Vijesti 13.10.2020.

No comments

Ogulinski Stožer civilne zaštite podržao Odluke Stožera civilne zaštite RH

Nakon dužeg vremena, u prostoriji za sastanke HGSS Stanice Ogulin okupili su se članovi ogulinskog Stožera civilne zaštite. Sastanak je sazvao načelnik Stožera Mladen Porubić, a na sjednici je između ostalog bilo govora o provedbi Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, o prijedlogu mjera Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije te o definiranju objekta za izolaciju COVID-19 oboljelih za grad Ogulin, a sukladno uputi Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Tako je, gradski Stožer dao suglasnost, da i na našem području bude obavezno pravilno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima, poput trgovina, banaka, crkvi, pošte, ljekarni, zdravstvenih ustanova i slično), te u javnom prijevozu, osim u slučajevima propisanih ili preporučenih izuzeća. Tijekom odvijanja svih društvenih i javnih okupljanja (manifestacije, priredbe, vjerski obredi, izložbe i druga društvena i javna okupljanja) obavezno bi bilo pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno bi postalo pravilno korištenje maski za lice ili medicinskih maski.
Na vjenčanjima i svadbenim svečanostima moglo bi prisustvovati najviše 50 osoba. Na pogrebima bi moglo biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut ožalošćenima se ne bi izražavala bliskim kontaktom. Sportska natjecanja bi se i dalje mogla održavati, ali bez prisutnosti gledatelja.
Ova suglasnost bit će upućena na adresu županijskog Stožera civilne zaštite, kao i prijedlog odluke o definiranju objekta za izolaciju COVID-19 oboljelih za grad Ogulin. Ogulinski Stožer predlaže da to bude bivša upravna zgrada Poduzetničke zone Ogulin.
Inače, slijedeća sjednica Stožera bit će sazvana prema potrebi, a održati će se online.

 

Prvi slučaj zaraze u ogulinskom vrtiću

U Dječjem vrtiću Bistrac zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom. Potvrdila je to i ravnateljica vrtića Ivanka Turković. Jučer su joj to javili roditelji oboljelog djeteta, a ona je izvijestila epidemiologe, te se postupa u skladu s njihovim preporukama. Prostor vrtića danas je dezinficiran, ali stanje nije toliko ozbiljno, jer djeca u vrtiću nisu boravila od petka. Prema riječima ravnateljice Turković, koju smo ugostili u našem programu, iz prventivnih razloga jedna odgojna skupina djece i dvoje odgojitelja danas su ostali kod kuće, a već sutra se vraćaju u vrtić. Rad u ostalim skupinama odvija se normalno.

Gimnazija danas slavi 101. rođendan

Ogulinska Gimnazija i strukovna škola “Bernardina Frankopana” upravo danas slavi svoj 101. rođendan. Tim povodom se na Facebook profilu škole oglasio i ravnatelj škole Hrvoje Magdić.

U prigodnoj objavi, između ostalog, je naveo: “Početak novog razdoblja u povijesti ogulinske Gimnazije nije mogao proći dinamičnije, stresnije i neizvjesnije. Epidemija koronavirusa donijela je cijelom svijetu, pa i školi, nove izazove, funkcioniranje u drugačijim okolnostima, nastavničke, ali i ljudske izazove.
Nakon perioda nastave na daljinu i, možda i prvi put u povijesti škole, da je kraj školske godine prošao bez učenika u razredu, početak nove školske godine donio je organizaciju rada prema strogim epidemiološkim mjerama. Nema kabinetske nastave, učenici su uvijek u istom razredu, obavezna je dezinfekcija ruku, nošenje maski, postoji raspored ulazaka u školu i korištenja odmora. Novo normalno ili novo nenormalno.”

U nastavku je ravnatelj pobrojao sve uspjehe i rezultate koje su tijekom protekle školske godine ostvarili učenici i nastavnici ove ogulinske škole, a osvrnuo se i na planove za naredno razdoblje. Između ostalog, planira se opremanje i početak rada Regionalnog obrazovnog centra, pokretanje i priprema novih programa / smjerova (web dizajn, kuhar, asistent u marketingu), a namjera je započeti i energetsku obnovu zgrade škole što ovisi o aktualnim natječajima. Realizacija planiranog će, kako je naveo, ovisiti o okolnostima vezanim uz epidemiju koronavirusa, ali i o financijskim mogućnostima.

Prigodu je iskoristio i kako bi uputio riječi zahvale svim profesorima, administrativnom i tehničkom osoblju, roditeljima i učenicima škole na „zajedničkom putovanju nemirnim morem 2020. godine“.
“Zahvaljujem i Osnivaču, Karlovačkoj županiji, na brizi za školu, za rad na pripremi projektne dokumentacije za buduću energetsku obnovu zgrade.
Zahvaljujem i Gradu Ogulinu, kao i svim kolegama ravnateljima ogulinskih škola, ali i županijskih, i Učeničkog doma, na pomoći i suradnji.” – poručio je zaključno , između ostalog, ravnatelj Magdić.

I naša radijska ekipa slavljenicima upućuje rođendansku čestitku, uz želju da ostvare sve zacrtane planove.

20 je novih slučajeva zaraze u županiji

Današnje priopćenje Stožera civilne zaštite Karlovačke županije je poprilično šturo, a u njemu stoji: “U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 20 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Tri oboljele osobe korisnici su Doma za starije i nemoćne osobe s karlovačkog područja. Epidemiološka obrada je u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 499 osoba.”

Iz ovog priopćenja nije jasno s kojeg područja je preostalih 17 novooboljelih osoba, kao niti kakvo je trenutno satnje i koje mjere se trenutno poduzimaju u Domu za starije i nemoćne Sveti Antun u Karlovcu.

 

Robokracija u Centru za tehničku kulturu Ogulin

U sklopu Centra za tehničku kulturu Ogulin, u Pučkom otvorenom učilištu provodit će se program Robokracija Junior. Program je namijenjen djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole. Radi se o cjelogodišnjem programu koji će se provoditi od listopada 2020.g. do lipnja 2021., i to kroz jedan susret mjesečno u trajanju od 4 školska sata. Za prijavu nije potrebno predznanje, a cijena programa iznosi 250 kn mjesečno kroz 9 rata. Prijave se vrše putem poveznice koju možete pronaći na Facebook stranici Pučkog učilišta (https://forms.gle/3zXsop56vyMtewyf7), a više detalja o samom programu možete pronaći na web stranici https://www.robokacija.hr/ .

Inače, program Robokracija posjeduje 3 godine iskustva s preko 500 zadovoljne djece i roditelja, preko 1500 uspješno održanih radionica, 23 zadovoljna ravnatelja. Sadržaj programa je podržan od strane FER-a te od strane Rimac Automobila, a cilj mu je djecu osposobiti da budu samostalna i odgovorna za svijet u kojem živimo.

Više informacija možete dobiti i pozivom na roj 097 600 2050 ili putem elektronske pošte na adresu [email protected].

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment