Vijesti 13.05.2020.

No comments

Bjelin d.o.o. uskoro započinje izgradnju logističkog centra

U srijedu je župan Damir Jelić došao u obilazak tvrtke Bjelin u Ogulinu, kojom prigodom je direktoru “Bjelina” Stjepanu Vojiniću uručio građevinsku dozvolu za izgradnju novog logističkog centra, a potom i dvije tvornice u kojima će se izrađivati nova vrsta podnih obloga, koje se trenutno jedino proizvode u Švedskoj.

Inače, tvrtka Bjelin d.o.o. u Ogulinu ternutno zapošljava 330 ljudi.

Za realizaciju kompletne 1. faze ove investicije trebati će 3 godine, dok bi njezin prvi dio mogao biti gotov unutar godine dana. Do 2027. godine, prema riječima direktora tvrtke trebalo bi u potpunosti biti popunjeno svih 330.000 kvadrata prostora kojeg su kupili u Poduzetničkoj zoni Ogulin.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je zadovoljstvo što ovaj projekt, započet još 2017. godine, dolazi u novu fazu.
“Mi smo kao grad od samog početka surađivali sa tvrtkom Bjelin, izradili smo premetnu studiju, a pri kraju je i izmjena urbanističkog plana, te i dalje stojimo na raspolaganju.” – rekao je Domitrović.

Gradonačelnik Domitrović ovom se prigodom osvrnuo i na pitanje dostatnosti kvalificirane radne snage na našem području.

U obilasku su im se, inače, pridružili i saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, te zamjenici gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja.

 

 

Za projekte udruga iz gradskog proračuna 195.000 kuna

Krajem siječnja ove godine objavljeni su Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba iz područja socijalne skrbi, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih udruga od interesa za Grad Ogulin za 2020. godinu te Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi za 2020. godinu. Nakon što su udruge dostavile svoje zahtjeve za sufinanciranjem programa gradonačelnik Dalibor Domitrović je, temeljem izvješća Povjerenstva koje je provodilo evaluaciju dostavljenih zahtjeva, donio Odluke o raspodjeli sredstava proračuna Grada Ogulina kojima su utvrđeni iznosi potpora udrugama.

Iako su mnogi gradovi i županije, uslijed pandemije Covid-19, poništili takve ili slične javne pozive i natječaje, Grad Ogulin će, zbog važnosti koju udruge imaju za život zajednice, i ove godine izdvojiti sredstva za sufinanciranje njihovih programa. Međutim, planirana sredstva su, zbog mjera štednje uvedenih zbog pada gospodarske aktivnosti, smanjena s 605 tisuća kuna na 195 tisuća kuna. Osim zbog mjera štednje nekim udrugama su traženi iznosi umanjeni jer, zbog mjera Nacionalnog stožera vezanih uz pandemiju Covid-19, neće moći provoditi svoje programe u planiranom obimu.
Iznosi sredstava odobrenih pojedinim udrugama vidljivi su na web stranici Grada Ogulina.

Inače, o ovoj temi govorili smo u našem programu sa zamjenikom gradonačelnika Danielom Vukeljom koji nam je, između ostalog, rekao da su se na oba Javna poziva prijavile 53 udruge, a odobreno je 37 zahtjeva za sufinanciranjem programa. Udruge su putem prijava tražile gotovo dvostruki iznos, točnije milijun i 200.000,00, a u proračunu je za tu svrhu bilo planirano 605.000,00 kuna.

“Najteže posljedice koronavirusa po gospodarstvo su tek pred nama pa ćemo u budućem razdoblju morati uvoditi dodatne mjere štednje kako bi rashode pokrili s prihodima, osim ako država ne odluči na neki način pomoći gradovima i općinama. U ovakvim vremenima dolazi do izražaja važnost jakog gospodarstva, bez snažnog gospodarstva nema novaca niti za gradsku upravu, udruge i grad.
Na žalost, to nisu sve mjere štednje koje će Grad Ogulin morati poduzeti. Morati ćemo smanjiti sredstva za plaće u gradskoj upravi, gradskim tvrtkama i ustanovama. Neće biti isplate regresa, uskrsnice nisu isplaćene, racionalizirati će se tekući rashodi, a privremeno će se odustati od nekih projekata koji nisu financirani iz EU fondova. I svi ostali rashodi, osim onih najnužnijih, će se smanjiti na minimum ili potpuno ukinuti.
U biti će Grad ponovno morati provoditi gotovo iste mjere štednje kao 2017. godine, kad smo preuzeli vlasti i kad je utvrđen poznati manjak općih prihoda u iznosu od 3,1 milijuna kuna.” – poručio je zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.

Gradska uprava ponovno otvorena za prijem stranaka

Nakon popuštanja mjera od Nacionalnog stožere civilne zaštite Republike Hrvatske, gradska uprava Grada Ogulina ponovno je otvorena za prijem stranka.
Pri tome će se poštivati sve propisane epidemiološke mjere, i to na način da će portir na ulazu u zgradu ograničiti broj osoba koje mogu ući. Obavezna je dezinfekcija ruku, za što su u gradskoj upravi postavljeni dozatori sa dezinfekcijskim sredstvom, potom će građani biti upućeni u nadležnu gradsku službu.
Mole se građani da se i dalje pridržavaju svih mjera propisanih od strane Zavoda za javno zdravstvo te da budu odgovorni prema sebi i svima oko sebe.

U županiji do sada napravljeno 2007 testova na koronavirus

U Karlovačkoj županiji ni danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano oko 50 osoba, a do sada je pristiglo oko 40 nalaza i svi pristigli su negativni. Tijekom dana očekuju se rezultati i ostalih 10-ak uzoraka. Ukupno je u našoj županiji do sada testirano 2007 osoba. Tijekom dana bit će testirano još oko 40 osoba.

U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, a na kućnom liječenju i dalje se nalaze još 2 osobe. Inače, u Karlovačkoj županiji je od koronavirusa izliječeno 27 osoba.
U Općoj bolnici Karlovac trenutno se liječi 165 pacijenta. Kroz hitni ambulantni prijem pregledano je 185 osoba, a 1150 osoba pregledano je u redovnom ambulantnom pregledu.
Pod mjerama samoizolacije, kao kontakti oboljelih osoba, nalaze se 2 osobe.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment