Vijesti 11.11.2019.

No comments

Ekološko društvo Ogulin nastavlja s radom

Ekološko društvo Ogulin osnovano je pred niz godina, točinje 1997. godine, ali u posljednje vrijeme njihove su aktivnosti zamrle. S obzirom na primjenu novih zakonskih obveza, morala se donijeti odluka- ili će se društvo “ugasiti” ili će se donijeti novi Statut i obnoviti rad Ekološkog društva.
Nekolicina entuzijasta, među kojima je velik broj mladih, odlučili su da će nastaviti s radom.
Tako je u petak u Domu obrtnika, pod predsjedanjem Daniela Vukelje,  održana skupština Ekološkog društva. Nakon izbora radnih tijela, usvojen je Statut, te se prišlo izborima.
Za predsjednicu društva izabrana je Veronika Vučić, za prvu zamjenicu Nika Gračanin, a za drugog zamjenika Leonardo Turkalj.
U Nadzorni su odbor izabrani Ana Grdić, Darija Stipišić Polić, te Tina Trivanović. Likvidator udruge, što se po zakonu mora izabrati, je Željko Tonković.
Ponovo pokretanje rada Ekološkog društva pozdravio je i gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji smatra da ekologija zauzima važno mjesto u životu i radu svakog grada, pa tako i Ogulina, naglasivši da grad izdvaja znatna sredstva za zbrinjavanje otpada, te da će to biti dugotrajan proces, pozvavši ih da sudjeluju u ekološkim akcijama koje će organizirati grad.
Novoizabrana predsjednica Veronika Vučić obećala je da će, iako je mlada, nastojati raditi na podizanju ekološke svijesti u zajednici. Udruga će djelovati u prostoru Savjeta mladih grada Ogulina.

 

Večeras Dan sjećanja Saborsko

Povodom obilježavanja 28. obljetnice razaranja Saborskog i pokolja civila, večeras, s početkom u 18:00 sati, u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin održat će se Dan sjećanja Saborsko. O ratnim strahotama govorit će hrvatski branitelji Joso Sabljak i Robert Matovina, a moderator će biti Dubravko Dragičević. Ulaz je slobodan.
Inače, sutra će u Saborskom, prigodnim programom, biti obilježena 28. obljetnica sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu. Osim brojnih mještana događanje će okupiti i velik broj gostiju i uzvanika.
Kako je ove godine zamišljen program sjećanja, doznajemo od predsjednika HVIDRA-e Saborsko Jose Sabljaka. Poslušajte u vijestima.

Podsjećamo, 12. studenog 1991.godine srpski napadači, JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija, probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.

 

 

Slavi se u Dječjem vrtiću “Bistrac”

Ovih dana u Dječjem vrtiću Bistrac bit će posebno veselo i svečano. Naime, 13. studenog obilježava se Dan Dječjeg vrtića “Bistrac”, a tim povodom bit će upriličen čitav niz aktivnosti koje su započele danas i trajat će do srijede, 13. studenog. Naime, 63. je to rođendan ove gradske ustanove.

Danas je u vrtiću postavljena izložba “Što se u vrtiću radi…”, putem koje su prezentirane aktivnosti svih odgojnih skupina.
Utorak je rezerviran za predstavu “Petar Pan” u izvedbi djece odgojne skupine Cvjetići, a uz koordinaciju odgojiteljica Tatjane Salopek Pintar i Dijane Puškarić. Predstava će biti upriličena u prijepodnevnom terminu za djecu vrtića.

U srijedu će vrtićki mališani razveseliti svoje roditelje. Naime, tijekom dana darivat će ih poklončićima sa porukama djece. U 9 sati i 30 minuta djeca svih odgojnih skupina u pratnji odgojiteljica krenut će u zajedničku šetnju gradom. Po povratku počastit će se rođendanskom tortom uz pjesmu.

Istog dana, od 18,00 sati, u dvorani vrtića održat će se predstava Petar Pan za predškolsku djecu, ali i za sve ogulinske mališane. Predstava je besplatna.

 

Počeli X. Dani Ilme de Murske

Odličnim koncertom glazbenika Ronalda Brausa, Blanke Tkalčić, Davora Ljubića i članova Hrvatskog pjevačkog društva Klek, u subotu su otvoreni X. Dani Ilme de Murske. Brojnim skladbama oduševili su zajedno okupljenu publiku.

Manifestacija je nastavljena sioć u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, a publika je imala priliku uživati u koncertu mladih glazbenika Kalamos Reed kvinteta. Vlastitim obradama skladbi Luke Sokorčevića, Blagoja Berse, Gustava Holsta i Antonina Dvořáka publici su dočarali svo bogatstvo i vrijednost klasične glazbe.

Organizator ovog događanja u našem gradu, podsjećamo, je Pučko otvoreno učilište. X. Dani Ilme de Murske bit će nastavljeni u petak popularnom (F)ILMOM, koja nam nudi koncert učenika Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin. (F)ILMA će se održati u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta, početak je zakazan za 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

 

U Pučkom počela Plesna škola

U novim prostorima male dvorane Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, nakon 12 godina rekonstrukcije, napokon je održana prva aktivnost.
Naime, Pučko otvoreno učilište je proteklog vikenda započelo  s provođenjem programa Plesna škola za djecu i odrasle. Prvi termin bio je u subotu, u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ogulin i to u 17:00 sati za djecu, a za odrasle u 18:00 sati.
Trajanje škole za djecu je 60 minuta, za odrasle 90 minuta. Sve polaznike očekuje još 19 subota, koje će biti posvećene stjecanju znanja društvenih plesova.
Stručni suradnici su educirani voditelji plesa Plesne škole Alegria.

 

“Kulturni krug(ovi) u ranom novom vijeku”

Nastavlja se niz stručnih predavanja o Bernardinu Frankopanu i njegovu dobu. Ciklus predavanja organizira ogulinska Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana u suradnji sa Katedrom Čakavskog sabora Modruše, a povodom 100. obljetnice od osnutka ogulinske Gimnazije.

Ideja o organizaciji predavanja potaknuta je znanstvenim skupom „Bernardin Frankopan i njegovo doba“, kojeg su 2008. godine organizirale Katedra Čakavskog sabora Modruše i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za društvene znanosti.

Slijedeće predavanje iz ovog ciklusa bit će održano sutra s početkom u 18 sati. Predavanje, na temu “Kulturni krug(ovi) u ranom novom vijeku”, će održati doktorica znanosti Saša Potočnjak. Mjesto događanja je ogulinska Gradska knjižnica i čitaonica, a ulaz je slobodan.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment