Vijesti 11.03.2020.

No comments

Priopćenje županijskog Stožera civilne zaštite

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije objavio je jutros priopćenje, u kojem stoji:
“Molimo sve naše sugrađane koji rade na području Metlike, Črnomlja i Novog Mesta ako su bili u kontaktu s osobom koja je oboljela, ili kod koje se sada sumnja na zarazu korona virusom (čeka se nalaz) da svoj dolazak liječniku najave telefonom.
Za sve dodatne informacije možete nazvati Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije u radno vrijeme na broj telefona: 047 411 267 ili van radnog vremena na broj: 098 247 630.”
Priopćenje je, navodi se, poslano u cilju smanjenja potencijalnog rizika širenja bolesti uzrokovane korona virusom u našoj županiji. Kako navodi Stožer, nema razloga za širenje panike.
Inače, jučer je održan sastanak Stožera civilne zaštite Karlovačke županije uz predstavnike Stožera CZ gradova, ravnatelja svih zdravstvenih ustanova te resornih pročelnika.

Istaknuto je da u Karlovačkoj županiji nema osoba oboljelih od novog koronavirusa te nema osoba smještenih u izolaciji u OB Karlovac. Pod nadzorom se nalazi 60 osoba, većinom se radi o vozačima koji su zbog posla višekratno boravili u zaraženim područjima. Četiri osobe s područja Žakanja koje su bile u kontaktu s oboljelim iz Doma zdravlja Metlika su u samoizolaciji te se uz javljanje institucijama u Sloveniji, svakodnevno javljaju Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Sve ustanove dobile su preporuke o postupanju i provođenju mjera u cilju sprječavanja širenja zaraze, članovi gradskih organizacija Crvenog križa obišli su ukupno 2.356 subjekata.

Na temelju preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, do daljnjega se odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1.000 ljudi, uključujući Pozdrav proljeću u Karlovcu.

Za sva javna okupljanja ispod 1.000 ljudi, organizatori su dužni osigurati suglasnost Stožera CZ Karlovačke županije, a koja će se temeljiti na mišljenju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije da su ispunili propisane upute koje glase:
a. Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima;
b. Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt;
c. Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije.

Stožer CZ Karlovačke županije i dalje je u kontinuiranom kontaktu te će javnost o svemu biti pravovremeno informirana.

 

 

U petak sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite

Sastanci Stožera civilne zaštite održavaju se ovih dana u mnogim gradovima Hrvatske, a tema je, naravno, koronavirus. Sastanak ogulinskog Stožera sazvan je za petak u 12 sati, a održat će se u  velikoj vijećnici Grada Ogulina.

Prema posljednjim podacima, u Karlovačkoj županiji do sad ni kod koga nije izoliran koronavirus, nitko nije obolio, ali pod nadzorom je 60 osoba koje su bile u zaraženim područjima. Od tih 60 osoba, većina su vozači koji su zbog posla višekratno bili u zaraženim područjima. Četiri osobe iz Žakanja, koje su bile u kontaktu s oboljelim iz Doma zdravlja Metlika, su u samoizolaciji, javljaju se institucijama u Sloveniji, ali i svakodnevno županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Odgođena 5. sjednica Skupštine ogulinske Turističke zajednice

U Maloj dvorani Gradske vijećnice Grada Ogulina u srijedu je trebala biti održana 5. sjednica Skupštine Turističke zajednice grada Ogulina. Dnevnim redom predviđene su bile ukupno 4 točke, a između ostaloga trebalo je biti podneseno Izvješće o izvršenju programa rada Turističke zajednice grada Ogulina za 2019. godinu. Ovo Izvješće trebalo je obuhvatiti i Izvješće o radu direktorice Turističkog ureda, Predsjednika TZ grada i Turističke zajednice grada Ogulina za 2019. godinu, financijsko izvješće za prethodnu godinu kao i Izvješće o radu Turističkog vijeća i Izvješće Nadzornog odbora o financijskom poslovanju i izvršenju Programa rada za 2019. godinu.

Na samom početku, okupljene članove pozdravio je predsjednik Skupštine Dalibor Domitrović napomenuvši kako zbog nedostatka kvoruma, a sukladno relevnatnim zakonskim propisima, ipak neće biti održana 5. sjednica Skupštine. Stoga je donesena odluka da se održavanje 5. sjednice Skupštine Turističke zajednice grada Ogulina zakaže ponovno za 20. ožujak.

Dalibor Domitrović iskoristio je ovu priliku te skupštinare izvjestio da je, neposredno prije početka nesuđene sjednice Skupštine, održana i sjednica Turističkog vijeća grada Ogulina sa istim dnevnim redom, a sve točke su redom jednoglasno usvojene.

 

“Katarine” za djecu

Ženska udruga Katarine Josipdol donirala je 50 litara tekućeg sapuna Osnovnoj školi Josipdol i područnim školama, Oštarije, Skradnik i Tounj, te Osnovnoj školi Plaški.
Zbog bojazni širenja corona virusa i potrebe za pojačanom higijenom ruku odlučile su donirati tekući sapun za najosjetljiviju skupinu- djecu.

“Hvala na primanju i srdačnosti ravnateljici OŠ Josipdol Anđelini Božičević i ravnatelju OŠ Plaški  Vlatku Kuliću. Veselimo se budućoj suradnji sa svim školama te se dajemo na raspolaganje u potrebama koje su od pomoći našoj zajednici. Apeliramo na sve udruge, općine, gradove da se u svojim mogućnostima pridruže akciji ” Svi za higijenu školske djece” gdje kroz zajedničku aktivnost dobivamo priliku olakšati školama pogotovo u ovim danima moguće zaraze corona virusom. U higijeni nema štednje, ubrusa i sapuna nikada ne može biti previše.”- poručuju “Katarine”.

 

 

Predavanje povodom 185 godine od objave pjesme Horvatska domovina

Na inicijativu Tomislava Kučinića, mag.mus. u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin održat će se predavanje u povodu 185. godišnjice prve objave pjesme Horvatska domovina Antuna Mihanovića u Danici Ljudevita Gaja Lijepa naša domovino.

Predavanje će održati upravo Tomislav Kučinić, i to sutra s početkom u 18:00 sati u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta. Ulaz je slobodan.

Predavač će govoriti o povijesnom razvoju hrvatske državne himne,genezi njezina nastanka, političkom kontekstu, značaju i modalitetima od popijevke do narodne, nacionalne i državne himne. U mnoštvu tumačenja, komentara i prečesto nepoznavanja teme u posljednje vrijeme, trenutak je za temeljiti prikaz naše himne.

Inače, Tomislav Kučinić rođen je 1972. godine u Zagrebu. Studirao je klasičnu gitaru na Visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je na Odsjeku za glazbenu pedagogiju. Radi kao nastavnik klasične gitare u Osnovnoj glazbenoj školi u Ogulinu te kao profesor glazbene umjetnosti u ogulinskoj Gimnaziji Bernardina Frankopana. Svoj interes za teoriju glazbe i povijest povezao je u nekoliko stručnih i popularnih radova.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment