Vijesti 12.11.2019.

No comments

Još jedna tužna obljetnica stradavanja Saborskog

Brojni mješatni Saborskog i njihovi gosti danas su se prisjetili najtužnijeg dana u povijesti ove male općine. Naime, prigodnim programom obilježena je 28. obljetnica sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu.

Naime, 12. studenog 1991. godine srpski napadači, JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija, probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.

Ovogodišnji program obilježavanja sjećanja na događaje u Saborskom započeo je okupljanjem kod škole, nakon čega se u povorci krenulo do spomen obilježja, gdje su brojna izaslanstva upalila svijeće i položila vijence svim žrtvama Saborskog. Među njima su bili predstavnici vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnici i gradonačelnici gradova i općina, te Saborčani.

Potom je služena sveta misa koju je predvodio biskup u miru Dr. Mile Bogović, a sve je završeno druženjem u prostorima škole u Saborskom.

Nažalost, žrtve Saborskog i ovog su puta ignorirali predstavnici politike i medija. U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović došao je general Mladen Markač, ministar Tomo Medved poslao je svog pomoćnika, a u ime Karlovačke županije vijenac je položio predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić.

Osim Radio Ogulina, Tv 4 rijeke i OGportala, drugi mediji nisu pokazali zanimanje za ovu obljetnicu, kao ni mnogo puta do sada. A žrtve bi sve trebale biti iste, bez obzira na mjesto stradanja.

 

 

 

U Pučkom upriličen Dan sjećanja Saborsko

Uoči 28. obljetnice sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu, sinoć je u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin, po drugi put, upriličen Dan sjećanja Saborsko. O ratnim strahotama govorili su hrvatski branitelji Joso Sabljak i Robert Matovina, a moderator je bio Dubravko Dragičević. Prije svjedočanstava, prikazan je video prilog o protjerivanju Saborčana, snimljen u ogulinskom Učeničkom domu. Uz Saborčane i zainteresirane Ogulince, skupu su nazočili ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja.

Po završetku skupa, sudionici su kod spomenika na Trgu hrvatskih rodoljuba zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje u Domovisnkom ratu.

 

Raspisan gradski natječaj za stipendije

Stručna služba Grada Ogulina objavila je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Ogulina za školsku/akademsku godinu 2019./2020. Tri su kategorije stipendiranja: stipendije po osnovi darovitosti, po osnovi deficitarnosti zanimanja, te po osnovi slabijeg socijalnog stanja. Učenici i studenti se mogu javiti samo na jednu listu. U školskoj godini 2019./2020. dodijelit će se ukupno 20 stipendija učenicima i to: 6 stipendija za darovite učenike, 8 stipendija za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanja, te 6 stipendija za učenike slabijeg socijalnog stanja.

U akademskoj godini 2019./2020. dodijelit će se ukupno 21 stipendija studentima i to: 7 stipendija za darovite studente, 7 stipendija za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja, te 7 stipendija za studente slabijeg socijalnog stanja. Visina stipendije za učenike iznosi 500,00 kuna , a za studente 700,00 kuna. Odobrena stipendija isplaćivat će se mjesečno za redovnu školsku, odnosno redovnu akademsku godinu.
Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije nemaju učenici, odnosno studenti koji se obrazuju uz rad i studenti poslijediplomskog studija.

Zahtjevi za dodjelu stipendija podnose se Povjerenstvu za stipendiranje učenika i studenata do 22. studenog 2019. godine. Za sve potrebne informacije kandidati se mogu obratiti u Stručnu službu Grada Ogulina na broj telefona 659-036, 532-198 ili 522-612. Tekst natječaja kao i obrazac za prijavu kandidati mogu pronaći i na Internet stranici Grada Ogulina www.ogulin.hr .

Ogulin prezentiran u projektu Excover

Zavičajni muzej Ogulin danas su posjetili djelatnici Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije i njihovi suradnici, koji zajednički rade na realizaciji projekta Excover. Projekt je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020.
Cilj projekta je otkrivati skrivene turističke bisere, povećati broj turista u skladu s kulturnim i prirodnim potencijalom te smanjiti turističku sezonalnost i postići ravnomjerniji raspored turističkih dolazaka.
Upravo danas je došao red na prezentaciju Ogulina. Ovom prigodom snimljen je kratki video intervju i prizori iz Zavičajnog muzeja Ogulin kojima se želi prezentirati čari ogulinskog kraja te privući turiste da skrenu s ustaljenih turističkih ruta i otkriju naš grad te njegove ljepote i vrijednosti.

Foto:ZMOg

Večeras pogledajte film “Glavu dole, ruke na leđa”

U konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta večeras imate priliku pogledati dokumentarni film “Glavu dole ruke na leđa”.

Ovaj dokumentarni film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Ukršteno pratimo te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje. Putem iskaza samih branitelja pratit ćemo u filmu zadnje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Pratit ćemo njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima, te nesretne sudbine tih ljudi.
Ovaj film donosi detaljan prikaz svakodnevnog života zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma, obradit će izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

Režiju, scenarij i produkciju filma potpisuje Stipe Majić Pipe, koji će večeras i osobno pozdraviti ogulinsku publiku. Na projekciju će doći i bivši zatvorenik logora u Srbiji Predrag Mišić, a nakon projekcije publika će imati priliku postavljati pitanja.

Projekcija filma počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment