Vijesti 11.05.2020.

No comments

Domitrović: “… i virus i mjere popuštaju!“

Danas je održana možda posljednja online sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite, jer, ukoliko epidemiološka situacija i dalje ostane povoljna, slijedeća sjednica bi trebala biti fizičkog karaktera.

Nazočne članove uvodno je pozdravio gradonačelnik Dalibor Domitrović, izražavajući zadovoljstvo zbog odlične epidemiološke situacije na našem području, ali i šire.
Načelnica Stožera Ivana Salopek Šumonja članove je ukratko izvjestila o 3. valu popuštanja epidemioloških mjera, zahvaljujući kojima su otvoreni ugostiteljski objekti, odgojno-obrazovne ustanove, a do 40 osoba može se okupljati na javnim površinama.

Tijekom sjednice, između ostalog, razmatrala se i mogućnost stavljanja van snage Odluke o zabrani spaljivanja i loženja vatre na otvorenom prostoru, a konačna odluka bit će poznata uskoro, točnije nakon konzultacija sa županijskim Stožerom civilne zaštite.

Prema riječima ravnatelja dr. Josipa Zorka, stanje u ogulinskoj bolnici je dobro, a u korona izolaciji danas se nalaze dva suspektna pacijenta koja su testirana na koronavirus. Jedan nalaz je stogao negativan, dok se rezultat drugog još čeka.
Inače, u bolnici se nalazi 48 ležećih pacijenata, a isto toliko pregleda je odrađeno danas.

U ogulinskom Domu zdravlja stanje je zadovoljavajuće, rade sve ambulante, a za preglede je i dalje nužno osigurati termin putem telefona.

Direktorica SKG-a Sanja Tomić osvrnula se na rad tržnice protekle srijede. Sve je prošlo u najboljem mogućem redu, a i građani su se pridržavali svih naputaka i preporuka. Napomenula je da je, zahvaljujući relaksaciji, mjera sada omogućena organizacija pogreba kojima smiju nazočiti članovi obitelji, a ne, kao što je to bio donedavno slučaj, uže obitelji.

Sve je u redu i u ogulinskoj tvrtki Vodovod i kanalizaciji. I dalje su na raskrižju nasuprot Cesarovca u tijeku radovi na sanaciji gubitaka na vodoopskrbnom sustavu grada Ogulina. Krajem ovog ili najkasnije početkom slijedećeg tjedna radovi će biti okončani na spomenutoj lokaciji, a potom i preseljeni na raskrižje kod Hačka.  Stanje je dobro i na području okolnih općina

“Prema svemu sudeći, i mjere i virus popuštaju. Nadamo se da ćemo u tom ritmu i nastaviti do konačnog okončanja ove priče!” – poručio je zaključno gradonačelnik Dalibor Domitrović.

 

Iza županijskog Stožera 73 su odrađena dana

Sa kraće tiskovne konferencije županijskog Stožera civilne zaštite poručeno je da u Karlovačkoj županiji ni danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer je testirano 50-ak osoba, a svi nalazi su stigli negativni. Dobra je vijest da u Općoj bolnici Kralovac i dalje nema zaraženih pacijenata na liječenju, a 3 osobe se nalaze na kućnom liječenju.
U našoj županiji do sada su odrađena ukupno 1892 testiranja na ovaj virus, a tijekom današnjeg dana bit će testirano još 47 osoba.

Ravnatelj dr. Ervin Jančić rekao je da je u karlovačkoj bolnici do sada reaktivrano 50% kapaciteta, a pacijente je pozvao da se i dalje za preglede i pretrage naručuju putem telefona.

262 osobe u županiji se trentno nalaze pod mjerama samoizolacije, a policijski službenici će i dalje nadzirati poštivanje ove mjere. Ova situacija pridonjela je smanjenju stope kriminaliteta i tijekom proteklog tjedna, dok je evidentiran porast slučajeva kršenja javnog reda i mira te obiteljskog nasilja.

Tijekom ovih izvanrednih okolnosti djelatnici i volonteri Crvenog križa na području županije odradili su 12742 posjeta ranjivim skupinama stanovništva, podijeljeno je 14 tona hrane, a na besplatne brojeve dežurnih telefona zaprimljena su 1833 poziva. Iza odrađenog posla stoji 139 djelatnika te 69 volontera koji su odradili ukupno 2866 volonterskih sati.

Zahvaljujući 3. fazi relaksacije epidemioloških mjera, građanima je omogućeno kretanje bez prousnica na teritoriju cijele Hrvatske, a omogućen je i ulazak u zemlju nakon čega više nema obavezne samoizolacije. Omogućena su i javna okupljanja do najviše 40 osoba.

Inače, iza županijskog Stožera civilne zaštite stoje 73 odrađena dana u borbi protiv epidemije koronavirusa, a u ovom 24-satnom režimu rada, sukladno naputcima nacionalnog Stožera, ostat će još tijekom ovog tjedna.

 

I u svibnju vrtić besplatan za one koji nisu poslali svoje mališane

Svoja vrata danas je otvorio i Dječji vrtić “Bistrac” Ogulin, a, sudeći prema broju mališana koji su jutros došli, većina roditelja odlučila je poslušati preporuke Stožera civilne zaštite RH. Tako je u vrtić stiglo 8 mališana, a u organizaciji rada vrtića poštuju se sve preporuke i naputci Zavoda za javno zdravstvo.
Svi oni roditelji koji tijekom svibnja neće djecu poslati u vrtić, odlukom Grada Ogulina kao osnivača, bit će oslobođeni plaćanja ove vrste usluge. Za djecu koja krenu u vrtić roditelji će uplatiti 450,00 kuna za tri tjedna pohađanja programa.

Inače, danas su počeli upisi u ogulinski Dječji vrtić “Bistrac”. Upisi će, podsjećamo, trajati sve do 25. svibnja, a upisat će se oko 50-ero mališana u redovni program, te programe predškole i igraonice. Javni poziv je objavljen na web stranici vrtića, a potrebna dokumentacija je ostala ista. Ravnateljica je zamolila sve roditelje da potrebnu dokumentaciju dostave isključivo putem elektroničke ili obične pošte, jer se i dalje, zbog aktualne epidemije, nastoji ograničiti broj dolazaka osoba u vrtić. Sve upute, popis dokumentacije i potrebne obrasce za upise možete pronaći na web stranici Dječjeg vrtića “Bistrac” Ogulin.

 

Ponovno možete zatražiti SKG-ov kontejner

Iz Stambeno komunalnog gospodarstva Ogulin obavještavaju građane, korisnike usluge odvoza glomaznog otpada, da od ponedjeljka, 11. svibnja, ponovno mogu podnositi zahtjeve za dodjelu kontejnera. Naime, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u ponedjeljak je objavio treći krug relaksacije mjera spriječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, te sukladno tome, a, zbog velike potrebe korisnika za tom uslugom, tvrtka SKG d.o.o. Ogulin ponovno zaprima zahtjeve za odvozom glomaznog otpada.

Zahtjevi se zaprimaju putem obrasca koji je dostupan na SKG-ovim mrežnim stranicama, www.skg-ogulin.hr, u rubrici glomazni otpad.

Iz SKG-a mole korisnike da posebnu pozornost obrate na sadržaj otpada koji odlažu u kontejnere. Tako naglašavaju da glomazni otpad nije građevinski otpad (šuta, crijep, ostaci žbuke), otpad od orezivanja vrtova i voćnjaka (grane voćki, čempresa, živica i sl.).

 

Tek 18 ogulinskih školaraca u klupama

Danas smo ušli u 3. fazu popuštanja epidemioloških mjera, pa su tako svoja vrata nakon puna dva mjeseca otvorili i kafići, te preostale trgovine i službe koje nisu radile. Opet je moguće bez propusnica putovati po zemlji, a voze autobusi i vlakovi uz razmak među putnicima i stalnu dezinfekciju prostora. Vraćen je i zračni promet unutar zemlje.

Vrata su za učenike nižih razreda otvorile i osnovne škole diljem zemlje. U školske klupe u Hrvatskoj se tako vratilo oko 4 i pol tisuće učenika nižih razreda, od njih ukupno 150 tisuća. Naime, roditeljima je omogućeno da sami procijene rizik i odluče hoće li djecu poslati u školske klupe, a velika većina odlučila je ostaviti školarce da od kuće prate nastavu na daljinu.
Tako se u matičnu ogulinsku Prvu osnovnu školu školarci nisu vratili, dok se u njihovu Područnu školu u Zagorju vratilo 12, a u Desmericama 5 učenika.
Za pohađanje nastave u Osnovnoj školi Ivane Brlić – Mažuranić interes je iskazan za tek jednog učenika.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment