Vijesti 10.04.2020.

No comments

Dr. Hranilović: “U Karlovačkoj županiji od sada možemo govoriti o lokalnoj transmisiji”

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, ali, na samom početku današnje tiskovne konferencije u Karlovcu, dr. Biserka Hranilović izvjestila je novinare kako se u našoj županiji javila lokalna transmisija – ono čega su se svi pribojavali.

Naime, prema njezinim riječima, epidemiolozi nisu uspjeli u posljednja 2 slučaja oboljenja utvrditi izvor zaraze. Podsjećamo, radi se o oboljelom muškarcu iz Karlovca te djetetu sa šireg ogulinskog područja. Samim time postoji i veća mogućnost zaraze, pa je uputila apel građanima da situaciju shvate krajnje ozbiljno te da izbjegavaju socijalne kontakte i poštuju sve propisane higijenske mjere.

U, do sada, zabilježenim slučajevima oboljenja, pojasnila je dr. Hranilović, moglo se oslanjati na epidemiološku situaciju, trijažirati pacijente prema bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama, a od sada je to vrlo teško jer se smatra da svako nejasno febrilno stanje, koje se ne može objasniti nekom određenom epiologijom, je sumnja na COVID.

“Zato je važno da svi stanovnici postanu svjesni da mogu biti u prilici infekcije i da samo ovim mjerama možemo spriječiti daljnje širenje zaraze: smanjiti fizičke kontakte s drugim osobama i provoditi sve higijenske mjere. Inače će se zaraza početi nekontrolirano širiti i epidemija će poprimiti velike razmjere! Toga moramo biti svjesni, i zbog ulaska infekcije u naše u zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne” – poručila je dr. Hranilović.

Dr. Ervin Jančić je u tom smislu, između ostalog, poručio: “Zajednički uskršnji ručak može ugroziti naše najmilije. Svedite društvene kontakte na najuži obiteljski krug.”

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić na tiskovnoj konferenciji je rekao da je stanje sigurnosti dobro, ali da su se ponovno počeli javljati slučajevi kršenja javnog reda i mira te obiteljskog nasilja, što prethodnih dana nije bio slučaj. Ponovno su zabilježena i kršenja mjera samoizolacije što, po njegovim riječima, predstavlja javnozdravstveni problem.

Nešto iza 14 sati primili smo i izvanredno priopćenje županijskog Stožera civilne zaštite u kojem stoji:
“Prvooboljela osoba iz Karlovačke županije danas će biti otpuštena iz bolnice kao prva osoba u Karlovačkoj županiji izliječena od koronavirusa. Prošlo je 28 dana od utvrđivanja bolesti, a pristigla su i 2 negativna nalaza. Također, svi nalazi jučer poslani na analizu danas su pristigli kao negativni. “

Sljedeća konferencija za medije bit će održana u utorak, 14. travnja, s početkom u 12 sati ispred Vatrogasnog centra u Karlovcu. Do tada će novo pristigle informacije iz Stožera civilne zaštite biti dostavljane putem priopćenja.

 

Jesu li zdravo dijete iz okolice Ogulina pogreškom poslali u Zaraznu bolnicu?

Nešto iza 13 sati na portalu Dnevnik.hr, NOVE TV, objavljena je vijest pod naslovom “Jesu li zdravo dijete pogreškom poslali u Zaraznu bolnicu? ”, a radi se o oboljelom djetetu sa šireg ogulinskog područja, o čemu smo vas ranije izvjestili.

U objavljenom tekstu na Dnevnik.hr-u stoji:
“Iz bolnice u Ogulinu u utorak su izvijestili da je zatvoren Odjel pedijatrije jer je majka dovela na pregled dijete koje je zaraženo koronavirusom. Majka i dijete odmah su poslani u Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, gdje se nalaze peti dan.

Čini se da je u priči ipak došlo do preokreta. Naime, nakon što je utvrđena zaraza djeteta, naloženo je testiranje na koronavirus i za majku i za druge članove obitelji. Nalazi svih šestero članova obitelji pokazali su se negativnima, pa je majka zatražila testiranje i za sebe i za dijete. I ti su nalazi došli negativni. Ispričala nam je to djetetova tetka, koja tvrdi i da majka ”onu večer u ogulinskoj bolnici nije ni znala da su dijete testirali na koronavirus”.

”Išli su u bolnicu jer je djevojčica imala visoku temperaturu, dobila je injekciju i poslani su kući. Navečer su iz Karlovca javili da je mala pozitivna i odmah su ih poslali u Zagreb”, ispričala nam je tetka (podaci poznati redakciji, op. a.).

Kaže da je cijeloj obitelji odmah naložena mjera samoizolacije koje su se strogo pridržavali, a da je svima laknulo kad su stigli negativni nalazi. No tu je mami zazvonilo. ”Kako curica može biti pozitivna ako nitko drugi nije”, pitala se majka i zatražila testiranje. Kako nam je rekla sugovornica, majku nisu testirali kad je s djetetom došla u bolnicu niti su djetetu ponovili bris. Nalazi testova na zahtjev majke stigli su negativni. Danas su im ponovno uzeli bris i sad se čekaju nalazi drugog testa.” – piše danas, između ostalog, Dnevnik.hr.

Nakon što smo pročitali ovaj test i nas su zanimali odgovori na brojna pitanja, pa smo od glasnogovornice Stožera civilne zaštite Karlovačke županije Ivane Rumenović zatražili komentar navoda u objavljenom tekstu, ali odgovore na slijedeća pitanja:
1. Da li se radi o propustu počinjenom u ogulinskoj bolnici?
2. Da li je dijete iz Plaškog kod prvog prijema u bolnicu testirano na COVID-19 i kakav je bio nalaz? Da li je testirana i majka djeteta? Da li su testirani i članovi uže obitelji i kakvi su bili rezultati analize?
3. Na temelju čega je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera, održanoj u petak 10. travnja, onda dr. Hranilović rekla da je dijete oboljelo od COVID-a, ali da epidemiolozi nisu ustanovili prijenos zaraze od obitelji i bližih kontakata?
4. Da li se dijete i dalje nalazi u bolnici u Zagrebu i kakvog je zdravstvenog stanja? Da li je u međuvremenu potvrđena zaraza COVID-om kod djeteta ili članova njegove uže obitelji?
Odgovor glasnogovornice Rumenović je stigao vrlo brzo, a u njemu stoji:
“Poštovani, ono što Vam mi trenutno možemo potvrditi jest da je na ZZJZ Karlovačke županije u navedenom slučaju poslana obavijest da je 1,5 godišnje dijete pozitivno na COVID-19. Sukladno pristigloj obavijesti, epidemiološka služba je postupila po protokolu te obavila sve sigurnosne mjere ka sprječavanju širenja zaraze. Također, dijete je direktno iz OB Ogulin prevezeno u kliniku za Infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević.
Znači, ovime bi odgovorili na Vaše 4.pitanje, koji su temelji za izjavu dr.Hranilović. Za sve ostalo smo zatražili informacije te ćemo Vam ih dostaviti, s obzirom da je dijete odmah prevezeno u Zagreb i sukladno tome više nije bilo pacijent OB Ogulin. Svakako ćemo odgovoriti na upite.”

Vjerujemo da će se do sutra rasvjetliti cijela ova situacija koju ćemo popratiti u našem programu.

Gradonačelnik Domitrović vjernicima uputio uskršnju čestitku

Povodom blagdana Uskrsa, koji ove godine protiče u potpuno drugačijem ozračju, gradončelnik Dalibor Domitović je svim vjernicama i vjernicima uputio prigodnu čestitku:

 

Pred nama je najneobičniji Uskrs ikada

Ove godine uskršnji blagdani protiču u sjeni pandemije koronavirusa. Radi se o zasigurno najneobičnijem Uskrsu dosad. Umjesto u crkvama, Uskrs će se slaviti u domovima vjernika.

Katolici danas obilježavaju Veliki petak, dan Isusove muke i smrti. Slavi se u Velikom tjednu, a s Velikim četvrtkom, Velikom subotom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje.
Veliki petak jedini je dan u godini u kojem nema euharistijskoga slavlja. Ne zvone crkvena zvona, oltar je bez križa, oltarnika, svijeća ili cvijeća kako bi se što bolje istaknula Isusova muka i smrt. Veliki petak dan je u kojem Katolička crkva od vjernika traži post i nemrs.

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana – iz crkve su vjernicima uputili poruku – proslavite blagdan uskrsnuća Isusa Krista u svojem domu. Košarice pune tradicionalnog blagdanskog jela neće se nositi u crkve. Blagoslovit će ih, prema preporukama kardinala Bozanića, netko od članova obitelji.

Mnogi svećenici mise služe putem interneta, a središnje slavlje, koje će u nedjelju predvoditi kardinal Josip Bozanić u novozagrebačkoj župi Tijela Kristova, prenosit će Hrvatska televizija i Hrvatski radio, s početkom u 10 sati.

“Nemojte činiti ništa što može ugroziti tuđe zdravlje, posjećivati druge, pozivati druge k sebi. Evo, budimo svi odgovorni u ovom trenutku koji svi skupa živimo” – poručio je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Ancić.

Policija poziva građane da poštuju odluke Stožera civilne zaštite

Budući da su pred nama uskrsni blagdani, a najavljuje se i lijepo vrijeme, koje bi moglo potaknuti građane na izlazak iz njihovih domova, posjete široj obitelji i prijateljima, Policijska uprava karlovačka podsjeća na obvezu pridržavanja Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, ali i na sve ostale aktualne preporuke Stožera civilne zaštite.

Navedenom odlukom strogo se ograničava kretanje na ulicama, trgovima, parkovima, rivama i svim ostalim javnim površinama na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba. Kako bi se spriječilo širenje virusa Covid-19, policijski službenici nadzirat će lokacije na kojima bi se građani tijekom vikenda mogli okupljati.

S obzirom na trenutnu situaciju, preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su da građani iz svojih domova izlaze samo ukoliko je to nužno. Policija poziva sve građane da prilagode svoje navike i da slušaju savjete stručnjaka jer ćemo samo na taj način doprinijeti smanjenju širenja bolesti. Pozivaju se oni građani koji će ipak boraviti na otvorenom prostoru da vode računa o tome da se ne grupiraju i održavaju socijalnu distancu te da za boravak u prirodi odaberu mjesta za koja znaju da ih ne posjećuje velik broj ljudi.

Posebno se upozoravaju osobe kojima je određena mjera samoizolacije da su se dužne strogo pridržavati mjere, a u slučaju potrebe za odlaskom kod liječnika prethodno se trebaju javiti telefonom obiteljskom liječniku ili hitnoj pomoći.

Upućujući uskršnju čestitku, djelatnici PU karlovačke zahvaljuju građanima na razumijevanju i pozivaju ih da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svojih bližnjih i šire zajednice te da se ovih blagdana, ali i u narednom periodu, suzdržavaju od zajedničkih okupljanja i druženja.

Na uskrsni ponedjeljak se neće odvoziti otpad

Iz Stambeno komunalnog gospodarstva Ogulin obavještavaju građane, korisnike usluge odvoza otpada, da se dana 13. travnja, na blagdan Uskrsnog ponedjeljka, neće vršiti usluga odvoza otpada. Odvoz će se nastaviti vršiti po redovnom rasporedu odvoza, uz prihvaćanje jedne dodatne vreće otpada za korisnike koji su na rasporedu odvoza ponedjeljkom.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment