Vijesti 13.12.2019.

No comments

Rođendansko slavlje Ivanine kuće bajke

Svake godine na blagdan Sv. Lucije u Ivaninoj kući bajke je veselo i svečano. Naime, 13. prosinca 2013. godine ova gradska ustanova otvorila je svoja vrata.

6. rođendan u Ivaninoj kući bajke ostat će u trajnom sjećanju zahvaljujući otvorenju Kutka za čitanje Ivanine kuće bajke. Otvorenje su uveličali učenici Osnovne škole Josipdol, te Područne škole “Lucije Capan” Tounj, koja baš na Sv. Luciju obilježava Dan škole.
Osim učenika i njihovih nastavnika, djelatnika Ivanine kuće bajke, rođendanskom slavlju nazočili su gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegovi zamjenci Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, te ravnateljica OŠ “Josipdol” Anđelina Božičević.

Na samom početku, riječi dobrodošlice okupljenima je uputila ravnateljica Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke Ankica Puškarić. S ponosom je istaknula da je danas u Kuću bajke ušao i 30.000 posjetitelj, a pošto je teško izdvojiti jednog od učenika koji su nazočili rođendanskom slavlju, donijela je odluku da će cijeloj školi uručiti prigodan poklon.

Upućujući lijepe rođendanske želje, gradonačelnik Domitrović izrazio je zadovoljstvo radom ove ustanove, koja nam svima služi na ponos. Uzajamne rođendanske čestitke i prigodne poklone potom su razmjenile ravnateljice Ankica Puškarić i Anđelina Božičević

Svi okupljeni su, već po tradiciji, zajedno na kraju posijali pšenicu, kao što i nalaže običaj na blagdan Sv. Lucije.

 

 

Grad od danas krase unikatne jaslice

Bajkovitom adventu u Ogulinu nedostajale su još samo jaslice. One su danas postavljene u Parku kralja Tomislava, točnije ispred župne crkve Sv. Križa.
Nisu to bilo kakve jaslice. Vjerujemo da s ponosom možemo konstatirati da su ove godine doista posebne, a, još k tome, radi se o pravom ogulinskom proizvodu. Izrađeno je ukupno 9 skulptura od slame u kojima, od danas, možemo svi uživati.

Plod su predanog, dvomjesečnog truda i rada polaznica radionica izrade skulptura od slame. Radionice su se održavale u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin, pod stručnim vodstvom Marije Trdić Ćuk, a krajnji rezultat doista je pravo iznenađenje za sve Ogulinke i Ogulince, ali i posjetitelje našeg grada.

Ovog prijepodneva upriličen je blagoslov jaslica kojeg je predvodio kapelan Josip Tomljanović, uz nazčnost ogulinskog župnika Josipa Štefančića. Tom svečanom činu nazočili su, među ostalima, i gradonačelnik Dalibor Domitrović te njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja.
Sreću i zadovoljstvo danas nije krila niti voditeljica radionica, pod čijom palicom su jaslice i nastale, Marija Trdić Ćuk.

Svakako prošećite do gradskog parka i pogledajte ove unikatne jaslice, na kojima nam mogu zavidjeti gradovi puno veći od našeg.

 

U 17 sati počinje predizborni skup Zorana Milanovića

Danas će se, s početkom u 17 sati, u Školskoj sportskoj dvorani, u centru Ogulina, održati središnji predizborni skup za našu županiju, predsjedničkog kandidata SDP-a Zorana Milanovića. Kako doznajemo, predizbornom skupu nazočit će i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Organizatori, točnije Županijska organizacije SDP-a, pozivaju sve građane da dođu na skup i poslušaju što im Zoran Milanović ima za poručiti.

 

U ogulinskom OTŠ-u održan niz radionica

U sklopu manifestacije Bajkoviti Advent u Ogulinu, u Obrtničkoj i tehničkoj školi održano je nekoliko različitih radionica.

Prva radionica održana je 6. prosinca s polaznicima Dječjeg vrtića „Bistrac“ Ogulin. Radionicu su vodile knjižničarka Iva Brajdić, nastavnice Maja Mamula Salijević i Vesna Žilić Vrbanic, a pomagale su i njihove vrijedne učenice Maja Matasić, Ljiljana Beljan i Melanie Bićanić. Sudjelovalo je 25 djece s njihovim tetama. Bilo je veselo, zabavno i bajkovito!

Druga radionica pod nazivom  “Upotrijebi micro:bit, božična čestitka je hit” održana je 11. prosinca. Na radionici su sudjelovali učenici  trećeg razreda Prve osnovne škole Ogulin sa svojom učiteljicom Suzanom Puškarić Žlimen , a osmisli su je i vodili Leo Kirasić, Gabrijel Mijatović, Teo Salopek, Karlo Turković i Sebastian Ležaja sa nastavnicom Mašom Vučić.
Na kraju radionice, njihovi maleni gosti naučili su odsvirati prigodnu melodiju , ispisati čestitku i izraditi božićni ukras.

Danas su, pak, održane tri radionice za osnovnoškolce iz Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin. Učenici su imali zadatak svladati stazu pomoću upravljanja robotićima. Utrka je, kako doznajemo, bila napeta i zanimljiva, a najuspješnijim vozačima uručene su slatke nagrade.
Radionicu su vodili nastavnici Bojan Grba i Zvonko Galić, uz pomoć učenika Ante Juričića, Nike Frana Jurkovića, Dominika Capana i Luke Mihalića.
Prije toga u knjižnici su održane radionice izrade snjegovića, a sudjelovale su učenice Ljiljana Beljan, Maja Matasić i Melanie Bićanić. Svaka je grupa osnovnoškolaca u svoju školu ponijela po jednoga snjegovića kao znak sjećanja na ovo ugodno druženje.

 

Dan obilježavaju brojni sadržaji

Osim rođendanskog slavlja u Ivaninoj kući bajke te svečanog otvorenja jaslica, program Bajkovitog adventa u našem gradu donio je još niz sadržaja.

Naime, ovog jutra je u Prvoj osnovnoj školi otvorena izložba pod nazivom “Tradicionalni Božić”. U predvorju škole okićen je bor i postavljen blagdanski stol, ali u  tradicionalnom duhu. Osmislila ga je i postavila Ivana Salopek Turina, a na stolu se nalazi posuđe od keramike staro više od sto godina,  posuda u kojoj se kuhala sarma, kruh božićnjak oko kojeg su orasi i novčići, te zanimljiva šalica i flaša, kakve su se nekad koristile.
Do stola je postavljen i bor, kojeg krase i tradicionalni ukrasi, bombončići omotani folijom, te jabuke. Ravnatelj škole Zvonko Ranogajec pokazao nam je i rezultate rada učenika, koji su također postavljeni u predvorju, a sve je u znaku Adventa i Božića.

Inače, danas je u Pučkom otvorenom učilištu održana je još jedna radionica u organizaciji Ekološkog društva Ogulin na kojoj su sudjelovali učenici Osnovne škole “Josipdol”, Područne škole “Lucije Capan” iz Tounja.

Na istoj lokaciji večeras, od 18 do 19 sati, najmlađi će doći na svoje. Naime, otvara se Dom Djeda Božićnjaka, pa je ovo najmlađima izvrsna prilika za druženje sa simpatičnim Djedicom.

Niti oni nešto stariji danas neće ostati zakinuti. Podsjećamo u Caffe baru Stari Grad večeras u 20 sati počinje 1. ogulinski Pub kviz. Prijaviti se možete neposredno pred početak kviza, a sudjelovanje je besplatno. Tim koji igra može biti sastavljen od minimalno 2 te maksimalno 5 igrača, a svaki tim mora imati svoje ime. Voditelj pub kviza je Silvije Pleština, kvizaš, koji stoji iza oko 13.000 pitanja za Potjeru, te razne kvizove po narudžbi. Vaše znanje će se vrednovati, a one najbolje očekuju nagrade. Kviz organiziraju Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica Grada Ogulina.

Nadamo se da već jeste ili ćete tek večeras pronaći nešto i za sebe iz Bajkovitog adventskog programa.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment