Vijesti 12.09.2019.

No comments

O programu proslave

Današnji program proslave Dana grada, prema rasporedu, jutros je nastavljen kreativnom kolonijom Gradskog društva Crvenoga križa, Dnevnog boravka  za starije Ogulin, na Šmitovom jezeru. Prilikom otvorenja izložbe, pozdravne riječi nazočnima su uputili ravnateljica Crvenog križa Valentina Bartolović, predsjednica Crvenog križa Karlovačke županije Branka Hastor, te gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Program proslave, od 17,00 sati, donosi radionicu „Elektronika – osnovni dijelovi strujnog kruga“, Društva pedagoga tehničke kulture, u Centru za tehničku kulturu Pučkog otvorenog učilišta, a od 18,30 sati – bit će služena misa trodnevnica povodom blagdana Uzvišenja Svetoga Križa. U 20,00 sati možete besplatno pogledati kazališnu predstavu „ Muškarci su s Marsa, a žene su s Venere“ čiji je pokrovitelj Grad Ogulin. Predstava će se održati  u Školskoj sportskoj dvorani, kraj Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić.

 

Festival Ogulinskog zelja, i Crosir festival.

U petak, u 10 sati, u dvorištu Frankopanske kule bit će otvoren dvodnevni Festival Ogulinskog zelja, te Crosir festival. Festival je jedna u nizu aktivnosti u sklopu proslave Dana grada Ogulina. Bogat program Festivala odvijat će se na dvije lokacije – centralno događanje održavat će se na trgu kod Golubice u Ogulinu, dok će se bogati sadržaji za djecu odvijati u Frankopanskom kaštelu. U sklopu festivala bit će, između ostalog, i stručnih predavanja. Kruna prvog dana festivala bit će koncert grupe Sound source, a on će se održati u dvorištu Frankopanske kule s početkom u 20 sati.

U subotu ćete u Parku kralja Tomislava, od 10 sati, na izložbeno – prodajnim štandovima imati priliku kušati i kupiti poljoprivredne i ostale proizvode lokalnih proizvođača. Na Crvenom igralištu, od 11 sati, imate priliku razgledati izložbu pasa mješanaca. Od 13 sati bit će upriličena promocija domaćih jela od kiselog zelja, te besplatan ručak za građane. U 14 sati počinje koncert Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin, a od 16 sati i 30 minuta natjecanje domaćica u pripremi ogulinskih masnica.
Organizatori ovog događanja, među ostalima, su LAG Frankopan i Grad Ogulin.

Kompletan program Festivala Ogulinskog zelja možete pronaći i pogledati na našoj web stranici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Javni poziv

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je otvoreni javni poziv u okviru  „Programa za financiranje projekta lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na  područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina na područjima lokalne samouprave“ za 2019. godinu u vrijednosti od 7.500.000,00 kuna.

Ovaj natječaj namijenjen je isključivo OPG-ovima, na područjima lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5% u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina prema Popisu stanovništva iz 2011. godine. Cilj poziva je povećanje prihoda, ostanak na gospodarstvu te smanjenje nezaposlenosti kao i socio-ekonomsko osnaživanje nacionalnih manjina.

Kako bi bio prihvatljiv, prijavitelj točnije OPG mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika u trenutku objave natječaja, imati podmirene financijske obaveze prema državnom proračunu Republike Hrvatske, ekonomsku veličinu od 500 do 4.999 EUR te sjedište u jednoj od prve četiri skupine jedinica lokalne samouprave prema vrijednosti indeksa razvijenosti. Na popisu jedinica lokalne samouprave, među ostalima, nalaze se i Plaški, Josipdol, te Vojnić.

Najviša visina potpore koja se može dodijeliti je 60.000,00 kuna, uz intenzitet potpore do 100%. Prijave traju do 26. rujna stoga požurite jer vremena ima malo. Kompletan javni poziv možete pronaći na web stranici Eufondovi.hr.

 

Stipendiranje učenika

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ovih je dana objavilo poziv za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima tijekom nove školske godine. Ovaj otvoreni javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica.

Iznos potpore koji se može dodijeliti je 1.500,00 kuna po učeniku mjesečno, za školsku godinu
2019./2020.. Intenzitet potpore je 100%, a sredstva za odobrene potpore isplaćivati će se korisnicima u dva obroka.
Prijava za dodjelu bespovratne potpore podnosi se putem pripadajućeg Prijavnog obrasca, a njega, kao i svu potrebnu dokumentaciju možete pronaći na web stranici Minisatrstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Prijave se zaprimaju do 31.10. ove godine.

 

U gradskoj knjižnici

Večeras će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici, ogulinskoj publici, predstaviti jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih stručnjaka na polju fitoterapije i aromaterapije u Hrvatskoj i šire, dr. sc. Stribor Marković. Tom će prilikom održati predavanje i predstaviti svoju najnoviju knjigu “Priče iz šume Striborove”, za koju je sam rekao da je nastala iz čiste znatiželje, u želji da u čitateljima probudi znatiželju.
Knjiga donosi pet stotina stranica literarne šetnje kroz biljke koje su inspirirale lijekove i navike koje danas poznajemo, kroz otkrića bitnih za našu fiziologiju i važnosti mikroorganizama u našem životu.
Autor u knjizi govori i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Knjiga sadrži i tekstove o rijetkim, zanimljivim biljkama koje vrijedi upoznati i otkriti njihova brojna svojstva. Početak predstavljaja najavljen je za 19 sati.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment