Vijesti 10.07.2020.

No comments

U Ogulinu je 13 zaraženih, a jedan od njih je i gradonačelnik Domitrović

U Karlovcu je, tijekom prijepodneva, održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Načelnik Josip Ribar reako je kako je, obzirom na epidemilošku situaciji u županiji, tijekom proteklih dana ponovno intenziviran rad Stožera. U trentuku održavanja konferencije poznata je bila i većina nalaza testiranih u Ogulinu. Pristigla su 2 pozitivna nalaza. Kao što smo vas već tijekom dana izvjestili, pozitivan je ogulinski gradonačelnik Dalibor Domitrović te još jedna osoba iz ogulinske gradske uprave.

Podsjećamo, kasno sinoć, gradonačelnik Domitrović se oglasio priopćenjem u kojem je naveo da je iz medija doznao da je njegov nalaz stigao pozitivan. U svom sinoćnjem priopćenju je naveo slijedeće:

“Već dva dana nalazim se u samoizolaciji zbog sumnje da sam zaražen korona virusom. Danas sam bio na testiranju i upravo sam iz medija saznao da je test pozitivan! Nemam nikakve simptome i dobro se osjećam. Naravno, u samoizolaciji ostajem do potpunog ozdravljenja. Sa radom nastavljam iz samoizolacije, putem e – maila, telefonske i video veze.
Nažalost, virus se uvukao u sve pore društva i izgleda da počinjemo plaćati danak neodgovornog ponašanja.
Sve vas pozivam na odgovorno ponašanje, pratite naputke struke i budite odgovorni. Živi, zdravi i negativni na virus bili! Dalibor Domitrović, gradonačelnik grada Ogulina.”

Inače, iz županijskog Stožera civilne zaštite ovog prijepodneva su poručili da su poduzete epidemiološke mjere utvrđivanja kontakata te protuepidemijska dezinfekcija zgrade ogulinske gradske uprave.

U Karlovačkoj županiji trenutno je, tako, 28 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom: 13 u Ogulinu, 12 u Karlovcu i 3 u Slunju. Pod mjerama samoizolacije sa današnjim danom se nalazi 165 osoba. Inače, u gradu Karlovcu jučer je testirano 45 osoba, a dvije osobe se nalaze na liječenju u Općoj bolnici Karlovac.

 

Ogulinski Stožer ponovno vratio neke stare mjere

Obzirom na epidemiološku situaciju, prije podne je održana i online sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina. Obzirom da je ogulinski gradonačelnik Domitrović pozitivan na koronavirus, te da je mjerama samoizolacije obuhvaćena i njegova zamjenica, koja je ujedno i načelnica ogulinskog Stožera, Ivana Salopek Šumonja, novim privremenim načelnikom Stožera civilne zaštite grada Ogulina imenovan je pročelnik ogulinske Stanice HGSS-a Mladen Porubić.
Gradonačelnik Domitrović je uvodno poručio da se i dalje osjeća dobro te da radne zadatke obavlja online te putem telefona, kao i ostali njegovi suradnici i djelatnici gradske uprave koji se nalaze u samoizolaciji.
Naglasio je kako iz županijskog Stožera civilne zaštite nisu zaprimili nikakve nove naputke i mjere postupanja. Međutim, ogulinski Stožer donio je odluku da se na narednih 15 dana zabrani ulazak posjetiteljima u sve gradske ustanove. Direktori gradskih tvrtki dobili su nalog da organiziraju njihov rad na epidemiološki najprihvatljiviji i najbolji način. Preporuka je da se rad zaposlenika osigura u odvojenim timovima, kao što je bio i slučaj u proljeće. I dalje će za građane biti otvorene blagajne ogulinskog Vodovoda i kanalizacije te SKG-a, ali prilikom ulaska bit će nužno nošenje maski i dezinfekcija ruku te poštivanje razmaka.
Vrata gradske uprave danas nisu bila otvorena za građane, jer su djelatnici HZJZ vršili dezinfekciju svih prostorija, a djelatnici uprave su poslani svojim kućama. Gradska uprava bi trebala normalno s radom započeti u ponedjeljak. Građane će na ulazu dočekati postavljena sredstva za dezinfekciju obuće, bit će obavezno nošenje zaštitnih maski i korištenje dezinficijensa, a na ulazu će se svima mjeriti temperatura. Važno je napomenuti da će onima bez maski i sa povišenom tjelesnom temperaturom biti onemogućen ulazak u prostorije gradske uprave.
Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko je rekao da je stanje u bolnici dobro, te da se u COVID izolaciji trenutno nalaze 2 pacijenta. Među zaraženim osobama je i jedan zaposlenik ogulinske bolnice, pa su poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti, uslijed čega je i još jedan zaposlenik stavljen pod mjere samoizolacije. Svi operativni zahvati, koji su bili zakazani za slijedeći tjedan, se odgađaju. Dr. Zorko je dodao da je tijekom jutra u našoj bolnici uzeto još 30 uzoraka za analizu, a rezultati bi trebali biti poznati kasno večeras ili tijekom sutrašnjeg dana.
Ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac je izvjestila članove Stožera da je stanje u ovoj ustanovi pod kontrolom, te da svi pacijenti prilikom ulaska obavezno moraju nositi zaštitnu masku.
Naglasivši da je i dalje stalno na raspolaganju, na samom kraju sastanka Stožera gradonačelnik Domitrović je izrazio nadu da će doći do poboljšanja situacije te da će vikend proteći mirno.

Otkazana završna konferencija projekta “Recikliraj za bolje sutra”

Cijela ova situacija poremetila je, između ostalog, i, za danas zakazano, održavanje završne konferencije projekta ”Recikliraj za bolje sutra”. Konferencija se trebala održati danas u 12 sati u Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, ali je otkazana zbog novonastale situacije uzrokovane činjenicom da su dva zaposlenika Grada Ogulina pozitivna na koronavirus, a nekolicini zaposlenika, uključujući i voditelja projekta, određena je mjera samoizolacije.

Obzirom da je provedba ovog projekta treba biti i službeno okončana 23. srpnja, završna konferencija, obzirom na novonastale objektivne okolnosti, neće niti biti održana u planiranom i najavljenom obliku. O svemu je obavješteno i nadležno provedbeno tijelo. Stoga će prezentacija cjelokupnog projekta i njegovih aktivnosti biti dostupna online, na mrežnoj stranici projekta “Recikliraj za bolje sutra”.

Podsjećamo, podsjećamo projekt “Recikliraj za bolje sutra” je zajednički projekt Grada Ogulina i Općine Plaški koji je za cilj imao doprinijeti pozitivnim promjenama u sustavu gospodarenja otpadom, a kroz provedbu izobrazno – informativnih aktivnosti.

Kroz nepune dvije godine trajanja projekta provedene su sljedeće aktivnosti: izrada internet stranice i otvaranje profila na društvenim mrežama; tisak promotivnog materijala (letci, brošure, plakati, naljepnice za kontejnere, slikovnice i bojanke za djecu); radionice za djecu; javne tribine i radionice za građane; natjecanje za osnovne škole; obilježavanje događaja; banneri projekta; radijske emisije i spotovi.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 498.040,00 kuna, a od toga su bespovratna sredstva: 423.334,00 kuna.  Naime, EU je sufinancirala 85% od ukupnog iznosa, a Grad Ogulin 15% (od čega Općina Plaški 30%).

 

Članovi DND-a Ogulin posjetili Zagreb

Nakon višegodišnjeg planiranja, neki od voditelja programskih aktivnosti Društva “Naša djeca” Ogulin, otputovali su na jednodnevni izlet u Zagreb, na inicijativu predsjednice Ljiljane Kaurić.
Posjetili su Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Predavanje u Planetariju, vođeni obilazak rudnika i predavanje u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle, oduševili su Ogulince.

Kao dugogodišnji ljubitelj astronomije, Rajko Sušanj, voditelj Malih astronoma u DND Ogulin, organizirao je i posjet Zvjezdarnici Zagreb. Dočekali su ih zaposlenici Damir Hržina i Darije Maričić. Razgledali su Zvjezdarnicu, te poslušali poučno predavanje. Putem kući, predahnuli su i okrijepili se uz rijeku Mrežnicu.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment