Vijesti 13.03.2020.

No comments

U Ogulinu i u županiji nema oboljelih

U petak je održana sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite i to u proširenom sastavu, a njome je predsjedavao gradonačelnik Dalibor Domitrović. Sjednici stožera nazočili su i predstavnici susjednih nam općina Plaški, Josipdol, Saborsko i Tounj, ravnatelji pojedinih gradskih tvrki, predstavnici žurnih službi, ravnatelji ogulinskih zdravstevnih te odgojno obrazovnih ustanova.

Glavna tema bio je naravno koronavirus, a tijekom sjednice raspravljalo se o svim mjerama koje se poduzimaju i koje će biti poduzete kako bi se spriječilo širenje ovog virusa i na našem području. Na samom početku istaknuto je da stanje u Ogulinu, kao niti u ostaku Hrvatske nije alarmantno, te da nema potrebe za stvaranjem bespotrebne panike. U smislu provođenja mjera, trenutno smo u fazi prevencije pa je nužno poštivati sve naputke Nacionalnog stožara civilne zaštite. Apelira se na savjest građana te ih se poziva da se pridržavaju svih uputa koje stižu iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Odlična je vijest da za sada nema niti jednog oboljelog u Ogulinu, u ogulinskoj bolnici nitko nije u izolaciji, a oboljelih nema niti na području cijele Karlovačke županije. Bolnice su spremne za prihvat potencijalno zaraženih osoba, kao i medicinsko osoblje, a u ogulinskoj bolnici spremna su i 3 respiratora. Spreman je i jedan cijeli odjel za prihvat oboljelih. Posjete bolnicama su zabranjene, a ukoliko smatrate da imate simptome koronavirusa obratiti se možete telefonskim putem svom odabranom liječniku opće medicine.

Zdravstveni djelatnici ulažu krajnje napore kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, iako ih u određenim područjima manjka. Tako na razini županije imamo trenutno 3 epidemiologa koji rade 24 sata na dan i stoje svima na raspolaganju. U Karlovačkoj županiji imamo tek 4 sanitarna inspektora, od kojih je dvoje trenutno na bolovanju, ali unatoč tome ovi djelatnici ulažu sve moguće napore kako bi sve funkcioniralo u skladu sa zacrtanim ciljevima i mjerama prevencije.

Ravnateljica ogulinskog Doma zdravlja Zlata Kurelac je zatražila sve liječnike opće prakse da kontaktiraju svoje pacijente, za koje znaju da su boravili u Italiji, da se jave epidemiologu.

Nažalost, i dalje hara sezonska gripa, a svi građani koji posumnjaju da imaju koronavirus mogu telefonom kontaktirati dežurnog epidemiologa na broj 098/247-630.

Rečeno je kako u ogulinskim ljekarnama ponestaje sredstava za dezinfekciju, ali i ovaj problem će se nastojati što brže riješiti.

Sastanku Stožera nazočila je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Jelica Magdić koja je prisute izvjestila o pripremljenim mogućim scenarijima koji se sastoje od više faza. Pohvalila je rad Nacionalnog stožera civilne zaštite te resornog ministra Beroša, istakavši kako možemo biti zadovoljni do sada odrađenim poslom na prevenciji širenja koronavirusa.

Nazočni su se kroz raspravu dotakli i rada ugostiteljskih objekata na našem području, a donesen je zaključak da svaki vlasnik mora odlučiti da li će nastaviti s organizacijom većih događanja, a na građanima je da odluče žele li odlaziti u kafiće.

Istaknuta je važnost i uloga medija u cijeloj ovoj priči, pa tako i naših lokalnih koji će pravovremeno izvješćivati svoje slušatelje i čitatelje o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus.

Slijedeća sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina bit će održana ukoliko se za to ukaže potreba.

 

I na koordinaciji s ravnateljima o koronavirusu

Petak je u gradskoj upravi započeo redovitom koordinacijom gradonačelnika Dalibora Domitrovića sa ravnateljima i direktorima gradskih ustanova i tvrtki. Obzirom na trenutnu situaciju u zemlji i svijetu, ne čudi činjenica da se uglavnom raspravljalo o poduzimanju mjera sprječavanja pojavnosti koronavirusa.

“Trebali smo danas razgovarati o razvojnim projektima i ulaganjima, ali novonastala situacija sve mijenja. Stoga su s nama pročelnici i voditelji odsjeka, kako bi zajednički koordinirali sve daljnje akcije. Ne predviđa se dobar gospodarski scenarij, ali mi ćemo dati sve od sebe da gradske službe i ustanove normalno funkcioniraju” – istakao je u uvodnoj riječi gradonačelnik Domitrović. U nastavku je podsjetio na županijsku Odluku o odgodi svih javnih okupljanja, iz koje baš nije jasno tko se i gdje smije okupljati, a tko ne. Važno je ponovno naglasiti da se odgađaju sva kulturna, društvena i sportska događanja i natjecanja, a prilikom organizacije ukopa nužno je poštivati odluku županijskog Stožera civilne zaštite, koja nalaže privremenu odgodu javnih okupljanja na kojima sudjeluje više od 20 ljudi.
Prema riječima Bojana Prebežića iz Vodovoda i kanalizacije od ponedjeljka će biti zatvorena blagajna za naplatu vode, a sačinjen je i novi raspored rada djelatnika. Isto je najavila i Sanja Tomić iz Stambeno komunalnog gospodarstva, pa će se uplate moći vršiti u bankama, Fini ili pošti. Iz SKG-a ujedno mole korisnike da sve informacije iz ove gradske tvtke do daljnjeg zatraže putem telefona, a ne osobno dolaskom u njihove službene prostorije.
Gradonačelnik je nazočne ukratko upoznao sa reorganizacijom gradske uprave i novom sistematizacijom, te planom zapošljavanja, a direktori i ravnatelji iznijeli su aktualne situacije i planove za daljnji rad, ako to uvjeti budu dozvoljavali.
Spomenuta je potreba gradnje nogostupa na Novoj cesti i uređenje raskrižja kod Plodina, te zapošljavanje dimnjačara, s obzirom da u gradu taj posao obavlja samo jedan zaposlenik SKG-a, a samo od početka ove godine Javna vatrogasna postrojba bilježi čak 16 požara dimnjaka.
U Zavičajnom muzeju i Ivaninoj kući bajke se, nažalost, otkazuju grupne posjete, a u Pučkom otvorenom učilištu nastavlja se rekonstrukcija zgrade i priprema niz obrazovnih programa.
U prostorijama Radio Ogulina i dalje su u tijeku radovi na uređenju i opremanju studija, koji bi trebali biti dovršeni do 4. travnja, kad će se obilježiti 55. rođendan radija. Direktorica Dubravka Vuković istaknula je da zaposlenici radija prate situaciju na terenu i na raspolaganju su slušateljima, kojima će se u nedjelju, u izvanrednoj emisiji “Oči u oči” obratiti gradonačelnik Dalibor Domitrović.

 

Od ponedjeljka nema nastave, a neće raditi ni vrtići

Od ponedjeljka se u hrvatskim osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava, pa tako i u našem gradu. Dio je to mjera kojima se nastoji smanjiti širenje koronavirusa, a ova odluka, koju je obznanio premijer Andrej Planković, bit će na snazi naredna dva tjedna. Ista odluka odnosi se i na faklutete te dječje vrtiće.

Premijer je kazao da će se primijeniti model po kojemu će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije, a za više razrede organizirat će se online nastava.

Prema informacijama kojima raspolažemo, nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj se nema tko brinuti, ali nastava se obustavlja na dva tjedna.

Od ponedjeljka neće raditi niti ogulinski Dječji vrtić Bistrac, a to znači da se neće održavati niti poslijepodnevni programi predškole, igraonice i produženog boravka. U vrtić mogu doći djeca o kojoj se nema tko brinuti, ali roditeljima je upućen apel da to ne čine ukoliko se doista ne radi o prijekoj potrebi.

Roditeljima i djeci savjetujemo da prate objave na web i Facebook stranicama ogulinskih odgojno obrazovnih ustanova na kojima će se redovito objavljivati sve informacije te linkovi za on-line praćenje nastave. Sve će pratiti i naša radijska ekipa.

 

Grad Ogulin obustavlja isplatu poticaja

Iz gradske uprave primili smo obavijest u kojoj stoji:

“Obavještavamo poljoprivrednike, poduzetnike i obrtnike da je Grad Ogulin, radi najavljene recesije uzrokovane korona virusom i neizvjesnosti punjenja proračuna, do daljnjega zaustavio isplate poticaja u privredi i poljoprivredi. Zahtjevi se do daljnjega neće zaprimati.

Također obavještavamo građane da je stožer Civilne zaštite Karlovačke županije donio odluku do se daljnjega odgađa javno izlaganje o Studiji o utjecaju na okoliš obilaznice Grada Ogulina predviđeno za 17. ožujka 2020. godine.”

Prijave za ovogodišnji OGFB traju još par dana

Turistička zajednica Grada Ogulina još samo par dana prima prijave programa za ovogodišnji, petnaesti po redu Ogulinski festival bajke koji će se održavati od 12. do 14. lipnja na poznatim festivalskim scenama.
Iz TZ Ogulina pozvali su sve zainteresirane da podnesu prijavu sadržaja kojim se žele predstaviti na Ogulinskom festivalu bajke. Prijaviti se mogu profesionalni ili amaterski umjetnički program ili kreativnu radionicu putem dostave odgovarajućeg obrasca, isključivo elektroničkom poštom, u za to predviđenom roku.
Rok za prijavu programa 15.03.2020. a e-mail za prijavu: [email protected] . Nakon isteka roka prijave, organizator će izvršiti selekciju prijavljenog sadržaja te će o rezultatima odabira obavijestiti sve prijavitelje.
Sve potrebne dokumente možete pronaći na stranicama TZ Grada Ogulina.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment