Vijesti 10.03.2020.

No comments

Domitrović reagirao na Lipošćakove izjave

Izjave Tomislava Lipošćaka u našoj posljednjoj nedjeljnoj emisiji “Oči u oči” izazvale su oštru reakciju gradonačelnika Domitrovića. Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

“U nedjelju 08.03.2020. na Radio Ogulinu emitirana je emisija „Oči u oči“ u kojoj je gost bio Saborski zastupnik, gradski vijećnik i predsjednik GO HDZ Ogulin Tomislav Lipošćak. U drugom dijelu emisije obrađene su teme: izgradnja novog dječjeg vrtića, ukidanje trgovačkog društva Poduzetnička zona, te suradnja sa županijom i županom. U ovom dijelu intervjua gospodin Lipošćak je iznio čitav niz netočnih podataka, stoga smatram obvezujuće i svrsishodno da ih ispravim kako bi građani znali pravu istinu i točne podatke, te vas stoga molim da objavite ovo priopćenje, s obzirom da su i na OGportalu prenijete njegove izjave”- navodi se u priopćenju kojeg smo dobili iz ureda gradonačelnika Dalibora Domitrovića, a u kojem dalje stoji:

U svom izlaganju g. Lipošćak, vezano za projekt gradnje dječjeg vrtića, navodi slijedeće netočne tvrdnje:

• ukupna vrijednost projekta je 9 milijuna kuna,
• ova Vlada i Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Program ruralnog razvoja RH,
• to su demografske mjere ove Vlade,
• dječji vrtić je zajednički projekt Vlade RH, Programa ruralnog razvoja i JLS,
• ova Vlada je u Karlovcu darovala zemljište.

Prije svega, procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi nešto više od 15 milijuna kuna. Konačni iznos će se znati nakon provedenih postupaka javne nabave.

Program ruralnog razvoja RH je Europska komisija usvojila 26.05.2015. godine. Izrađivali su ga, kako se navodi na stranicama Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, djelatnici spomenute agencije zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede i konzultantima u razdoblju od 2013. do 2014. godine, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a ova Vlada ga tehnički provodi.

Demografske mjere ove Vlade su nešto sasvim drugo, a ovaj mjera je čista tehnička provedba od prije usvojenog Programa ruralnog razvoja kojeg je izradila Vlada Zorana Milanovića.

Ovaj projekt je isključivo potreba i inicijativa Grada Ogulina na čelu sa sadašnjom izvršnom vlašću pri čemu je Grad osigurao 8 milijuna kuna, a ostatak od 7,5 milijuna kuna će biti isplaćen iz Europskih fondova iz Programa ruralnog razvoja na koji je projekt prijavljen od strane Grada. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je provedbeno tijelo Programa ruralnog razvoja i ne može biti partner na projektu. Vlada RH ne provodi lokalne projekte, za to su nadležni čelnici gradova i općina.

Zemljište za gradnju Dječjeg vrtića je Grad Ogulin zatražio od Ministarstva državne imovine temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, članka 45, stavka 3, podstavka 3. Nakon što je Grad proveo zakonom propisanu proceduru, nakon izvršene procjene i izrade potrebne dokumentacije, Vlada je donijela jedinu moguću zakonsku odluku o raspolaganju zemljištem za gradnju dječjeg vrtića, svaka druga odluka bila bi protuzakonita. Sva dokumentacija je, u iznimno kratkom roku, izrađena u ovom mandatu, ništa po pitanju ovog projekta nismo naslijedili od bivše gradske vlasti.

Iz navedenog dolazim do zaključka da je posrijedi nepoznavanje činjenica ili pokušaj prikupljanja političkih poena.

Poštovani g. Lipošćak, ako je posrijedi prvo, pokušajte pronaći stručni savjet, a ako je posrijedi pokušaj prikupljanja političkih poena, molim Vas da to ne radite na način da obmanjujete građane neistinama, te da ne vrijeđate vrijedne ljude koji rade na projektu.

Što se tiče trgovačkog društva Poduzetnička zona g. Lipošćak navodi da sam baratao različitim iznosima troškova društva Poduzetnička zona.

Da, točno je, postoje dva iznosa i oba su dostupna i provjerljiva u Proračunu Grada Ogulina koji je javno dostupan na internet stranici Grada. Jedan iznos je 800.000 kuna na godišnjoj razini i odnosi se na materijalne troškove društva, a drugi je 350.000 kuna i odnosi se na održavanje vojarne Poredice, što ukupno iznosi 1.150.000 kuna na godišnjoj razini. Gašenjem trgovačkog društva Poduzetnička zona poslove će i dalje, kao do sada, obavljati djelatnici gradske uprave, na koje će se preraspodijelit i preostali mali obim poslova koje je obavljalo društvo.

Ovo sam ponavljao već nekoliko puta i smatram da je svakome tko poznaje osnove elementarne matematike i osnovne postulate ekonomije dovoljna analiza.

Na račun ostvarenih ušteda u Gradskoj upravi će biti zaposlena tri nova djelatnika, a ne 20 kako navodi g. Lipošćak, a bruto troškovi osobnog dohotka ovih zaposlenika će iznositi oko 350.000 kuna, što je bitno manje od iznosa koliko je Grad plaćao društvo Poduzetnička zona, pa će se ušteda moći reinvestirati u razvojne projekte. Novozaposleni djelatnici radit će na poslovima provedbe novih projekata kojih će samo u ovoj godini biti započeto u vrijednosti preko 100 milijuna kuna.

Što se tiče zaposlenika u društvu Poduzetnička zona, nije istina da su dobili otkaz. Oni i dalje rade i radit će sve dok društvo ne bude likvidirano. Međutim, indikativno je da se nitko od njih nije javio na natječaje za zaposlenje koje je Grad nedavno raspisao pa je upitno žele li uopće raditi u gradskoj upravi. Grad ne može „preuzeti“ zaposlenike u gradsku upravu, nego se oni moraju javiti na natječaj kao i svi drugi građani i proći proceduru primanja u službu kao i svi drugi kandidati.

Što se tiče navoda da županu nisam dozvolio da govori na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, niže dostavljam preslike poruka razmijenjenih prije sporne sjednice s voditeljem protokola župana, a građanima ostavljam da sami izvedu zaključak.

S poštovanjem, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.”

A poruke s mobitela izgledaju ovako:

Postovani gradonacelnice nisam uspio dobit zupana na telefon ali mislim da jos promislite o mogucnosti da prezentacija slikom prati tijek govora zupana. Kako je on osobno inzistirao na prezentaciji i osobno je pripremao cijenim da to nece dobro prihvatiti. Osobno mislim da to nimalo nece narusiti tijek i program sjednice vec dati informacijsku vidljivost svim nazocnim. Moram priznati da tijekom mog gotovo 25 godisnjeg rada u zupanijskom protokolu nisam nikada nikome branio niti dozivio slicne zabrane da govori ili stogod prikazuje, bez obzira na ikakve razlicitosti ili suprotstavlnena misljenja. Stoga mislim i dobronamjerno sugeriram da bi svoj stav oko toga trebali promijeniti.

Bernardo,
nikome nikada nisam ništa branio niti iskazujem suprotstavljena mišljenja. Samo ljudski zamoljavam da mi ne radite lakrdiju iz MOJE svečane sjednice. Župan kao i gradonačelnik Karlovca će biti pozvani da se obrate prisutnima i kroz obraćanje mogu pričati o čemu žele. Ovo je moja svečana sjednica i sjednica mojeg grada i građana te želim da takva i bude. Kako ja sam ne radim prezentaciju i od svečane sjednice radnu, zamoljavam i Vas da to niti vi ne radite. I dalje sam otvoren za radnu prezentaciju bilo kad i bilo gdje u mojoj organizaciji.

 

 

Imaju li ogulinske škole tople vode, sapuna i papira u sanitarnim čvorovima

S obzirom na situaciju sa koranavirusom u Hrvatskoj i apelima vezanim za higijenske uvjete u školama, gdje pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorava na ozbiljnost situacije te kaže kako “treba djeci u školama osiguraju tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode u sanitarnim čvorovima”, novinare OGportala zanimalo je kakvo je stanje u ogulinskim osnovnim i srednjim školama.

Stoga su ravnatelje zamolili za informaciju imaju li u školi učenici, u sanitarnim čvorovima, tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode?

Svi odgovori stigli su im vrlo brzo.

U svom odgovoru ravnateljica ogulinske OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Anđelka Salopek, između ostalog, navodi: “U matičnoj i područnim školama ima tople vode, sapuna i papira te se isti redovito nadopunjavaju i provodi se čišćenje i dezinfekcija sanitarnih čvorova. Učenici su preko razrednika dobili uputu o temeljitom pranju ruku. Planirani posjeti u inozemstvo su odgođeni. Danas u poslijepodnevnim satima imamo i Vijeće roditelja gdje će biti prezentiran video sadržaj o načinu pranja ruku te će im biti pročitana uputa koju smo zaprimili sa preporukom za provođenje specifičnih mjera zaštite vezano uz COVID-19, a ista je objavljena i na web stranici Škole te će tokom dana biti poslana i oglasna knjiga po razredima.”

“U Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin učenici imaju sva propisana sredstva (tekući sapun, jednokratne ručnike, toaletni papir i dotok tople vode ) u sanitarnim čvorovima, te se u potpunosti provode Preporuke o postupanju u odgojno-obrazovnim ustanovama (dječjim vrtićima, školama i đačkim domovima); Hrvatskog zavod za javno zdravstvo (revidirana verzija sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji), te Upute Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije”- odgovorila im je Zrinka Ceranić Jurković.

Iz Prve osnovne škole dobili su sljedeći odgovor Zvonka Ranogajca: “Učenici u školi imaju kontinuirano u sanitarnim prostorijama tekući sapun i papirnate ubruse i toaletni papir, dok nemaju tople vode, što do sada nije bio uvjet pedagoških normi i standarda. Vezano za najnoviju pojavu koronavirusa, u narednom razdoblju ćemo pokušati osigurati toplu vodu u sanitarnim prostorijama.”

“U Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana slijedimo smjernice i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera za civilnu zaštitu Karlovačke županije, kao i upute Ministarstva znanosti i obrazovanja u vezi koronavirusa. Učenici u svim sanitarnim čvorovima imaju tekući sapun, jednokratne ručnike i toaletni papir. U sanitarnim čvorovima gimnazijskog dijela imaju toplu vodu” – ističe Hrvoje Magdić.

Gospodarstvo Karlovačke županije već osjeća posljedice koronavirusa

I gospodarstvo Karlovačke županije već osjeća posljedice koronavirusa, a najviše izvoznici i ugostitelji – piše danas KAportal.

– Materijalne posljedice su već sada pristune, i ne samo kod ugostitelja i izvoznika, ali nadamo se svi da ta situacija neće predugo trajati, a svakako će biti potrebna kompenzacijske mjere za one najizloženije, kazao je za KAportal Zlatko Kuzman, predsjednik HGK Županijske komore Karlovac, komentirajući posljedice situacije s koronavirusom na gospodarstvu.

Podsjetio je kako je još prije desetak dana s Nacionalnim stožerom civilne zaštite dogovoreno da se preko HGK ostvari veza s poduzetništvom pa su gospodarstvenici preko Komorinih internet stranica upoznati s aktualnom situacijom oko koronavirusa, te napravljena anketa o posljedicama na hrvatsko gospodarstvo.

– Jasno je da su i tvrtke u Karlovačkoj županiji ostjetile posljedice, posebno se to odnosi na hoteljerstvo. Neki hoteli zaista imaju velikih problema s otkazivanjem ranije zakazanih grupa posebno s Dalekog Istoka, a u novije vrijeme i Italije i drugih zemalja. Podsjetimo da je Italija naš najvažniji trgovinski partner; i tvrtke iz Karlovačke županije prodaju i kupuju poduzećima iz sjeverne Italije gdje je trenutno blokirano praktično 16 milijuna stanovnika. One već osjećaju posljedice nemogućnosti izvoza, ali i uvoza proizvoda s tog područja i s Dalekog Istoka; uvoz iz Kine je praktično zamro, kazao je Kuzman.

U Komori pomno prate sve što se događa, ali i, premda se o konkretnim potezima još ne može govoriti, planiraju kako pomoći onima koje sva ova situacija s koronavirusom najteže pogodi. (Kaportal.hr)

 

Sutra predstavljanje projekta “Raise youth”

Sutra će u Ogulinu biti predstavljen projekt „RAISE Youth“. Naime, Udruga GTF iz Zagreba, kao nositelj projekta, i Grad Gospić, kao partner, pozivaju sve mlade nezaposlene osobe do 30 godina starosti koji nisu u sustavu obrazovanja da dođu sutra na predstavljanje projekta „RAISE Youth“. Projekt će biti prezentiran na informativnom štandu na Trgu Petra Stipetića, i to u vremenu od od 8 do 13 sati.

Projekt je financiran iz Fonda Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora s ukupno 3,1 milijuna eura. On na jedan potpuno inovativan način pruža podršku pri samozapošljavanju mladih osoba na području poljoprivrede, s naglaskom na održivu i ekološku poljoprivredu, stočarstvo i proizvodnju hrane, zatim turizma i pružanja usluga, te digitalnih vještina, kodiranja i programiranja.

Projekt se prilagođava željama, mogućnostima i potrebama korisnika te, uz vrhunske stručnjake koji će biti angažirani na projektu, daje podršku: pri odabiru poslovne ideje; kroz edukacije i treninge po principu učenje kroz rad; prilikom pisanja poslovnih planova i projekata u svrhu povlačenja sredstava iz EU i ostalih dostupnih fondova; u povezivanju sa sličnim korisnicima projekta i zajedničkom nastupu na tržištu.

“Dođite i informirajte se o mogućnostima koje vam ovaj projekt nudi.” – poruka je organizatora predstavljanja.

fb-share-icon

No Comments Yet.

Leave a comment