Vijesti 12.02.2020.

No comments

Održan sastanak na temu speleoloških istraživanja

U gradskoj upravi održan je sastanak vezan uz popločavanje kolnog ulaza u Stari grad Ogulin i daljnje postupanje sa špiljskim otvorom, pronađenim tijekom arheoloških istraživanja temelja broda nekadašnje crkve sv. Bernardina.

Sastanku su nazočili gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović, speleolog Dalibor Paar, nadležna konzervatorica Sonja Kočevar, projektant Boris Vučić Šneperger i v.d. ravnateljice Zavičajnog muzeja Ogulin Ana Krznarić.

Zaključci sastanka usmjereni su ka daljnjem istraživanju špiljskog otvora i izradi idejnog plana njegove prezentacije, kako bi postao otvoren za javnost, dok će se paralelno izrađivati projekt popločavanja koji neće uključivati površinu oko špiljskog otvora, ali će u prezentacijskom smislu uključivati isticanje temelja broda crkve sv. Bernardina.

 

Uređuje se dječje igralište u gradskom parku

Nastavljeni su radovi na uređenju dječjeg igrališta u Parku kralja Tomislava.
Kao što je bilo najavljeno, a s obzirom da to povoljni vremenski uvjeti omogućavaju, u glavnom gradskom parku su započeli radovi na izmjeni podloge na dječjem igralištu. Uklanjaju se truli drveni stupići i dotrajala, neadekvatna gumena podloga koja će biti zamijenjena novom.
Umjesto gumenih segmentnih ploča nova podloga će biti također fleksibilna, ali monolitna. Na mjestima gdje je veća opasnost od pada sa sprava podloga će biti debljine 10 cm, a 4,5 cm na ostalim površinama igrališta.
Uz rub parka, uz državnu cestu D42, postavit će se zaštitna ograda koja će onemogućiti istrčavanje djece na ovu prometnicu i učiniti njihovo igranje sigurnijim.

 

Darivali sugrađane povodom Valentinova

Ove srijede na Trgu Petra Stipetića aktivne su članice Zajednice žena HDZ Katarina Zrinski Ogulin, ali i ogulinske Udruge Perunika.
Radilo se o dvije potpuno zasebne akcije, ali obje su upriličene povodom nadolazećeg Valentinova. Tako su članice HDZ-ove Zajednice žena “Katarina Zrinski” Ogulin sugrađane darivale suhim keksima u obliku srca s prigodnim porukama.
Nešto prije njihove, započela je i akcija članova Udruge Perunika. Oni su, pak, sugrađanima pripremili male paketiće lavande u obliku srca. U zamjenu, i vi ste njih mogli darivati dobrovoljnim prilozima, koji će potpomoći njihov daljnji rad.
Članovi Udruge Perunika i za slijedeću srijedu najavljuju novu akciju. Naime, na istoj lokaciji planiraju provesti akciju prikupljanja plastičnih čepova. Podsjećamo, radi se o plemenitoj akciji pod nazivom Plastičnim čepovima do skupih lijekova. Ukoliko ste čepove sakupljali tijekom proteklih mjeseci upravo za ovu akciju, moći ćete ih predati članicama udruge na Trgu Petra Stipetića. Čepovi će tijekom ožujka biti odvezeni u Čakovec, gdje će biti isporučeni Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske.

 

 

Više gripoznih u županiji, ali manje u Ogulinu

6. tjedan praćenja broja prijava oboljelih od gripe donio je podatke o porastu broja oboljelih na području Karlovačke županije.
Naime, prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, u vremenu od 3. do 9. veljače, ukupno je 221 osoba zatražila liječničku pomoć zbog gripe. Podsjećamo, tjedan ranije oboljelih je bilo 164, a prednjačio je Ogulin, gdje je bilo evidentirano 97 novooboljelih.

Ovaj put najviše oboljelih evidentirano je u Karlovcu, njih 122. Na drugom mjestu našla se Duga Resa sa 53 oboljelih, dok ih je u Ozlju bilo 35.

Čini se kako je gripa ovaj put malo zaobišla naš grad, jer se Ogulin ovaj put našao na 4. mjestu sa 6 oboljelih. Jedan slučaj manje prijavljen je u Slunju, dok u Vojniću nitko nije zatražio liječničku pomoć zbog borbe sa gripom.

Inače, do 11. veljače u Karlovačkoj županiji ukupno su prijavljena 523 slučaja oboljelih od gripe. Ta je brojka pretpostavljamo bila i daleko veća, jer se inače mnogi ne odlučuju na traženje liječničke pomoći kako bi pobjedili gripu.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment