Vijesti 10.12.2019.

No comments

Održana Skupština škole nogometa

Sinoć je u prostorijama Udruženja obrtnika Grada Ogulina održana redovna sjednica Skupštine Škole nogometa Ogulin. Osim članova, Skupštini su nazočili predstavnici NK Dobre i NK Ogulina Davorka Luketić i Miloš Vujnović, tajnik Sportske zajednice grada Mario Pavić i predsjednik Željko Tonković, uime Nogometnog saveza naše županije Igor Jelić, te zamjenici gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja.

Nakon izbora radnih tijela skupštine, Dalibor Turkalj podnio je izvješće o radu za 2019. i to detaljno, po mjesecima. Škola nogometa postigla je značajne rezultate, koji su, po njemu, medijski zanemareni. Govorio je i o ulozi roditelja i trenera, te za svoj predani rad nešto kasnije dobio samo pohvale.

Izvješće predsjednika Nadzornog odbora Zvonka Ranogajca podržano je, kao i Turkaljevo, jednoglasno, a moglo se čuti da je Škola nogometa ostvarila prihode u iznosu od 198.700 kuna, od čega je najviše iz članarina i dotacije grada Ogulina.

Prihvaćen je i plan rada za 2020., a prilikom pozdravnih riječi gostiju Željko Tonković je naglasio da grad izdvaja značajna sredstva za sport, ali je puno udruga, pa je teško sve zadovoljiti.

Miloš Vujnović pohvalio je suradnju Škole nogometa i NK Ogulina, a Mario Pavić smatra da je stvorena kvalitetna baza mladih naraštaja koju treba respektirati i pronaći način za njihov daljnji razvoj.

Ivana Salopek Šumonja naglasila je kako joj je bilo drago čuti riječi predsjednika Turkalja da su izašli iz kaljuže, te ih smatra dobrim primjerom jedne sportske udruge u gradu. Posebno je naglasila ulogu roditelja, obećavši pomoć grada i u narednom razdoblju. Na kraju im je poručila neka probleme od sada nazivaju novim izazovima.

 

 

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijence i zapalilo svijeće

Izaslanstvo HDZ-a Grada Ogulina,koje je predvodio predsjednik Tomislav Lipošćak, položilo je cvijeće i zapalilo svijeće uoči 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a, saznajemo iz priopćenja koje je poslano na adresu naše redakcije.
Dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne hrvatske države i HDZ-a, najveći je državnik kojeg je hrvatski narod imao u svojoj slavnoj i vihornoj nacionalnoj povijesti.
Pod njegovim vodstvom i u zajedništvu Hrvata iz Domovine, BiH i iseljeništva, ostvarili smo stoljećima sanjanu slobodu. Pod njegovim vodstvom, Republika Hrvatska međunarodno je priznata, obranjena i oslobođena.
Samostalna, neovisna i demokratska Hrvatska njegov je trajni spomenik – zbog čega ga se prisjećamo s neizmjernom zahvalnošću i ponosom.
Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!

 

Održan okrugli stol “Ovisnost i mentalno zdravlje”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin, danas je održan okrugli stol na temu “Ovisnost i mentalno zdravlje” u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke, Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

U uvodnoj riječi ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Jelica Magdić naglasila je važnost organizacije skupova na temu zaštite mentalnog zdravlja, a naglasak okruglog stola je stavljen na demistificiranje ovisnosti kao i njezine povezanosti s ostalim psihičkim poremećajima.

Nazočne je pozdravila i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar, nakon čega je psiholog Ivan Sušanj održao prezentaciju o mentalnom zdravlju, posebno najmlađih, a vezano i uz prevenciju i izvanbolnično liječenje ovisnosti.

Organizatori su mišljenja kako treba unaprijediti edukaciju medicinskog osoblja, osobito djelatnika u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, širenjem svijesti o problemu i prirodi ovisnosti.
Upravo se u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite liječnici i drugi zdravstveni djelatnici na svakodnevnoj bazi susreću s problemom ovisnosti i psihičkim poremećajima, jer su najčešće prvi koji dolaze u kontakt s bolesnicima kojima je nužna profesionalna psihološka ili psihijatrijska podrška i pomoć.

Tijekom odvijanja okruglog stola, sudionici su imali priliku razmjeniti stečena iskustva.

Ovoj temi uskoro ćemo posvetiti još pozornosti, a na kraju spomenimo da od nedavno Hrvatski zavod za javno zdravstvo upošljava i psihologa u Ogulinu, u Domu zdravlja.

 

 

Kako će biti nadoknađen broj nastavnih dana

Iza nas je najdugotraniji štrajk u povijesti hrvatskog školstva, a sasvim logično pitanje je kako i na koji način će biti nadoknađeni dani tijekom kojih nije održavana nastava.
Kako doznajemo, svaka osnovna i srednja škola u Karlovačkoj županiji, pa tako i u Ogulinu, donijet će autonomno plan o nadoknadi nastave, ovisno o broju dana provedenih u štrajku. Svaka škola u koordinaciji s Vijećem učenika, Vijećem roditelja i Nastavničkim vijećem treba donijeti plan na Školskom odboru te ga uputiti osnivačima i resornom ministarstvu.
Karlovačka županija je cjelokupni proces koordinirala sa školama, a na koji način doznali smo od županijske pročelnice za školstvo Marije Medić.

 

Božićni koncert učenika Osnovne glazbene škole

Sinoć je u konferencijskoj dvorani Pučkog učilišta održan Božićni koncert učenika ogulinske Osnovne glazbene škole. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a svi mali sudionici nagrađivani su pljeskom publike.
Program Bajkovitog adventa nastavljen je danas Danom otvorenih vrata u Centru za posjetitelje Ivanina kuća bajke, a ususret rođendanu Ivanine kuće bajke. Dan otvorenih vrata Ivanine kuće bajke bit će upriličen i sutra od 14 do 17 sati.
Danas od 17:00 sati, u sklopu Bajkovitog adventa u Ogulinu, u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana, u učionici 4G, bit će održana edukativna radionica o novcu “Znanjem do blaga”.
Od 18:00 sati slijedi još jedan Božićni koncert učenika Osnovne glazbene škole pri OŠ IBM Ogulin, u crkvi Bl. A. Stepinca, u Kučinić selu. Učenici Osnovne glazbene škole isti će taj koncert održati i sutra, od 19 sati, u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment