Vijesti 12.06.2020.

No comments

U ogulinski Dom zdravlja uloženo preko 3 milijuna kuna

U protekle 3 godine u Dom zdravlja Ogulin uloženo je preko 3 milijuna kuna. To su podaci koje je iznesla ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac prilikom posjete predstavnika županije ogulinskom Domu zdravlja.

“Najnovija investicija je uređenje sanitarnih čvorova u vrijednosti 545 tisuća kuna, a sredstva su osigurana kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Također dovršena je i izmjena stolarije, točnije 67 prozora koji su zamijenjeni s novim energetsko učinkovitim, vrijednosti 520 000 kn, dobivenih dijelom iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te decentraliziranim sredstvima Karlovačke županije, a projekt je uvršten u županijski program projekata “407 za 047 županiju” istakla je ravnateljica Kurelac. Zahvaljujući potpori Karlovačke županije realizirana je kupnja nekretnine za potrebe Doma zdravlja Ogulin u vrijednosti 492 000kn.
Vlastitim sredstvima, osiguranim od ušteda u Domu zdravlja Ogulin kupljeno je novo sanitetsko vozilo za 560 000kn.

Kroz projekt KAŽU zdravlje, kojim je inače osigurano poboljšanje uvjeta pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja Karlovačke županije (Dom zdravlja Karlovac, Ogulin, Duga Resa, Slunj, Ozalj i Vojnić) , a sve kroz ulaganje u građevinske adaptacije u navedenim domovima zdravlja, nabavljena je vrijedna oprema za Dom zdravlja Ogulin, vrijednosti oko 800 tisuća kuna. Najvažniji su ultrazvučni uređaji za pedijatriju i ultrazvuk abdomena i ortopan. Time će se omogućiti pacijentima iz ogulinskog, ali i šireg područja da ne moraju više odlaziti na preglede u udaljena mjesta, a posebno će biti od koristi roditeljima s malom djecom koji će dijagnostičke preglede moći obavljati u Ogulinu. Potrebno je još spomenuti i specijalističko usavršavanje liječnika obiteljske medicine, za što je osigurano oko 900.000 kn.

 

Misama i procesijama vjernici slavili Tijelovo

Jučer, na blagdan Tijelova, u župnoj crkvi Sv. Križa, ogulinski župnik Josip Štefančić  služio je svetu misu, nakon koje je održana  procesija središtem grada. U procesiji su bili brojni građani, predstavnici tvrtki i institucija, mladi, članovi dobrotvornih podupirućih društava i ostalih udruga.

Tijelovo je obilježeno i u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, gdje je slavljena Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. U jutro, od 8 sati i 30 minuta, služena je Sveta misa, nakon koje je održana procesija u kojoj su sudjelovali župljani ove župe. Svetu misu služio je fra Petar Grubišić.

 

Od ponedjeljka će biti omogućene posjete pacijentima ogulinske bolnice

Od zamjenice ravnatelja ogulinske bolnice dr. Helene Hlavač doznajemo da će posjete bolesnicima koji se nalaze na liječenju u ogulinskoj bolnici biti dozvoljene od 15. lipnja, uz pridržavanje posebnih epidemioloških mjera preporučenih od strane HZJZ.
Svi posjetitelji će na ulasku u bolnicu morati proći trijažu koje provodi educirano medicinsko osoblje (mjerenje tjelesne temperature, uzimanje epidemiološke anamneze, ispunjavanje obrasca). U slučaju da tjelesna temperatura prelazi 37,2 stupnja C ,posjetitelji neće moći ući u bolnicu. Posjetitelji uz pratnju medicinske sestre odlaze u planiranu posjetu uz dezinfekciju ruku pri ulasku i izlasku s odjela.
Predviđeno vrijeme posjeta je radnim danom i danima vikenda od 15 -17 sati, s tim da se preporučuje da pacijentu u posjetu u jednom danu dođe jedna bliska osoba te da se ne zadržava duže od 15 minuta, izuzev posjeta na dječjem odjelu gdje se uzimaju u obzir specifičnost dobi i potrebe pojedinog djeteta. U bolesničkoj sobi ne mogu istovremeno biti posjete od više bolesnika, već je taj broj ograničen na jednu posjetu. Iz ogulinske bolnice ujedno napominju da je obavezno nošenje maske za sve posjetitelje !!!
“Molimo sve posjetitelje našim bolesnicima da poštuju upute medicinskog osoblja te da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.” – poručili su iz ogulinske bolnice.

 

Sutra će na Kneji biti otkrivena spomen ploča

Sutra Moto klub “Vještice” organizira otkrivanje spomen ploče u znak sjećanja na Radmilu i Josipa Špehara, a povodom 1. godišnjice smrti Radmile Špehar.

Naša “teta Rada” kako su je svi od milja oduvijek zvali, rođena je 2. kolovoza 1933. godine u Zagrebu, u mnogobrojnoj obitelji prosvjetnih radnika. Nakon završetka srednje fiskulturne škole, 1953. godine dobila je svoje prvo zaposlenje u ogulinskoj gimnaziji. I od tada počinje njena ljubav s Ogulinom. Tijekom života učila je i radila, stekla zvanja nastavnika i fizioterapeuta. Usavršavala je svoje znanje i stručnost, završavajući razne seminare i tečajeve, kao npr. seminar za voditelja sportske rekreacije, tečaj za obuku skijaških početnika, tečaj za obuku neplivača i mnoge dr. A svaki trenutak, 70 godina, i više, znajući da je bila aktivna sportašica u srednjoj školi, posvetila je sportu i sportskoj rekreaciji.
Kroz cijeli radni vijek radi s djecom izvan nastave, kroz slobodne aktivnosti, sportske klubove ili školu plivanja. Sedamdesetih godina aktivno sudjeluje u osmišljavanju sportske rekreacije u tadašnjoj Republici Hrvatskoj, te istovremeno konkretno provodi rekreativne aktivnosti u Ogulinu.
Nositelj je mnogih aktivnosti, od izgradnje objekata do organiziranja sportskih natjecanja i okupljanja sportaša. Usmjerila je mnoge sportaše i pripremila nekoliko kandidata iz Ogulina za prijemni ispit na kineziološkom fakultetu.
Od 1953.-1962. godine bila je načelnica DTO Partizan u tadašnjem kotaru i općini Ogulin, u kojem uvodi i druge sportove (osim gimnastike): rukomet, odbojka, košarka i atletika, a to je bio temelj za osnivanje sportskih klubova.
Od 1954. do 1958. godine pomaže pri izgradnji kuće na Kleku. U njezinoj organizaciji školska djeca i građani nosili su na Klek građevni materijal, pribor i električni kabel.
U razdoblju 1953. do 1963. godine organizira izgradnju nekoliko igrališta.
To je izgradnja polivalentnog igrališta uz dvoranu tadašnjeg «Partizana», poznatog pod nazivom «crveno igralište». Isto tako inicijator je i organizator izgradnje igrališta uz «staru gimnaziju» i današnju Prvu osnovnu školu. Na današnjem pomoćnom nogometnom igralištu Radmila i njezini neumorni mali pomagači-učenici, izgradili su polivalentno igralište za rukomet, odbojku, košarku i atletiku, s potrebnim terenima (jame za skok u dalj i u vis, sprinterska staza, bacački tereni).
Sve je to napravljeno izvan radnog vremena, bez novčane nadoknade, uz razvijanje radnih navika i ljubavi za sport kod djece.
Punih 25 godina organizira školu plivanja u Selcu, Fažani i Privlaci, te je na taj način naučila plivati preko 3 000 djece, a ujedno im omogućila da usvoje vrijednosti zajedništva i druženja
Od 1975. do 1985. godine stručni je suradnik u tadašnjem Republičkom savezu sportske rekreacije, čime je znatno doprinijela promociji Ogulina.

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment