 4,0% u odnosu na protekli mjesec, te smanjenje od 1,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba krajem ožujka bio je na području ispostave Karlovac, a eveidentirano je 1484 nezaposlenih osoba. U ispostavi Ogulin evidentirane su ukupno 694 osobe, a od tog broja na području grada Ogulina bila je 391 nezaposlena osoba. U Plaškom ih je bilo 115, u Josipdolu 122, u Saborskom 27, te Tounju 39.

Inače, u ispostavi Slunj evidentirano je krajem ožujka 585, a u ispostavi Duga Resa 460 nezaposlenih. Najmanje je nezaposlenih u ispostavi Vojnić, njih 157, te ispostavi Ozalj 153. U usporedbi s istim mjesecom 2019. godine, evidentirana je nezaposlenost smanjena u 5 ispostava, i to najviše u ispostavama Duga Resa (23,6%) i Ogulin (16,0%). Ispostava Karlovac u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi porast evidentirane nezaposlenosti od 0,6%.

Što se tiče prijevljenih potreba za radnicima u ožujku je na području Karlovačke županije zaprimljeno 269 prijava, što je smanjenje za 122 prijave u odnosu na veljaču. U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do smanjenja za 165 prijava.

Krajem proteklog mjeseca u Karlovačkoj županiji novčanu naknadu zavoda za zapošljavanje koristile su 1024 osobe, što je povećanje za 34 korisnika u odnosu na prošli mjesec.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment