Vijesti 11.09.2020.

No comments

Otvorenjem 15. OGFB, zakoračili smo u slavljenički vikend

Brojnim sadržajima danas smo zakoračili u slavljenički vikend. Tako je, između ostalog, na sceni Regoč ovog prijepodneva gradonačelnik Dalibor Domitrović otvorio 15. Ogulinski festival bajke. 15. izdanje Festivala donosi čitav niz kreativnih radionica, predstava, pripovjedanja te animacijskih programa za djecu i mlade, a odvijati će se na već svima dobro znanim festivalskim pozornicama u samom središtu grada. Ovogodišnji Ogulinski festival bajke trajat će sve do nedjelje, a ulaz na sve sadržaje je besplatan. Za pojedine programe je potrebna prethodna najava, a u programu Festivala se nalaze kontakti na koje se možete javiti voditeljima sadržaja. Sadržaje ogulinskog Festivala bajke moći ćete pratiti i na društvenim mrežama, putem live stream kanala, a dio sadržaja i uživo u našem programu.

Praralelno uz Ogulinski festival bajke odvijat će se i 24. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo”. Prva je na rasporedu Pučka radionica izrade predmeta od slame, koja je upravo u tijeku na Trgu Petra Stipetića. Radionicu će voditi članice Udruge žena Ogulin. Subota nam, od 10 sati, u Parku kralja Tomislava donosi jednu novinu, a radi se o uprizorenju tradicijskih običaja ogulinskog kraja “Priča kolo”. Tijekom subote i nedjelje na istoj lokaciji održavat će se Tradicijski sajam, koji će okupiti preko 30 izalagača. U sklopu ovogodišnjeg izdanja Smotre, u nedjelju će, od 15 sati, bit upriličeno natjecanje u izradi ogulinske masnice koje organiziraju članice ogulinske Udruge žena. Kruna ovogidišnje Smotre folklora “Igra kolo” bit će dvosatna revija narodnih nošnji, koja će započeti u 16 sati u Parku kralja Tomislava.

Osim ove dvije prepoznatljive ogulinske manifestacije, u subotu će se održati i 7. Festival Ogulinskog zelja, a danas su počeli i trodnevni Dani meda – “Zlatno saće 2020.”.

Ove godine, uslijed epidemije koronavirusa, neće biti održan centralni subotnji koncert u dvorištu Frankopanske kule. Međutim, zabava uz odličnu glazbu neće izostati. Naime, u subotu, od 19 do 22 sata, ogulinskim mjesnim odborima kružit će “Putujući koncert” na kamionima, a zabavljat će vas Puhački orkestar DVD-a Ogulin i grupa Partyano. “Putujući koncert” kreće iz Parka kralja Tomislava u 19 sati, a imat ćete ga priliku slušati i uživo u našem programu.

Ni tu priči nije kraj, jer ove godine, između ostalog, u naš grad stiže jedna nova atrakcija – “Pogled u plavo”. Naime, Grad Ogulin i Turistička zajednica grada Ogulina, u suradnji s Agencijom Promocija ronjenja, tijekom trajanja Ogulinskog festivala bajke omogućit će besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom i u kontroliranim uvjetima te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja, a uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera sigurnosti i odluka Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Svi zainteresirani posjetitelji, ljubitelji ronjenja i oni najmlađi imat će jedinstvenu priliku tijekom dva dana besplatno zaroniti pod punom ronilačkom opremom te upoznati čari, vještine i tehnike ronjenja, i to u subotu od 10 do 21 sat te nedjelju, od 10 do 18 sati.

Neće nedostajati niti sportskih sadržaja. Naime, u okviru programa proslave Dana grada održat će se stolnoteniski, ženski kuglački turnir, te teniski turnir za rekreativce koje organiziraju STK “Klek”, ŽKK Ogulin te TK “Frankopan”.

Teško je nabrojati sve sadržaje koji nas očekuju, ali napomenimo da će i kvizaši doći na svoje. Naime, u petak i subotu, od 19 sati, u Parku kralja Tomislava održat će se Bajkoviti pub kviz u režiji Silvija Pleštine. Broj sudionika kviza je ograničen, a prijaviti se mogu pojedinci ili timovi do maksimalno 4 osobe. Prijave se vrše na na kontakt e-mail: [email protected]. U prijavi je obavezno navesti datum za koji kviz se prijavljujete, naziv ekipe i broj sudionika u timu.

U ponedjeljak, 14. rujna, na sam rođendan našeg grada, u Pučkom otvorenom učilištu bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća grada Ogulina. Neposredno prije nje, na zgradi Školske sportske dvorane, bit će otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na prvu žrtvu Domovinskog rata s područja bivše općine Ogulin Ivicu Cindrića – Pivu. U večernjim satima u župnoj crkvi Svetog Križa bit će slavljena misa povodom proslave Dana župe. Time će i okončati ovogodišnje izdanje proslave Dana Grada Ogulina.

Inače, kompletan program proslave Dana grada Ogulina možete pronaći i pročitati i na našoj web stranici. Ovim putem organizatori vas pozivaju da se pridržavate svih propisanih epidemioloških mjera kako bi nam ovi slavljenički, ali i dani nakon njih proteklih bez neželjenih posljedica po zdravlje. Nadamo se da ćete pronaći nešto za sebe i uživati.

 

Usvojen je 2. ovogodišnji rebalans gradskog proračuna

Ukupno 26 točaka dnevnog reda brojala je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina, kojom je u četvrtak predsjedavao Marinko Herman.
Sjednica je potrajala nešto više od 7 sati, a odvijala se uz poštivanje svih protuepidemioloških mjera.

Na samom početku vijećnici su prihvatili prijedlog Odluke o usvajanju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Ogulin – UPU-1, te prijedlog Odluke o izradi IV. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Ogulina.
Ovim izmjenama Urbanističkog plana “Crveno igralište” prenamijenjeno je iz sportsko – rekreacijskih u javnu i društvenu namjenu. Time će se omogućiti njegova obnova, za koju Grad Ogulin ima idejno rješenje. Druge izmjene vezane su uz zgradu “Miki” gdje će se graditi Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, uz popratne sadržaje. Za to je osigurano više od 10 milijuna kuna iz EU fondova, a nositelj projekta je ogulinskog Gradsko društvo Crvenog križa. Prijedlozi su prihvaćen jednoglasno.

Uslijedio je popularan “Aktualac” koji je protekao u mirnom ozračju. Vijećnici iz redova HDZ-a uglavnom su se zanimali za rad velikih privatnih tvrtki koje na našem području zapošljavaju velik broj Ogulinaca, poput Bjelina i Renetecha. Između ostalog, Milan Sabljak (HDZ) iz medija je saznao o prodaji HOC-a Bjelolasica, pa moli da grad kontaktira nove vlasnike i da oni dostave planove i Gradskom vijeću prezentiraju njihove namjere. Zanimalo ga je i što je sa prostorom bivšeg restorana na Sabljacima.

“Ne znam tko su ti ljudi i ne znam što će raditi s Bjelolasicom” – rekao je gradonačelnik Dalibor Domitrović, napomenuvši da oni prije svega trebaju imati komunalnu infrastrukturu. Čudno mu je i indikativno da stoga nisu posjetili gradske službe. A zanimljivo je i to da jedan novi vlasnik ima jednog zaposlenog i 20 tisuća kuna kapitala! Zemljište na Sabljacima, bivši restoran HOC-a je, navodno, ponovo na prodaji.

Ostale gradske vijećnike zanimale su mahom komunalne teme, a u nastavku sjednice izvješća o radu i poslovanju za 2019. godinu podnjeli su ravnatelji i direktori gradskih tvrtki i ustanova. Među ostalima, učinila je to i direktorica Radio Ogulina Dubravka Vuković.

Gradski vijećnici su usvojili i 2. ovogodišnji rebalans gradskog proračuna. Time se visina proračunskih sredstava za 2020. godinu povećava za 2.890.000,00 kuna, pa ovogodišnji proračun ukupno sada iznosi 82.349.960,00 kuna. Ovo povećanje povezano je uglavnom s gradskim projektima kojima je odobreno financiranje, odnosno sufinanciranje iz EU fondova. Radi se o projektima unaprijeđenja socijalne infrastrukture te izgradnji sortirnice korisnog otpada. Što se tiče proračunskih rashoda, oni su ovim rebalansom povećani za 2.890.000,00 kuna i sada iznose ukupno 80.794.118,00 kuna. Ta sredstva će između ostalog biti utrošena na semaforizaciju raskrižja ulica Preradovićeva – Frankopanska, ali i za provođenje programa potpora poduzetništvu i poljoprivredi.

Dodajmo ovome i da su, između ostalog, gradski vijećnici razmotrili i podržali prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Ogulina za 2020. godinu. Priznanja će laureatima biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom proslave Dana grada, u ponedjeljak.

 

Gradonačelnik Domitrović sugrađanima uputio rođendansku čestitku

Gradonačelnik Dalibor Domitrović građanima je uputio rođendansku čestitku u kojoj stoji:
“Drage sugrađanke i sugrađani, brojnim aktivnostima u našem gradu trudimo se unijeti pozitivnu atmosferu i vedar duh u naš grad i proslavu rođendana našeg grada Ogulina te uljepšati ovaj težak period naših života u kojem smo trenutno uslijed pandemije koronavirusa.
Isto tako kroz naš rad i brojne projekte nastojimo u našem gradu Ogulinu doprinijeti poboljšanju standarda i kvalitete života i da naš grad Ogulin bude grad ugodna življenja i zadovoljnih ljudi.
Pred svima nama zadatak je krenuti prema izazovima sadašnjice i graditi grad budućnosti!
Sretan Vam Dan Grada Ogulina i blagdan Uzvišenja Svetog Križa!
Vaš gradonačelnik Dalibor Domitrović!”

Dodajmo ovome da se, povodom rođendanske proslave grada Ogulina, u petak, subotu i u ponedjeljak neće vršiti naplata parkiranja na području grada.

 

U Ogulinu nema novooboljelih

Od ukupno 77 pristiglih nalaza, od koji je 17 uzeto u Ogulinu, u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 2 nova slučaja zaraze koronavirusom. Kako se navodi u izvješću županijskog Stožera civilne zaštite, radi se o jednoj muškoj osobi mlađe dobi te jednoj ženskoj osobi srednje dobi iz Karlovca.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljele 203 osobe, a trenutno imamo 29 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji se nalazi 189 osoba. U Općoj bolnici Karlovac na bolničkom liječenju se i dalje nalaze 4 osobe.

 

 

Večeras pogledajte film “Mater”

U okviru 25. Filmske revije mladeži i 13. four river film festivala večeras u dvorištu ogulinskog Frankopanskog kaštela bit će prikazan hrvatski film Mater, režisera Jure Pavlović. Film je osvojio puno nagrada, a samo sa Pulskog filmskog festivala Nagradu Breza za najboljeg debitanta (Jure Pavlović); Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu (Daria Lorenci – Flatz); Zlatnu arenu za kameru (Jana Plećaš). Projekcija je zakazana za 21 sat, a ulaz je besplatan.

Sadržaj filma: Nakon godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci, koja je na umoru. Majčino onemoćalo tijelo čak i prikovano za krevet zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njezinoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapleće u mrežu zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem?

 

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment