Vijesti 13.11.2019.

No comments

Za Ogulin će se čuti i u Rusiji

Forum slavenskih kultura je pokrenuo inicijativu za certificiranje nove Europske kulturne rute književnica sa početka 20 st. Forum slavenskih kultura je zaklada osnovana 2004. godine i okuplja 13 slavenskih zemalja, sjedište Foruma je u Ljubljani. Implementacija ideje je započeta 2018. godine, a sastoji se od pet koraka.

Uspješno su u potpunosti odrađena prva dva koraka: definirana je tema rute i identificirani elementi kulturne baštine buduće rute. U provedbi su tri sljedeća koraka, aktivnosti su vezane za kreiranje europske mreže institucija i zajedničkih aktivnosti te dizajniranju vidljivosti rute. U ovom trenutku su ovaj projekt prihvatile sljedeće zemlje: Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Slovačka, Poljska i Rusija. Namjera je ovu rutu u budućnosti proširiti i na neslavenske zemlje.

Na prijedlog Ministarstva kulture, Republika Hrvatska je zastupljena sa dvije književnice, Ivanom Brlić – Mažuranić i Marijom Jurić Zagorkom, a Ivanina kuća bajke je u institucionalnom smislu vodeći partner za Hrvatsku. Osnovano je Znanstveno i Partnersko vijeće za provedbu projekta čiji su članovi predstavnici svih zemalja. Partnersko vijeće je konstituirano na sjednici održanoj 1. listopada 2019. godine u Beogradu, na kojoj je za predsjednicu izabrana Ankica Puškarić, ravnateljica Ivanine kuće bajke!  Sve pripreme za prijavu će se odraditi do rujna 2020. godine, a konačni rezultat će biti poznat u svibnju 2021. godine.

U okviru VIII. Međunarodnog kulturnog foruma u St. Petersburgu, od 14. do 16. studenoga, će se održati 3. Međunarodna konferencija „Kulturna ruta svijeta Slavena na karti Europe“, na kojoj će se predstaviti Ivanina kuća bajke kao jedna od točaka buduće kulturne rute. Moderatori konferencije će biti Alla Manilova, zamjenica ministra kulture Ruske federacije i Andreja Rihter, direktorica Foruma slavenskih kultura, a govornici Biljana Dojčinović, profesorica Filološkog fakulteta iz Beograda, Ankica Puškarić, ravnateljica Ivanine kuće bajke, Yulia Anatolyevna Sozina, direktorica Centra slavenskih kultura u Moskvi i Mateja Jančar, projektna menadžerica Foruma slavenskih kultura Ljubljana.

Predsjednici Ankici Puškarić upućujemo čestitke i želimo što uspješniju prezentaciju u Rusiji!

 

U Zavičajnom muzeju u tijeku radovi

U ogulinskom Zavičajnom muzeju u tijeku su interventni radovi na sanaciji unutrašnjih ploha koje su zahvaćene vlagom.
Radi se o zidnim plohama zahvaćenim kapilarnom vlagom, klasičnim problemom koji zahvaća sve kamene građevine, pa tako ni Frankopanska kula nije iznimka. Obzirom da pod utjecajem vlage dolazi do stalnog osipavanja te otpadanja komadića žbuke, ovi su radovi ocijenjeni od strane Konzervatorskog odjela u Karlovcu kao interventni.

Radovi obuhvaćaju otucanje dotrajale i oštećene žbuke do visine pojave oštećenja od kapilarne vlage, nanošenje sredstva za stabilizaciju soli iz kapilarne vlage u najmanje dva sloja, žbukanje pripremljenih zidova sanacijskom žbukom te soboslikarske radove. Površine koje zahvaćaju ovi radovi su prizemni hodnik u punoj dužini, prizemna prostorija u južnoj kuli koja će se preurediti u novi uredski prostor, stubišni zid između prizemlja i prvog kata, uredska prostorija u sjevernoj prostoriji na prvom katu i izložbena prostorija u sjevernoj kuli na drugom katu (Ćelija br. 6).

Izvođač radova je „Izgradnja Popovački“, a vrijednost radova s PDV-om iznosi 188.394,26 kuna. Stručni nadzor nad radovima vrši tvrtka Tablinum d.o.o. iz Zagreba.
Sredstva za ove radove osigurana su u Proračunu Grada Ogulina za 2019. godinu, Financijskim planom Zavičajnog muzeja Ogulina za 2019. godinu i temeljem Ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom kulture.

“Nakon što je, tek iz drugog pokušaja, uspješno okončan postupak jednostavne nabave i potpisan ugovor o javnim radovima s jedinim ponuđačem koji je dostavio svoju ponudu, veseli nas realizacija ovog građevinsko-sanacijskog projekta koji će uvelike doprinijeti radu i razvoju Zavičajnog muzeja Ogulin. Osim što će posjetiteljsko iskustvo nakon ovih zahvata biti značajno bolje, uredit će se i dodatna uredska prostorija što će u organizacijskom smislu doprinijeti uvjetima rada naših djelatnika. Završetak radova očekujemo krajem studenoga ove godine.” – poručila je v.d. ravnateljice Ana Krznarić.

 

1. ogulinski FLASH MOB

Monotoniju kišnog dana na ogulinskoj tržnici danas je razbila jedna, za nas, neuobičajena aktivnost, točnije “Flash mob”. Naime, nešto nakon 10 sati ogulinskom tržnicom prolomio se najprije zvuk trube, a iz raznih smjerova na tržnicu su pristigli učenici zbrskog pjevanja ogulinske Osnovne glazbene škole, koja djeluje pri Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuarnić, pjevajući pjesmu “Kad se male ruke slože”. Iznenađena i zatečena lica prodavača, njihovih kupaca i prolaznika bila su dovoljna potvrda da je 1. ogulinski Flash mob uspio.

Naša ekipa privela je pred mikrofon “glavne krivce” za ovo događanje, a oni su ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, Blanka Poljak Franjković i voditelj ogulinske Osnovne glazbene škole Danijel Vučić. Što su rekli poslušajte u vijestima.

 

Prikazan film “Glavu dole ruke na leđa”

U Pučkom otvorenom učilištu Ogulin sinoć je održana projekcija dokumentarno igranog filma “Glavu dole ruke na leđa”. Film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. U filmu se hrvatski branitelji prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.
Po završetku projekcije publici se obratio Predrag Mišić Peđa, hrvatski branitelj s Mitnice. Okupljenoj publici se ispričao zbog potresnih priča hrvatskih branitelja i prikazane istine. “Nismo željeli proizvati nikoga, niti osuđivati. Ovo je naša istina.” – poručio je. Žalosno, kako je naveo, isti film HRT ne želi prikazati, a za zločine još nitko nije odgovarao.
Redatelj, scenarist i producent filma je Stipe Majić Pipe. Film je nastao 2018. godine.

Sutra je Svjetski dan šećerne bolesti

Svake godine 14. studenog obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Obitelj i šećerna bolest“. Cilj kampanje je podići svjesnost o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljeloga. Kampanjom se želi naglasiti važnost edukacije obitelji i oboljelih te uloga obitelji u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti.

Šećerna bolest poprima razmjere globalne epidemije i procjenjuje se da u svijetu trenutno  425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, a predviđa se da će do 2045. godine taj broj porasti na čak 629 milijuna oboljelih.
U Republici Hrvatskoj su 2018. godine registrirane 303 992 osobe sa šećernom bolešću, a iste godine od ove bolesti umrlo je 2 855 osoba. U Karlovačkoj županiji tijekom prošle godine registrirano je 10 296 oboljelih, a 122 osobe su umrle od šećerne bolesti.
Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tip2 koji se velikim dijelom može spriječiti provođenjem redovite tjelesne aktivnosti, zdrave i uravnotežene prehrane te promicanjem okoline zdravog življenja.
Svjetski dan šećerne bolesti sutra će biti obilježen i u našem gradu. Naime, u prizemlju Doma zdravlja Ogulin sutra će, od 8 do 10 sati, patronažne sestre mjeriti šećer u krvi i krvni tlak. Pozivaju se građani da se odazovu ovoj akciji, odnosno da izvrše kontrolu šećera i krvnog tlaka.

Prijavite se na obuku savjeta mladih

U prostorima vijećnice Grada Slunja u petak, 15. studenog, s početkom u 18 sati, bit će održana jednodnevna obuka članova savjeta mladih. Obuku organizira Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a namijenjena je županijskim, gradskim i općinskim savjetima mladih, ali i predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti, upravnim tijelima, službama, udrugama mladih i za mlade, vijećima učenika te zainteresiranoj javnosti općenito.

Program Obuke sastoji se tri modula: Sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave, Zakon o savjetima mladih te Odnosi izvršnih čelnika, predstavničkih tijela i savjeta mladih.

Pri izradi programa obuke nije se rukovodilo isključivo teorijom i zakonskim odredbama, već se željelo osigurati trajnu platformu za razmjenu iskustava i dobrih praksi koje mladi iz savjeta mladih, i brojnih organizacija koje rade s mladima, mogu razmijeniti i podijeliti sa svojim kolegama.

Obuku provode četiri trenera koji posjeduju veliko iskustvo u praksi te su posebno educirani za provođenje svih segmenata Obuke.

Prijaviti se može neograničeni broj sudionika, a više informacija možete dobiti od predstavnika Udruge gradova u RH, Maria Žuličeka, pozivom na broj 091/4668008 ili putem e-maila na adresu [email protected] .

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment