Vijesti 12.10.2020.

No comments

Radovi na vodoopskrbnom sustavu u općini Saborsko polučili dobre rezultate

Krajem mjeseca kolovoza započeli su radovi na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu Saborsko, a prema sklopljenom Okvirnom sporazumom sa tvrtkom IMGD d.o.o. iz Samobora.
Radovi su trenutno u viskom stupnju gotovosti, a koliko je za tu svrhu izdvojeno novca te tko financira spomenute radove doznali smo od direktora ogulinske tvrtke Vodovod i kanalizacija Bojana Prebežića.
Radovi se odvijaju prema planu, a direktor Prebežić ne krije zadovoljstvo odrađenim poslom .
Po dovršetku cijelog ovog projekta, naglašava naš sugovornik, mještani općine Saborsko će imati funkcionalnu i kontinuiranu isporuku kvalitetne pitke vode, a otvorit će se i nove mogućnosti za vodoopskrbu drugih naselja, za što je još potrebno napraviti idejni projekt i plan vodoopskrbe.

 

Ogulin danas bez novooboljelih

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježena su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o dva mlađa muškarca, jedan je iz Draganića, a jedan iz Ozlja.
Tijekom epidemiološke obrade utvrđeno je da neki od ranije prijavljenih pozitivnih slučajeva ne žive u Karlovačkoj županiji, te je ukupno do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 479 osoba.
U Općoj bolnici Karlovac je hospitalizirano 20 osoba, od kojih su 2 osobe teškog zdravstvenog stanja. Jedna ženska osoba srednje životne dobi nalazi se na respiratoru i to je prva osoba koja je stavljena na respirator u OB Karlovac, a jedna muška osoba prima kisik visokog postotka. Za obje osobe dogovara se transport u klinike u Zagrebu. U samoizolaciji se nalaze 343 osobe.
Što se tiče stanja u školama na području županije, na današnji dan, utvrđeno je da je 5 učenika te 2 djelatnika osnovnih škola pozitivno na koronavirus. U srednjim školama evidentirano je 4 oboljelih učenika, kao i 2 zaposlenika. 110 učenika osnovnih te 143 učenika srednjih škola u županiji se nalaze u samoizolaciji. Mjerama samozolacije obuhvaćena su 4 razredna odjela osnovnih te 4 razredna odjela srednjih škola na području naše županije.

Obilježili Međunarodni dan djevojčica

Jučer je, kreativnom radionicom u Društvu Naša djeca Ogulin, obilježen Međunarodni dan djevočica, a bila je to ujedno i posljednja aktivnost u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u našem gradu. Radionicu je osmislila Ljerka Salopek Bacanović, a djevojčice su crtale, izrađivale označivače stranica, te plele narukvice prijateljstva, a bilo je vremena i za igranje.

Inače, u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u petak je, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin, zasjedalo i Dječje gradsko vijeće grada Ogulina. 1. sjednicu V. saziva Dječjeg gradskog vijeća grada Ogulina je vodila predsjednica Nika Vučić.

Mali gradski vijećnici su pred sobom imali 4. točke dnevnog reda, a sve se odvijalo pod budnim okom voditeljice i mentorice Ljerke Salopek Bacanović, te predsjednice ogulinskog Društva Naša djeca Ljiljane Kaurić. Tijekom sjednice su, između ostalog, podnesena izvješća o provedenim aktivnostima, izvješće o aktivnostima u Dječjem tjednu 2020.g., a govora je bilo i o planu rada za naredno razdoblje.

Prezentirani su i rezultati ankete provedene u razredima koje pohađaju učenici gradski vijećnici, a na temu kako djeca i mladi doživljavaju epidemiološke mjere te kako su one utjecale na njihov život. Anketirano je 126 učenika, u dobi od 11 do 16 godina, a velika većina se izjasnila da je prihvatila epidemiološke mjere te da ih poštuje, online nastavu većina smatra zahtjevnijom, a većina anketiranih se ne boji zaraze koronavirusom.

Tijekom sjednice doznali smo i da je nekadašnja članica Dječjeg gradskog vijeća grada Ogulina Gabrijela Ivanjko postala jedna od 11 mladih UNICEF-ovih ambasadora. “Projekt mladih ambasadora za prava djece i mladih Europske unije je projekt kojemu je glavna ideja uključiti nas mlade u određene procese koje se tiču odluka koje su nam važne.” – poručila je ogulinskim mladim gradskim vijećnicima, putem video poruke, sama Gabrijela poželjevši im puno uspjeha u radu.

Sjednicu Dječjeg gradskog vijeća sa zanimanjem su pratili i gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, te predsjednica ogulinske Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost” Dragica Luketić. U svom obraćanju, i gradonačelnik Domitrović i predsjednica Udruge Luketić, čestitali su mladim gradskim vijećnicima na odrađenim aktivnostima, uz želju da im i daljnji rad bude tako plodonosan.

Apel Stožera civilne zaštite Karlovačke županije

S obzirom na učestale nejasnoće, Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije ponavlja obavijest za sve osobe koje se idu testirati na COVID-19.

Tako navode:
“Nalazi osoba koji su na testiranje došli temeljem uputnice liječnika dostavljaju se elektronskim putem tom istom liječniku. Prostor za DRIVE IN testiranje predviđen je isključivo za uzimanje uzoraka, a ne za dobivanje informacija. Kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve i ometao rad liječnika prilikom testiranja građana, molimo još jednom da se svi pridržavaju uputa dobivenih od ZZJZ Karlovačke županije. Također, želimo obavijestiti građane da će ih, ukoliko su pozitivni na COVID-19, odmah po saznanju obavijestiti nadležna osoba iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Za sve informacije molimo nazvati liječnika obiteljske medicine, a detaljne upute o samom postupku možete pronaći na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Tim povodom Stožer CZ KŽ donio je nalog prema kojemu se svim liječnicima obiteljske medicine i koncesionarima u sklopu Domova zdravlja na području Karlovačke županije nalaže da vrše pojačanu i kontinuiranu skrb za svoje pacijente u socijalnim u ustanovama socijalne skrbi. Također, dužni su pružati svu pomoć svojim pacijentima u vidu pravovremenog upućivanja i obavještavanja o provedenim testiranjima na prisutnost virusa SARS-CoV 2 te ostvarivati kontinuiranu suradnju sa svim uključenim službama u borbi protiv epidemije bolesti COVID 19.”

 

Tijekom vikenda utvrđen 321 prekršaj u prometu

Tijekom proteklog vikenda, odnosno od 9. do 11. listopada, na području Policijske uprave karlovačke provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i sankcioniranje prekršaja.

Utvrđen je 321 prekršaj, a od toga se 23 prekršaja odnose na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 105 na prekoračenje brzine kretanja vozila, 57 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te 24 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 50-godišnjeg vozača osobnog automobila u Slunju, a iznosila je 2,59 promila. Najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila je 110 km/h na državnoj cesti DC 1, na dijelu prometnice gdje je ograničenje 70 km/h.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment