Vijesti 10.10.2019.

No comments

Štrajk u školama

Jutros je diljem Hrvatske počeo štrajk u osnovnim i srednjim školama. Štrajkaju svi, a od petka svaki dan će štrajkati po nekoliko županija. Ravnatelj Prve osnovne škole Zvonko Ranogajec rekao nam je kako su ovog jutra održana samo prva dva sata. U “njegovoj” školi djeca su nakon ta dva sata dobila marendu, nakon čega su puštena kućama. Nastava u poslijepodnevnoj smjeni ipak nije bila održana, a u prijepodnevnoj smjeni svi djelatnici bili su u štrajku. Inače, u Prvu osnovnu školu na nastavu je jutros, od ukupno 321 učenika, došlo je njih 151, dakle manje od 50 posto.

U OŠ Ivane Brlić – Mažuranić situacija je bila nešto drugačija. Prema riječima ravnateljice Anđelke Salopek, u matičnoj školi svi nastavnici bili su u štrajku, a u školu je došlo 57 od 400 učenika. Redovna nastava održana je u Područnim školama u Kučinićima i Jasenku, dok su u Drženici štrajkala 2 nastavnika. U matičnoj školi za 7 od 33 učenika organiziran je i rad produženog boravka.

Kako smo doznali od ravnateljice Sanje Dubić, u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u štrajku je bilo 41 od 44 nastavnika. Samo troje nastavnika izrazilo je želju za održavanjem nastave, o čemu su učenici bili obavješteni jučer putem web stranice škole, pa su sama odlučila o dolasku na nastavu.

Potpuno drugačija situacija bila je u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin. Ravnateljica Zrinka Ceranić – Jurković rekla nam je kako je 15 od 52 nastavnika škole štrajkalo, a nastava je održana.

Sutra će nastava u svim ogulinskim školama biti održana prema uobičajenom rasporedu, izuzev u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi B. Frankopana. Naime, zbog proslave 100. obljetnice osnutka škole, bit će održana samo prva tri sata.

S obzirom da se radi o cirkularnom modelu štrajka, sutra će se štrajk održati u osnovnim i srednjim školama u Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj županiji te u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Što će biti u ponedjeljak, sindikati će otkriti sutra.

Prometna povezanost Ogulina i Karlovca

U redakciju OGportala stiglo je par upita čitatelja vezanih uz slabu prometnu, prije svega autobusnu, povezanost Ogulina i Karlovca. Naime, preseljenjem većeg dijela službi i ureda iz Ogulina u Karlovac pojavila se potreba učestalijeg odlaska građana Ogulina u Karlovac. S obzirom na relativno loš vozni red vlakova, njihovi čitatelji smatraju da bi trebalo nešto učiniti za uvođenje barem jedne dnevne autobusne linije na relaciji Ogulin – Karlovac – Ogulin. Kolege s portala zanimalo je da li Grad Ogulin ili županija ipak mogu nešto poduzeti, odnosno, da li planiraju poduzeti kakve aktivnosti kako bi se popravila loša autobusna povezanost Ogulina i našeg županijskog središta, Karlovca. Stoga su uputili pitanje u gradsku upravu. Vrlo brzo stigao im je odgovor od zamjenika gradonačelnka, Daniela Vukelje.
“Svjesni smo problema loše prometne povezanosti Ogulina s Karlovcem, Zagrebom, Zadrom, Splitom i drugim gradovima i već duže vrijeme radimo na njegovom rješavanju. Analizom problema došli smo do zaključka kako trenutno postoji više međugradskih autobusnih linija koje prolaze autocestom pokraj našeg grada, kojima se povezuje jug i sjever Hrvatske, međutim autoprijevoznici se ne zaustavljaju u Ogulinu jer im previše vremena oduzima silazak s autoceste i odlazak u centar grada do našeg autobusnog kolodvora. Tim silaskom se produžava ukupno trajanje putovanja za oko 45 minuta što im nije prihvatljivo. Uvođenje linije koja bi povezivala isključivo Ogulin i Karlovac nije ekonomski opravdano jer je premalo putnika, čak i u slučaju da grad javnim novcem sufinancira trošak. Radimo na modelu kojim bi povezivanje Ogulina autobusnom linijom s drugim gradovima bilo tržišno isplativo.
Rješenje problema je da se što bliže silasku s autoceste napravi autobusno stajalište ili stanica za međugradski promet kako bi autobusi koji prolaze pokraj Ogulina mogli sići s autoceste, pokupiti putnike i u roku najviše 10 minuta nastaviti putovanje. Pripremamo prometno rješenje poduzetničke zone kojim bi se definirala lokacija ovog stajališta. Nakon što rješenje bude dovršeno moći ćemo dovršiti izmjenu urbanističkog plana zone, izraditi projektnu dokumentaciju i krenuti u izgradnju stajališta, a u idućoj fazi bi se rješavao i gradski promet za zaposlenike koji će raditi u Poduzetničkoj zoni, čiji broj bi se u budućnosti, temeljem privatnih investicija koje su trenutno u tijeku, trebao znatno povećati.”

Posjetile korisnike Doma za starije i nemoćne 

Jučer su predstavnice Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin posjetile korisnike Doma za starije i nemoćne biskup “Srećko Badurina” Ogulin, te ih obradovale slatkim, krušnim proizvodima uz nadolazeće Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U ime Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”, korisnike Doma pozdravila je predsjednica Anđelka Salopek, zahvalivši se ravnateljici Doma, Nataši Vučković na toplom i srdačnom dočeku.
Ovom prigodom članica HDZ-ove Zajednice žena, Ljubica Kučinić ispričala je korisnicima Doma španjolsku narodnu bajku “Vreća puna laži”, a svi prisutni slušali su je s velikim interesom.
Ugodno druženje okončano je pjesmom “Golubice bijela” koju su zapjevali korisnik Doma, Stjepan iz Brinja i Anđelka Salopek, ali i svi prisutni.
“Uskoro ćemo ih opet iznenaditi posjetom, zajedničkom radionicom i druženjem da znaju da nisu zaboravljeni!” – poručile su članice ogulinske Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”.


Dječji tjedan

Program obilježavanja Dječjeg tjedna nastavlja se danas, od 16 sati, kada će u učionici Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, biti održana radionica vožnje i snimanja dronom, te montiranja videa na osobni telefon. Radionicu organiziraju vrijedni članovi Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin.  Program Dječjeg tjedna nastavlja se i sutra, od 10 sati, kada će uz prigodan program biti prezentiran projekt “Stop brzini”. Sve će se odvijati u ulici Ivana bana Mažuranića i na prkiralištu iz ulice J.J. Strossmayera. Mališane očekuju igre, kvizovi i radionice. Sutra će ujedno biti obilježen i Međunarodni dan djevojčica, pa će tako u Gradskoj knjižnici i čitaonici, od 18 sati, biti upriličena radionica izrade nakita. Od 17 sati i 30 minuta pak, u Gradskoj sportskoj dvorani djevojčice se imaju priliku okušati u rukometu, a sve zahvaljujući ŽRK Ogulin koji će upriličiti demonstraciju škole rukometa.

 

Predavanje u Gradskoj knjižnici

Sutra će, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, dr.sc. Sanja Zubčić održati predavanje pod nazivom “Bernardin Frankapan kao mecena glagoljaša”. Jedno je to u nizu predavanja iz ovog ciklusa kojeg organizira Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana u suradnji sa Katedrom Čakavskog sabora Modruše, a povodom obilježavanja 100-og rođendana ove ogulinske škole. Početak je zakazan za 18 sati.

Ideja o organizaciji cijelog ciklusa predavanja u Gimnaziji B. Frankopana potaknuta je znanstvenim skupom „Bernardin Frankopan i njegovo doba“, kojeg su 2008. godine organizirale Katedra Čakavskog sabora Modruše i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Razred za društvene znanosti.

Dodajmo ovome kako će upravo sutra, u Pučkom otvorenom učilištu, svečanim programom, u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, biti obilježena 100. obljetnica ogulinske Gimnazije. Početak svečanosti zakazan je za 11 sati.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment